Χρονιά με επιτυχίες, προκλήσεις, αλλά και σημαντικά προβλήματα ήταν η περίοδος Μάιος 2017 – Μάιος 2018 για τον ελληνικό τουρισμό, όπως επεσήμανε από το βήμα της της 26ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΕ, ο πρόεδρος, Γιάννης Ρέτσος και προσδιόριζε τέσσερις προτεραιότητες για την επόμενη χρονιά.
Χρονιά με επιτυχίες, προκλήσεις, αλλά και σημαντικά προβλήματα ήταν η περίοδος Μάιος 2017 – Μάιος 2018 για τον ελληνικό τουρισμό, όπως επεσήμανε από το βήμα της της 26ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΕ, ο πρόεδρος, Γιάννης Ρέτσος.
«Επιτυχίες, γιατί ο τουρισμός καταφέρνει να παραμείνει για ακόμα μια χρονιά ο πρωταγωνιστής στη μεγάλη προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Προκλήσεις, γιατί ο ανταγωνισμός αυξάνεται, οι καιροί απαιτούν διαρκείς προσαρμογές και η στρατηγική μας οφείλει να εξελίσσεσαι διαρκώς. Και τέλος προβλήματα, διότι όλοι γνωρίζουμε ότι οι μεγάλες επιτυχίες του ελληνικού τουρισμού γίνονται σε ένα περιβάλλον υπεροφορολόγησης, αβεβαιότητας, με πολλά διαρθρωτικά ή θεσμικά ζητήματα που διαχρονικά θέτουμε προς την πολιτεία και πολλά από αυτά παραμένουν άλυτα» εξήγησε ο κ. Ρέτσος.
Όσον αφορά στις τέσερις προτεραιότητες για την επόμενη περίοδο, αυτές είναι α) διασύνδεση Τουρισμού – Πολιτισμού, β) να δοθεί προτεραιότητα στην εκπαίδευση, με τον εκπαιδευτικό πυλώνα του ΙΝΣΕΤΕ, Sete Training, καθώς ο τουρισμός είναι κατεξοχήν ανθρωποκεντρικός τομέας, γ) ανάπτυξη της τουριστικής συνείδησης, δηλαδή να εξηγηθούν στην κοινωνία τα οφέλη του τουρισμού και δ) η ανάπτυξη της αγροδιατροφής και η ευρύτερη διασύνδεση με τον πρωτογενή τομέα.
Ο κ .Ρέτσος υπενθύμισε τις πέντε λέξεις κλειδιά, που είχε επισημάνει όταν ανέλαβε τη θέση του προέδρου του ΣΕΤΕ, σημεικώνοντας ότι η κληρονομιά, που άφησε πίσω του ο Ανδρέας Ανδρεάδης ήταν τεράστια. «Δείξαμε αυτοπεποίθηση, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά κάθε δυσκολία που συναντήσαμε. Καλλιεργήσαμε την εξωστρέφεια με την επιτυχή εμφάνισή μας για πρώτη φορά στις Βρυξέλλες, αλλά και τη συνεχή παρουσία μας σε ολόκληρη την Ελλάδα με τις 15 περιφερειακές συναντήσεις. Διεκδικήσαμε με ρεαλισμό τους στόχους και τα αιτήματα μας, υπηρετώντας τον ρόλο μας ως θεσμικός εταίρος. Δουλέψαμε με σοβαρότητα δίνοντας νέα ώθηση στην Marketing Greece και στο ΙΝΣΕΤΕ. Λειτουργήσαμε σε όλες μας τις κινήσεις με ωριμότητα βάζοντας πάνω από όλα το συμφέρον του τομέα, των επιχειρηματιών, των χιλιάδων εργαζόμενων, της ελληνικής κοινωνίας» είπε χαρακτηριστικά.
