Στη σημασία των 10 αρχών του Global Compact και των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης (SDGs) στάθηκε η διευθύνουσα σύμβουλος και εκτελεστική διευθύντρια του UN Global Compact, Lise Kingo, μιλώντας την Τετάρτη σε ειδική εκδήλωση του CSR HELLAS, στο πλαίσιο του τριήμερου Balkans and Black Sea Cooperation Forum.
Στη σημασία των 10 αρχών του Global Compact και των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης (SDGs) στάθηκε η διευθύνουσα σύμβουλος και εκτελεστική διευθύντρια του UN Global Compact, Lise Kingo, μιλώντας την Τετάρτη σε ειδική εκδήλωση του CSR HELLAS, στο πλαίσιο του τριήμερου Balkans and Black Sea Cooperation Forum.
Μεταξύ άλλων, η κ. Lise Kingo σημείωσε πως «οι 10 αρχές του Global Compact αποτελούν τη βάση ανάπτυξης στρατηγικών βιωσιμότητας και εταιρικής κοινωνικής ευθύνης για όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους, ενώ παράλληλα οι SDGs είναι πλέον ο οδικός χάρτης για την ανάπτυξη σχετικών πολιτικών, πρωτοβουλιών και δράσεων».
Στα δύο πάνελς συζήτησης, εξειδικευμένοι ομιλητές που εκπροσωπούσαν επιχειρήσεις και επιχειρηματικούς φορείς, μέλη του CSR HELLAS/GCNH και του CSR Europe, καθώς και θεσμικά όργανα των Ηνωμένων Εθνών (Η.Ε.) και της ακαδημαϊκής κοινότητας, αντάλλαξαν απόψεις και συμμετείχαν σε διάλογο με τους συμμετέχοντες σε δύο θεματικά πεδία που αφορούσαν συγκεκριμένους SDGs.
Στο πρώτο πάνελ με θέμα την Εκπαίδευση για Καινοτομία, (SDGs 4 – Ποιοτική Εκπαίδευση και SDG 9 – Βιομηχανία, Καινοτομία και Υποδομές) αναδείχθηκε η ανάγκη καλλιέργειας συγκεκριμένων δεξιοτήτων, προκειμένου οι σημερινοί αλλά και οι αυριανοί εργαζόμενοι να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της διαρκώς μεταβαλλόμενης αγοράς εργασίας. Παράλληλα, τονίσθηκε ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ενίσχυση της καινοτομίας, που μπορεί να οδηγήσει σε επιχειρηματικές ευκαιρίες, καθώς και σε λύσεις που θα συμβάλλουν στην επίτευξη του συνόλου των SDGs.
Στο δεύτερο πάνελ με θέμα την Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή προς μια Κυκλική Οικονομία, ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην ανάγκη μετασχηματισμού των επιχειρηματικών μοντέλων και των πρακτικών διαχείρισης πόρων και αποβλήτων, παράλληλα με την αλλαγή στάσης των πολιτών προς περισσότερο βιώσιμους τρόπους καταναλωτικής συμπεριφοράς. Ο συνδυασμός των παραπάνω μπορεί να οδηγήσει σε μια κυκλική οικονομία με πολλαπλά οφέλη για επιχειρήσεις, καταναλωτές και κοινωνία.
Στο επίσημο δείπνο που ακολούθησε με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελου, του προέδρου του ΕΒΕΑ και της ΚΕΕ Κωνσταντίνου Μίχαλου και πλήθους ανώτατων στελεχών των μελών του CSR HELLAS/GCNH, η πρόεδρος δ.σ. του CSR HELLAS/GCNH, Μαρία Αλεξίου, δήλωσε πως «είναι ιδιαίτερη τιμή για το δίκτυό μας η παρουσία της διοίκησης του Global Compact, γεγονός που αναδεικνύει τη σημασία που αποδίδεται στην υιοθέτηση φιλοσοφίας βιωσιμότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας και αναγνωρίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έχει και συνεχίζει να διαδραματίσει το CSR HELLAS / Global Compact Network Hellas στην ενίσχυση του επιπέδου ωριμότητας σχετικά με τα θέματα βιωσιμότητας στην ευρύτερη περιοχή».