Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 01 Ιουνίου 2018 12:46

O Ραχόι έπεσε, η αγορά ανεβαίνει

Με το Μαριάνο Ραχόι να αποτελεί πλέον παρελθόν για την πρωθυπουργία, ο δείκτης IBEX 35 στη Μαδρίτη, παρουσιάζει άνοδο 1,65% και περιορίζει έτσι στο 4% τις απώλειές του από τις αρχές του έτους. Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρίσκονται οι μετοχές των τραπεζών. Θετική η εικόνα και στην αγορά κρατικού χρέους, με την απόδοση του ισπανικού ομολόγου δεκαετούς διάρκειας να υποχωρεί κατά πέντε μονάδες βάσης στο 1,42%,

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ισπανία όχι μόνο δεν πυροδοτούν αναταραχή στην ισπανική αγορά, αλλά γίνονται δεκτές μάλλον με ικανοποίηση, καθώς το κλίμα αβεβαιότητας και τοξικών αντιπαραθέσεων, που είχε δημιουργηθεί δεν βοηθούσε την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ. 

Με το Μαριάνο Ραχόι να αποτελεί πλέον παρελθόν για την πρωθυπουργία, ο δείκτης IBEX 35 στη Μαδρίτη, παρουσιάζει άνοδο 1,65% και περιορίζει έτσι στο 4% τις απώλειές του από τις αρχές του έτους. Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρίσκονται οι μετοχές των τραπεζών. 

Θετική η εικόνα και στην αγορά κρατικού χρέους, με την απόδοση του ισπανικού ομολόγου δεκαετούς διάρκειας να υποχωρεί κατά πέντε μονάδες βάσης στο 1,42%, αν και εξακολουθεί να είναι περίπου 16 μονάδες βάσης υψηλότερα από τα επίπεδα, στα οποία είχε διολισθήσει πριν από ένα μήνα, πριν ξεσπάσει η αναταραχή στο πολιτικό σκηνικό και η ιταλική κρίση. 

Μένει να φανεί εάν το θετικό κλίμα στις αγορές θα διατηρηθεί ή θα αποδειχθεί μία πρόσκαιρη ανάσα ανακούφισης. Φαίνεται πάντως ότι οι προοπτικές για το ισπανικό ενεργητικό είναι ευνοϊκές, καθώς ο τραπεζικός τομέας έχει ενισχυθεί σημαντικά και η οικονομία ανακάμπτει. Πολλά θα εξαρτηθούν βέβαια και από τις ευρύτερες εξελίξεις στους κόλπους της Ευρωζώνης. 

naftemporiki.gr