Κάνοντας τον απολογισμό της προηγούμενης περιόδου, σημείωσε πως ο ΣΕΤΕ πέτυχε τους στόχους του σε τέσσερα μέτωπα:
α) περαιτέρω ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού. Η κατάταξη του στις μεγάλες αγορές και φυσικά το αποτέλεσμα της, η ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας. Για το 2017 η εισερχόμενη τουριστική κίνηση αυξήθηκε κατά 7,4%, αγγίζοντας τους 30,1 εκατ. τουρίστες. Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα μελέτης του Ινστιτούτου ΣΕΤΕ, ο ελληνικός τουρισμός παρουσίασε πέρσι αύξηση εσόδων από το εξωτερικό κατά 11,4% ή κατά 1,45 δισ. Ευρώ, σε σχέση με το 2016. Η συνολική αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας εκτιμάται σε 1,56 δισ. ευρώ (από 16,7 δισ. ευρώ άμεσης συνεισφοράς στο ΑΕΠ το 2016 σε 18,3 δισ. ευρώ το 2017). Επίσης, ο τουρισμός συνέβαλε άμεσα στη δημιουργία του 10,3% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ η άμεση και έμμεση συμβολή του εκτιμάται από 22,6% έως 27,3%.
β) Διαρκή, αρμονική και επωφελή, για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, σχέση συνεργασίας με τις εκάστοτε κυβερνήσεις, ργασιακή και κοινωνική ειρήνη.
«Ο ΣΕΤΕ, με την υπογραφή και φέτος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, διασφάλισε για μία ακόμη χρονιά τη διατήρηση των θεσμικών όρων για τα εργασιακά δικαιώματα, όπως διαμορφώθηκαν με τις προηγούμενες Εθνικές Γενικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας» σημείωσε, πρόσθετοντας ότι ο ΣΕΤΕ έχει θέσει στους αρμόδιους φορείς τις προϋποθέσεις που απαιτούνται, για να παραμείνει σε αναπτυξιακή τροχιά ο ελληνικός τουρισμός τα επόμενα χρόνια και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του.
«Οι προϋποθέσεις αυτές συνοψίζονται στη διατήρηση της οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας, στη διαμόρφωση ενός ρεαλιστικού και σταθερού φορολογικού πλαισίου, στη λειτουργία ενός ευέλικτου χρηματοπιστωτικού συστήματος, στη δημιουργία εθνικού χωροταξικού πλαισίου και στη διασφάλιση της αρχής της ασφάλειας δικαίου» εξήγησε.
γ) Ενδυνάμωση της κοινωνικής διάστασης του τουρισμού και η ενίσχυση του κοινωνικού αποτυπώματος.
Τα αποτελέσματα της μελέτης του ΙΝΣΕΤΕ που σας ανέφερα και πριν, δείχνουν ότι ο τουρισμός είναι ένας τομέας με μεγάλη διάχυση ωφελειών στην οικονομία και φυσικά στην κοινωνία. Για κάθε 1 ευρώ τουριστικού εσόδου, το ΑΕΠ της χώρας αυξάνεται κατά 2,2 έως 2,65 ευρώ.
Στις Περιφέρειες της Κρήτης, του Νοτίου Αιγαίου και των Ιονίων Νήσων, ο τουρισμός συνεισφέρει άμεσα στη δημιουργία άνω του 47,4% του ΑΕΠ των εν λόγω προορισμών. Οι τρεις αυτές Περιφέρειες, έχουν από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη χώρα, τεκμηριώνοντας την άποψη ότι ο τουρισμός οδηγεί σε βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των περιοχών στις οποίες παρουσιάζει ανάπτυξη.
Παράλληλα, ο τουρισμός συμβάλλει άμεσα στην αιχμή της τουριστικής περιόδου στο 16,9% της απασχόλησης και συνολικά (άμεσα και έμμεσα) μεταξύ 37,2% και 44,8% , ενώ αποτελεί βασικό μοχλό για τη μείωση της ανεργίας.
δ) Ενότητα ολόκληρου του τομέα και η σύνθεση όλων των απόψεων.
«Μπροστά μου στο ακροατήριο σήμερα, έχω, έχουμε την τιμή να βρίσκονται ιστορικά στελέχη του ΣΕΤΕ, άνθρωποι που οραματίστηκαν, πίστεψαν και δημιούργησαν αυτή την σπουδαία για τον τόπο κοινή μας ιστορία. Σε αυτούς τους ανθρώπους οφείλουμε την υπόσχεση, έχουμε την υποχρέωση θα έλεγα, να είμαστε πάντα ενωμένοι» είπε.
naftemporiki.gr