Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 21 Μαΐου 2001 20:48

Eυρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Κλείσιμο

Με κέρδη έκλεισαν, τελικά, οι σημαντικότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Το γεγονός αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη θεαματική άνοδο του Nasdaq στην άλλη όχθη του Ατλαντικού (αυτή την ώρα ενισχύεται κατά 3,90%) που αντιστάθμισε τις απώλειες που κατέγραφαν στο μεγαλύτερο μέρος των συνεδριάσεων οι περισσότεροι δείκτες (με εξαίρεση τον FTSE 100 στο Λονδίνο) μετά την αναπροσαρμογή των δεικτών της Mοrgan Stanley Capital International (MSCI).

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το Σάββατο η MSCI, στο δείκτη EAFE (Ευρώπη, Ασία, Απω Ανατολή) το ειδικό βάρος της Βρετανίας αυξήθηκε σε 26,2% (από 21,2%), ενώ αυτό της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας μειώθηκε συνολικά κατά 4,1%. Κερδισμένοι από τις αλλαγές βγαίνουν οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών, των οποίων η στάθμιση αυξάνεται σε 6,74% από 6,03% που είναι σήμερα. Αντιθέτως, η στάθμιση των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών μειώνεται σε 6,9% από 7,7%. Οι αρνητικές συνέπειες από την αναπροσαρμογή των δεικτών στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών έγιναν ιδαίτερα αισθητές σε κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες και κυρίως σε εκείνες οι οποίες τελούν υπό κρατικό έλεγχο, όπως η France Telecom.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 5.941,6 μονάδες με άνοδο 0,45%, ενώ ενδοσυνεδριακά ξεπέρασε το φράγμα των 6.000 μοινάδων. Πρωταγωνιστής της σημερινής συνεδρίασης η μετοχή της Dimension Data Holdings, η οποία ενισχύθηκε κατά 7,18%.

Εντονο ήταν το αγοραστικό ενδιαφέρον για τίτλους μεταλλευτικών και πετρελαϊκών εταιρειών λόγω της εκτόξευσης των τιμών του αργού και του χρυσού στις διεθνείς αγορές. Η μετοχή της μεταλλευτικής Anglo American έκλεισε με κέρδη 5,98%, ενώ με αξιόλογα κέρδη έκλεισαν, επίσης, οι μετοχές των ομοειδών επιχειρήσεων Billiton και Rio Tinto. Η μετοχή της Cable & Wireless «κέρδισε» 1,1% μετά την είσοδό της στο δείκτη MSCI. Στον αντίποδα, η μετοχή της αλυσίδας λιανικής Marks & Spencer απώλεσε 5,5% εν αναμονή απογοητευτικών οικονομικών αποτελεσμάτων για την περυσινή χρήση. Με σημαντικές απώλειες έκλεισε επίσης και η μετοχή της British Telecom μετά την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της Viag Interkom AG, γερμανικής θυγατρικής της εταιρείας, για την οποία η British Telecom αρνήθηκε να δώσει εξηγήσεις.

Στο Χρηματιστήριο του Παρισιού , ο δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 5.652,04 μονάδες με άνοδο 0,24%. Οι πιέσεις στη μετοχή της Alcatel συνεχίστηκαν και σήμερα με αποτέλεσμα αυτή να κλείσει με απώλειες 3,92%. Υπενθυμίζεται, ότι η γαλλική εταιρεία, σύμφωνα με δημοσιεύματα, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της αμερικανικής Lucent Technologies. Από την άλλη μεριά, η μετοχή της πετρελαϊκής TotalFinaElf ενισχύθηκε κατά 4,51% λόγω της σημαντικής αύξησης της τιμής του πετρελαίου.

Στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, όπου η συνεδρίαση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, ο δείκτης Xetra DAX έχει φθάσει τις 6.250,42 μονάδες ενισχυμένος κατά 1,03%. H μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας ΒΜW «χάνει» 1,1% μετά τον απρόσμενο αποκλεισμό της από τους αναθεωρημένους δείκτες της MSCI, ενώ για τον ίδιο λόγο καταγράφει απώλειες και η μετοχή της Commerzbank. Αντιθέτως, η θεαματική άνοδος του Nasdaq έχει δώσει σημαντική ώθηση στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας με αποτέλεσμα οι μετοχές των εταιρειών Epcos, Sap και Siemens να καταγράφουν αξιόλογα κέρδη.

Στο Χρηματιστήριο των Βρυξελλών, ο δείκτης BEL 20 έκλεισε στις 2.794 μονάδες (0,66%), στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI στις 7.672 μονάδες (0,18%) ενώ, τέλος, στο Αμεστερνταμ, ο δείκτης AEX υποχώρησε κατά 0,39% και διαμορφώθηκε στις 597,72 μονάδες.