Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 21 Μαΐου 2001 16:57

Στα ύψη οι τιμές χρυσού και πετρελαίου

Η τιμή του «μαύρου χρυσού» κατέγραψε σημαντική άνοδο 19 σεντς στην αγορά του Λονδίνου, εν μέσω ανησυχίας για ενδεχόμενες ελλείψεις καυσίμων στις ΗΠΑ, που είναι και ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας παγκοσμίως.

Η τιμή του αργού για συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου έφτασε τα 29,58 δολάρια στο London's International Petroleum Exchange, ενώ την Παρασκευή στην αγορά της Νέας Υόρκης (NYMEX) η τιμή της αμόλυβδης παράδοσης Ιουνίου διαμορφώθηκε στα 1,0836 το γαλόνι, σημειώνοντας άνοδο 1,46 σεντς.

Οι traders αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον τη σύνοδο του ΟΠΕΚ στις 5 Ιουνίου στη Βιέννη, οπότε και θα αποφασισθεί αν θα αυξηθεί η παραγωγή των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, κάτι που ο πρόεδρος του Οργανισμού θεωρεί απίθανο υπό τις παρούσες συνθήκες.

Αλλά και η τιμή του χρυσού άγγιξε στην αγορά του Λονδίνου το υψηλότερο επίπεδο 10μηνου, καθώς τα χαμηλά επιτόκια των καταθετικών προϊόντων σε παγκόσμιο επίπεδο έστρεψαν τους επενδυτές στο ασφαλές καταφύγιο του χρυσού, τα αποθέματα του οποίου μειώνονται. Μερίδα αναλυτών ερμηνεύει τη στροφή στο πολύτιμο μέταλλο ως ομπρέλα προστασίας από τις πληθωριστικές πιέσεις, που δύναται να πυροδοτηθούν από τις συνεχείς μειώσεις επιτοκίων.

Ο χρυσός εκτινάχθηκε κατά 14,45 δολάρια στα 287,45 δολάρια την ουγγιά στην Ευρώπη. Η τιμή δραπραγμάτευσης στην Ασία νωρίτερα ήταν τα 296 δολάρια.