Μπορεί ο Ιταλός πρόεδρος, Σέρτζιο Ματαρέλα, με το βέτο του στη λαϊκιστική κυβέρνηση Πέντε Αστέρων- Λέγκας να θέλησε να προασπιστεί τα ιταλικά συμφέροντα στην Ευρώπη και να διασφαλίσει την παραμονή της χώρας στο ευρώ, αλλά οι αγορές ανησυχούν πως η κίνησή του μπορεί να φέρει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Kάτω από το 1,16 δολ. το ευρώ. Σε υψηλά τεσσάρων ετών οι αποδόσεις ιταλικών ομολόγων- ισχυρές πιέσεις και στους άλλους τίτλους της περιφέρειας.
Tης Νατάσας Στασινού
[email protected]
Μπορεί ο Ιταλός πρόεδρος, Σέρτζιο Ματαρέλα, με το βέτο του στη λαϊκιστική κυβέρνηση Πέντε Αστέρων- Λέγκας να θέλησε να προασπιστεί τα ιταλικά συμφέροντα στην Ευρώπη και να διασφαλίσει την παραμονή της χώρας στο ευρώ, αλλά οι αγορές ανησυχούν πως η κίνησή του μπορεί να φέρει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Με την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της νομισματικής ένωσης να οδεύει, όπως φαίνεται, σε νέες κάλπες, από τις οποίες ενδέχεται να βγουν ενισχυμένες οι ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις, το ευρώ διολισθαίνει σε νέα χαμηλά 6,5 μηνών και τα ομόλογα- όχι μόνο της Ιταλίας, αλλά συνολικά της περιφέρειας- δέχονται ισχυρότατες πιέσεις. Στο κόκκινο και οι μετοχές, αν και προς το παρόν έχουν αποφευχθεί οι μεγάλες απώλειες, καθώς το φθηνό ευρώ λειτουργεί ως στήριγμα στους τίτλους των εξαγωγικών επιχειρήσεων.
Νέα υποτίμηση για το ευρώ
Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα υποχωρεί σήμερα κάτω από το ψυχολογικό όριο του 1,16, στα 1,1594 δολάρια, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Οκτώβριο. Καταγράφει δε πτώση και έναντι του ελβετικού νομίσματος, με την ισοτιμία στα 1,1528 φράγκα ανά ευρώ.
Απογειώνεται το κόστος δανεισμού της Ιταλίας
Στο ναδίρ η ψυχολογία και στην αγορά κρατικού χρέους, με την απόδοση του δεκαετούς ιταλικού ομολόγου να κάνει «άλμα» 24 μονάδων βάσης, στο 2,93%- τα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα του 2014. Έτσι η διαφορά έναντι της απόδοσης του αντίστοιχου γερμανικού (spread) σκαρφαλώνει στις 264 μονάδες βάσης- επίπεδα, που είχαμε να συναντήσουμε από το 2013. Ακόμη εντονότερες οι πιέσεις στο ιταλικό διετές ομόλογο, που βλέπει την απόδοσή του να απογειώνεται κατά 80 μονάδες βάσης, στο 1,937%- υψηλά σχεδόν πέντε ετών, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά, που υπερβαίνει το 1% από το 2014.
Tων πιέσεων δεν ξεφεύγουν ούτε τα ισπανικά ομόλογα, με την απόδοση του δεκαετούς να ανέρχεται σήμερα στο 1,577% και τη διαφορά της έναντι του γερμανικού να είναι η μεγαλύτερη εδώ και επτά μήνες. Οι Ισπανοί έχουν άλλωστε τα δικά τους προβλήματα, με την καρέκλα του Μαριάνο Ραχόι να τρίζει από τα σκάνδαλα και τους αριστερούς Podemos να προσπαθούν να μαζέψουν τα «απόνερα», που άφησε η πισίνα της νέας βίλας του ηγέτη τους.
Σφυροκόπημα και για τα ελληνικά ομόλογα
Η πολιτική αβεβαιότητα σε Ιταλία και Ισπανία και οι έντονες ανησυχίες σε Βρυξέλλες και Βερολίνο περιπλέκουν τις συζητήσεις και για το ελληνικό χρέος, θέτοντας υπό πίεση τα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς σήμερα υπερβαίνει το 4,6%, σύμφωνα με το Reuters, έχοντας αυξηθεί κατά σχεδόν 70 μονάδες βάσης τον τελευταίο μήνα. Εξακολουθεί πάντως να βρίσκεται περίπου 132 μονάδες βάσης χαμηλότερα σε σχέση με τον Μάιο του 2017.
Ξεπούλημα τραπεζικών μετοχών
Στις αγορές μετοχών οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου έδειξαν από νωρίς τις διαθέσεις τους, με ένα ξεπούλημα των τραπεζικών μετοχών, που οδηγεί τον δείκτη των blue chips στο -1,9%. Στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 1,6%.
Απώλειες της τάξης του 1% εμφανίζουν λίγο μετά την έναρξη των συνεδριάσεων οι βασικοί δείκτες σε Φραγκφούρτη, Παρίσι, Λονδίνο. Ανάλογη είναι η εικόνα για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600, ενώ ο δείκτης των τραπεζών της Ευρωζώνης κάνει «βουτιά» 3,3% στα χαμηλότερα επίπεδα από το Φεβρουάριο του 2017. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση εδώ και 21 μήνες.