Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2006 16:12

Εγκαίνια του μεγαλύτερου «Θαλασσόκοσμου» της Μεσογείου

Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας θα εγκαινιάσει το Σάββατο 22 Ιουλίου στις 12.00, στις Γούρνες Ηρακλείου στην Κρήτη, το Ενυδρείο «Θαλασσόκοσμος», το οποίο κατασκευάσθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), φορέα εποπτευόμενο από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Το έργο που συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα φιλοξενήσει 4.000 θαλάσσιους οργανισμούς.

Το Ενυδρείο καταλαμβάνει έκταση περίπου 5.000 τ.μ.και είναι τμήμα του ευρύτερου κτιριακού συγκροτήματος του Θαλασσόκοσμου (ΕΛΚΕΘΕ Κρήτης), συνολικής έκτασης 60.000 τ.μ. Ο Θαλασσόκοσμος, ως κτηριακό σύμπλεγμα που φιλοξενεί δραστηριότητες έρευνας, τεχνολογίας, εκπαίδευσης και αναψυχής τόσο ως προς το μέγεθος όσο και ως προς τον πρότυπο σχεδιασμό του είναι ο μεγαλύτερος χώρος της Μεσογείου στο είδος του. Η θέση του Θαλασσόκοσμου είναι επίσης προνομιακή, αφού αναπτύχθηκε στο παραλιακό τμήμα της πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών, 15 χιλιόμετρα από την πόλη του Ηρακλείου και πολύ κοντά στην πλέον τουριστική περιοχή της Κρήτης που εκτείνεται από τις Γούρνες Ηρακλείου, προς τη Χερσόνησο και τον Αγ. Νικόλαο.

Το συνολικό μέγεθος του ενυδρείου σχετίζεται με την εγκατάσταση πολλών δεξαμενών-ενυδρείων διαφόρων μεγεθών, μερικά από τα οποία είναι πραγματικά εντυπωσιακά σε όγκο (60.000 λίτρων). Ετσι, έγινε δυνατό να φιλοξενηθούν οργανισμοί μεγάλου μεγέθους (πχ. καρχαρίες, σελάχια, κλπ), να υπάρχει ο αναγκαίος ζωτικός χώρος για τα φιλοξενούμενα είδη όπως επίσης να γίνει εφικτή η αναπαράσταση των φυσικών βιοτόπων των ειδών μέσα στα ενυδρεία τους.

Η περιήγηση διαρκεί περίπου 1 ώρα και 30' αν ο επισκέπτης επιθυμεί να περιεργαστεί το σύνολο των οργανισμών και των εκθεμάτων.