Σε τροχιά πτώσης βρίσκονται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η Ρωσία άφησε να εννοηθεί ότι θα αρχίσει να αυξάνει σταδιακά την παραγωγή της, την οποία είχε μειώσει αισθητά στη βάση της συμφωνίας της με τους παραγωγούς του ΟΠΕΚ. Oι τιμές έχουν αυξηθεί περίπου 65% σε σχέση με τα επίπεδα, στα οποία βρίσκονταν ένα χρόνο νωρίτερα και 20% σε σχέση με τις αρχές του 2018.
Σε τροχιά πτώσης βρίσκονται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η Ρωσία άφησε να εννοηθεί ότι θα αρχίσει να αυξάνει σταδιακά την παραγωγή της, την οποία είχε μειώσει αισθητά στη βάση της συμφωνίας της με τους παραγωγούς του ΟΠΕΚ. Πληροφορίες του Reuters αναφέρουν μάλιστα ότι Ρωσία και Σαουδική Αραβία εξετάζουν αύξηση της προσφοράς κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, με την οριστική απόφαση να μετατίθεται, ωστόσο, για τον Ιούνιο.
Οι αρμόδιοι αξιωματούχοι της Μόσχας και του Ριάντ συναντήθηκαν χθες το βράδυ και συζητήσαν, όπως έγινε γνωστό, την προοπτική χαλάρωσης της συμφωνίας, που είχε ως στόχο να απορροφήσει το πλεόνασμα προσφοράς από την παγκόσμια αγορά πετρελαίου και να προσφέρει στήριγμα στις τιμές, που είχαν βρεθεί να υποχωρούν ακόμη και κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι.
Σήμερα ο στόχος αυτός φαίνεται να έχει εν πολλοίς επιτευχθεί, ενώ με την παραγωγή της Βενεζουέλας να καταρρέει και εκείνη του Ιράν να κινδυνεύει να βρεθεί εκ νέου εκτός διεθνούς αγοράς, οι τιμές έχουν αυξηθεί περίπου 65% σε σχέση με τα επίπεδα, στα οποία βρίσκονταν ένα χρόνο νωρίτερα και 20% σε σχέση με τις αρχές του 2018.
Σήμερα η τιμή του αργού τύπου μπρεντ υποχωρεί κατά 0,5% στα 78,37 δολάρια το βαρέλι, δηλαδή σχεδόν 3% χαμηλότερα σε σχέση με τα υψηλά τεσσάρων ετών των 80,50 δολαρίων, στα οποία είχε σκαρφαλώσει στις 17 Μαΐου. Η τιμή του αμερικανικού αργού καταγράφει αντίστοιχα πτώση 0,4% στα 70,44 δολάρια το βαρέλι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κλειδί για τις εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου παραμένει και η στάση των ανεξάρτητων Αμερικανών παραγωγών, οι οποίοι έχουν αυξήσει την προσφορά τους κατά 25% την τελευταία διετία, στα 10,73 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
naftemporiki.gr