Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 18 Ιουλίου 2006 18:08

ΕΦΕΤ: Πρόστιμα 134.500 ευρώ σε επιχειρήσεις τροφίμων

Την επιβολή προστίμων 134.500 ευρώ σε επιχειρήσεις τροφίμων ανακοίνωσε σήμερα ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), στο πλαίσιο των προληπτικών ελέγχων που διενεργεί σε συστηματική βάση.

Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις διαπιστώθηκε ότι κατείχαν τρόφιμα μη κανονικά, νοθευμένα ή μη συμμορφούμενα στις προδιαγραφές καταλληλότητας και κανονικότητας. Ειδικότερα, το ΔΣ του ΕΦΕΤ αποφάσισε:

- Την επιβολή προστίμου 30.000 ευρώ σε βάρος της επιχείρησης ΜΑΡΑΓΚΟΣ ΚΡΕΑΤΑ ΑΕ, Κρεοπωλείο, Εμπορία Κρεάτων και τροφίμων, Βενιζέλου 25, Σέρρες, διότι κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων ότι πουλούσε ρουμάνικα κρέατα ως ελληνικά καθώς έξω από το κατάστημα υπήρχε τοποθετημένη μόνιμη πινακίδα η οποία ανέγραφε « ΚΡΕΑΤΑ ΕΝΤΟΠΙΑ ΕΓΓΥΗΜΕΝΑ» ενώ κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε η ύπαρξη τουλάχιστον 30 σφαγίων αρνιών Ρουμανίας, ενώ από τα επισυναπτόμενα Φ/Α τιμολογίων προέκυψε ότι η επιχείρηση αγόρασε 1000 αρνιά Ρουμανίας, με αποτέλεσμα να παραπλανάται ο καταναλωτής. Επιπλέον, παραπλεύρως της εισόδου του καταστήματος υπήρχαν τοποθετημένες πινακίδες που ανέγραφαν «ΑΡΝΙ ΝΤΟΠΙΟ 7 ευρώ», τιμή η οποία προσελκύει το καταναλωτή με δεδομένο ότι τρία παραπλήσια κρεοπωλεία πωλούσαν το ντόπιο αρνί 10-11 ευρώ. Μέσα στο κατάστημα δεν υπήρχε αναρτημένη πινακίδα που να αναγράφει ότι πωλούνται αρνιά Ρουμανίας με την αντίστοιχη τιμή πώλησης τους. Η παραπλάνηση του καταναλωτή είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη, λόγω των μεγάλων ποσοτήτων που διακινήθηκαν, της αυξημένης ζήτησης κατά το χρόνο του ελέγχου, της κεντρικής θέσης και του μεγάλου μεγέθους του καταστήματος στη πόλη των Σερρών.

- Την επιβολή προστίμου 20.000 ευρώ, σε βάρος της επιχείρησης ΛΑΙΤΣΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, Τυροκομικά, Αλλαντικά, 13ης Οκτωβρίου 28, Γρεβενά, διότι σύμφωνα με τη γνωμάτευση της Β΄ Χημικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης, το προσκομισθέν δείγμα «τυριού φέτα» ήταν μη κανονικό και νοθευμένο, γιατί περιείχε αγελαδινό γάλα σε ποσοστό περίπου 20%. Η ονομασία φέτα οδηγεί σε πλάνη τον καταναλωτή όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του τροφίμου.

- Την επιβολή προστίμου 4.000 ευρώ, σε βάρος της επιχείρησης ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΣΕΡΡΩΝ- ΧΑΡΙΣΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, Παραγωγή-εμπορία μελισσοκομικών προϊόντων, Νέο Σούλι Σερρών, διότι το δείγμα μελιού το οποίο εστάλη για εξέταση στο Γενικό Χημείο του Κράτους καθώς και η επανεξέταση του δείγματος από το Ανώτατο Χημικό Συμβούλιο βρέθηκε μη κανονικό και νοθευμένο, διότι είχε αναμειχθεί με 22% κ.β. ισογλυκόζη.

- Την επιβολή προστίμου 20.000 ευρώ, σε βάρος της επιχείρησης ΑΦΟΙ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗ Ο.Ε, Παραγωγή-εμπορία γαλακτοκομικών προϊόντων, Πλατανοχώρι Χαλκιδικής, διότι σύμφωνα με τη γνωμάτευση της Β΄ Χημικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης, το προσκομισθέν δείγμα τυριού ΦΕΤΑ βρέθηκε μη-κανονικό και νοθευμένο γιατί περιείχε αγελαδινό γάλα σε ποσοστό της τάξης του 20%.

