Την ενίσχυση του θεσμού της διαμεσολάβησης πριν ένα εκ των δύο μερών, εργοδότες - εργαζόμενοι, ασκήσει το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία (ΟΜΕΔ), καθώς και τη διαμόρφωση της διοικητικής διαδικασίας η οποία θα αξιολογεί την αντιπροσωπευτικότητα των συλλογικών κλαδικών συμβάσεων εργασίας περιλαμβάνει το νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο σε ό,τι αφορά την ατζέντα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Από την έντυπη έκδοση
Του Στέλιου Παπαπέτρου
[email protected]
Την ενίσχυση του θεσμού της διαμεσολάβησης πριν ένα εκ των δύο μερών, εργοδότες - εργαζόμενοι, ασκήσει το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία (ΟΜΕΔ), καθώς και τη διαμόρφωση της διοικητικής διαδικασίας η οποία θα αξιολογεί την αντιπροσωπευτικότητα των συλλογικών κλαδικών συμβάσεων εργασίας περιλαμβάνει το νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο σε ό,τι αφορά την ατζέντα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Σχετικά με το ασφαλιστικό, η νέα συμφωνία προβλέπει την εφαρμογή των συμφωνηθέντων από πέρσι μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με τις περικοπές των συντάξεων έως και 18% που αφορούν τις συνταξιοδοτικές παροχές που εκδόθηκαν μέχρι τις 12/5/2016, δηλαδή πριν από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου. Επίσης, προβλέπεται η πλήρης εναρμόνιση των συνταξιοδοτικών παροχών του ΕΔΟΕΑΠ με όσα ισχύουν σήμερα στο μεγάλο ταμείο, το ΕΤΕΑΕΠ, που χορηγεί επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ παροχές.
Στο ζήτημα αυτό κυβέρνηση και εκπρόσωποι των θεσμών συμφωνούν πως τα τελευταία χρόνια έγιναν σοβαρές αλλαγές στην αγορά εργασίας προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις. Η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις ώστε να υπάρξει ο αναγκαίος διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων ώστε να εξισορροπηθεί η ευελιξία της αγοράς με τη δικαιοσύνη για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες. Στο πλαίσιο αυτό θα ληφθεί υπόψη το πολύ υψηλό επίπεδο ανεργίας που υπάρχει ακόμη στη χώρα μας (20,8% Φεβρουάριος 2018) και η ανάγκη για μια βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη.
Σχετικά με την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, συμφωνήθηκε ο μηχανισμός μέτρησης της κάλυψης των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων. Έτσι, μετά τον Αύγουστο οι κλαδικές συμβάσεις θα επεκτείνονται εφόσον οι επιχειρήσεις που υπογράφουν τη συλλογική σύμβαση απασχολούν το 51% των εργαζομένων του κλάδου, μέγεθος το οποίο θα πιστοποιείται μέσω της αξιοποίησης των στοιχείων του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ. Ομοίως θα επεκτείνονται και οι διαιτητικές αποφάσεις που ισοδυναμούν με κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Επίσης συμφωνήθηκε ότι η διαιτητική απόφαση θα πρέπει στο εξής να αιτιολογείται ειδικά και ως προς το στοιχείο της αγοραστικής δύναμης του μισθού, γεγονός το οποίο -σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας- ενισχύει τη θέση των εργαζομένων.
Το υπουργείο Εργασίας θα φέρει ρύθμιση η οποία επαναφέρει τη δυνατότητα του διαμεσολαβητή να υποβάλει πρόταση που θα επιτρέπει στα δύο μέρη να επαναλάβουν τις διμερείς διαπραγματεύσεις πριν ένα εκ των δύο προσφύγει στη διαιτησία. Με τον ίδιο νόμο, θα πρέπει να επιτρέπεται η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία μόνο για το μέρος που έχει αποδεχτεί την πρόταση διαμεσολάβησης. Επίσης, οι δύο πλευρές συμφώνησαν για την αναγκαιότητα απλούστευσης της εργατικής νομοθεσίας και για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας. Την άλλη Τρίτη, πιθανότατα, η κ. Αχτσιόγλου θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Εργασίας.
Περικοπές συντάξεων
Το επικαιροποιημένο μνημόνιο, εκτός από τη ρητή αναφορά για εφαρμογή των συμφωνηθέντων ως προς τις περικοπές του 2019, ουσιαστικά επαναλαμβάνει όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για ανακατανομή των συνταξιοδοτικών παροχών με βάση τις νέες παραμέτρους του ενιαίου κανόνα συνταξιοδότησης που εισήγαγε ο ασφαλιστικός νόμος 4387/16. Επίσης, βασικός στόχος παραμένει η έκδοση όλων των αιτήσεων κύριας σύνταξης που υποβλήθηκαν το 2016, του 30% των αιτήσεων για κύριες συντάξεις που υποβλήθηκαν το 2017 και τουλάχιστον 13.800 αιτήσεων για επικουρική σύνταξη που υποβλήθηκαν από 1.1.2015 και 31.12.2016. Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας θα πρέπει να εκδώσουν την υπουργική απόφαση για την κατάργηση του ΕΚΑΣ από το 2019, καθώς και τις υπουργικές αποφάσεις για τον ενιαίο κανονισμό λειτουργίας και παροχών του ΕΦΚΑ.