- Την επιβολή προστίμου 6.000 ευρώ, σε βάρος της επιχείρησης ΞΥΝΟΣ ΑΕ, (Carrefour Μαρινόπουλος), ΧΑΤΖΟΒΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, υπεραγορά τροφίμων, Κουντουριώτη 118-122 Πειραιάς, διότι κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκαν σοβαρές αποκλίσεις από τους Γενικούς Κανόνες Υγιεινής.

- Την επιβολή προστίμου 10.000 ευρώ σε βάρος της επιχείρησης ΑΦΟΙ Κ. ΚΑΤΣΙΚΑΒΕΛΑ ΟΕ, τυροκομείο, Σαραντάπορο Ελασσόνας, διότι κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκαν σοβαρές αποκλίσεις από τους Γενικούς Κανόνες Υγιεινής.

- Την επιβολή προστίμου 3.000 ευρώ σε βάρος της επιχείρησης ΦΙΛΟΣΟΓΛΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ, αρτοποιείο, Κ. Καρτάλη 24 Βόλος, διότι κατά τον επανέλεγχο διαπιστώθηκαν σοβαρές αποκλίσεις από τους Γενικούς Κανόνες Υγιεινής.

- Την επιβολή προστίμου 1.500 ευρώ σε βάρος της επιχείρησης ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΘ. ΦΑΡΜΑΚΗΣ ΧΡ. Ο.Ε., εστιατόριο-ψησταριά, Νοταρά 143, Πάτρα, διότι κατά τον επανέλεγχο διαπιστώθηκαν σοβαρές αποκλίσεις από τους Γενικούς Κανόνες Υγιεινής.

- Την επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ σε βάρος της επιχείρησης Α.Α. ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, παραγωγός μελιού, 25ης Μαρτίου 4, Αργος, διότι κατείχε τρόφιμα μη συμμορφούμενα στις προδιαγραφές και τα πρότυπα καταλληλότητας που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία. Διαπιστώθηκε ότι στο προϊόν μέλι, έχει αναμιχθεί 14% ισογλυκόζη,

- Την επιβολή πριστίμου 10.000 ευρώ, σε βάρος της επιχείρησης ΓΥΡΑΔΙΚΟ «IDEAL», ΓΕΩΡΓΙΟΣ Β. ΚΥΡΙΑΚΗΣ, εστιατόριο-ψητοπωλείο, Δεκελείας 128, Ν. Φιλαδέλφεια, Αθήνα, διότι κατά τον έλεγχο βρέθηκαν τρόφιμα μη ασφαλή και ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τα οποία κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν.

- Την επιβολή προστίμου 20.000 ευρώ, σε βάρος της επιχείρησης ΙΠΠΟΤΟΥΡ ΑΕ, ΜΠΛΑΖΟΥΔΑΚΗς ΑΝΤΩΝΙΟΣ, Αποθήκη τροφίμων Χονδρικού Εμπορίου, Καλλιρρόης 103, Καλλιθέα, Αθήνα, διότι κατά τον έλεγχο, ο οποίος διενεργήθηκε έπειτα από καταγγελία, βρέθηκαν τρόφιμα μη ασφαλή και ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση, τα οποία κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν.

- Την επιβολή χρηματικού προστίμου ύψους 5.000 ευρώ, σε βάρος της επιχείρησης SWEET PALACE, Νικόλαος Ζαίμης, Εργαστήριο Ζαχαροπλαστικής-καφετέρια- ζαχαροπλαστείο-πιτσαρία-φάστ φούντ-σνακ μπάρ, Καλυβίων 3 Λαγονήσι, διότι κατά τον έλεγχο, ο οποίος διενεργήθηκε έπειτα από καταγγελία, βρέθηκε α) να κατέχει τρόφιμα Μη ασφαλή και ακατάλληλα και β) διαπιστώθηκαν σοβαρές αποκλίσεις από τους Γενικούς Κανόνες Υγιεινής.

Ο ΕΦΕΤ καλεί το σύνολο των επιχειρήσεων να τηρούν όσα προβλέπει η νομοθεσία και παράλληλα, διαβεβαιώνει το καταναλωτικό κοινό ότι το πρόγραμμα των προληπτικών ελέγχων για τη διασφάλιση της υγιεινής και της ασφάλειας των τροφίμων θα συνεχισθεί με ακόμα πιο εντατικούς ρυθμούς το επόμενο διάστημα.