Οι σημαντικές διαφωνίες για το μέγεθος και τον χρόνο της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας δεν ξεπεράστηκαν ούτε χθες στις Βρυξέλλες, παρά τις αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις που έγιναν μεταξύ των Ευρωπαίων και του διεθνούς οργανισμού.
Από την έντυπη έκδοση
Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]
Οι σημαντικές διαφωνίες για το μέγεθος και τον χρόνο της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας δεν ξεπεράστηκαν ούτε χθες στις Βρυξέλλες, παρά τις αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις που έγιναν μεταξύ των Ευρωπαίων και του διεθνούς οργανισμού.
Οι δύο πλευρές θα καταβάλουν μια νέα προσπάθεια «γεφύρωσης» των διαφορών στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών οικονομικών του G7 στον Καναδά την προσεχή βδομάδα.
Παράλληλα το Eurogroup επικύρωσε χθες την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος, που σημαίνει ότι η διαδικασία μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία με δεδομένη τη δέσμευση για επίτευξη συνολικής συμφωνίας στην προσεχή συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, στις 21 Ιουνίου, στο Λουξεμβούργο. Η εν λόγω συμφωνία θα περιλαμβάνει την ελάφρυνση του χρέους για το οποίο το Eurogroup αποφάσισε χθες να διεξαχθεί νέα ανάλυση βιωσιμότητας (DSA). Επίσης συζητήθηκε ο καθορισμός της τελευταίας δόσης, η διαδικασία εξόδου από το πρόγραμμα και η επιτήρηση της επόμενης μέρας.
Όπως ανέφερε χθες κοινοτική πηγή στη βελγική πρωτεύουσα, βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση των αποφάσεων για την Ελλάδα, δεδομένου ότι από την επικράτηση των θέσεων της μίας ή της άλλης πλευράς θα προκύψει σε μεγάλο βαθμό και το πόσο «καθαρή» θα είναι τελικά η έξοδος της χώρας από το πρόγραμμα, κάτι που θα έχει άμεση επίπτωση και στη στάση των αγορών.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη, που εκπροσώπησε τον διεθνή οργανισμό χθες στις Βρυξέλλες, Πολ Τόμσεν, έχει προειδοποιήσει τους Ευρωπαίους ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα, το Ταμείο δεν προλαβαίνει χρονικά να ενεργοποιήσει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα μέχρι τις 21 Ιουνίου (επόμενη συνεδρίαση Εurogroup), γιατί θα πρέπει να κάνει τη δική του ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους. Πριν από τη χθεσινή σύνοδο του Εurogroup συνεδρίασε το λεγόμενο Washington Group, που ασχολείται με το ελληνικό χρέος και στο οποίο συμμετέχουν το ΔΝΤ, η Κομισιόν, η ΕΚΤ, ο ΕΜΣ και οι υπουργοί οικονομικών των τεσσάρων μεγαλύτερων χωρών της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία). Στη συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε «εποικοδομητική» (μάλλον διπλωματικός είναι ο χαρακτηρισμός) δεν υπήρξε κατάληξη, ούτε σημαντική μετακίνηση από κάποια πλευρά.
Το ΔΝΤ ζητεί για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα μια εμπροσθοβαρή ελάφρυνση του χρέους, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δεύτερου δανείου (130,9 δισ. ευρώ) κατά 10 χρόνια, την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ από τους Ευρωπαίους ώστε να μειωθεί το επιτόκιο δανεισμού, καθώς και την επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών κρατών-μελών που κατέχουν ελληνικά ομόλογα.
Ζητεί επίσης να είναι όσο γίνεται πιο αυτόματος ο γαλλικός μηχανισμός που θα συνδέει την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους με την ανάπτυξη, ώστε σε περιόδους μεγάλης αύξησης του ΑΕΠ η Ελλάδα να πληρώνει περισσότερα και σε περιόδους μικρής ανάπτυξης λιγότερα ή και καθόλου. Δεν θέλει δηλαδή ο εν λόγω μηχανισμός να ενεργοποιείται από το Εurogroup με πολιτικές αποφάσεις.
Ο διεθνής οργανισμός εκτιμά ότι με τα παραπάνω μέτρα το χρέος θα γίνει βιώσιμο και θα σταλούν πολύ θετικά μηνύματα στους επενδυτές διευκολύνοντας την έξοδο της χώρας στις αγορές με χαμηλό επιτόκιο.
Οι παραπάνω θέσεις του ΔΝΤ δεν γίνονται προς το παρόν αποδεκτές από τη Γερμανία και από κάποιες βόρειες χώρες που κατά κανόνα την ακολουθούν. Καταρχήν το Βερολίνο θέλει να δώσει πολύ μικρότερη περίοδο χάριτος, οι πληροφορίες έκαναν λόγο για τρία χρόνια, ενώ απορρίπτουν την αυτόματη ενεργοποίηση του γαλλικού μηχανισμού, επιμένοντας ότι κάθε φορά θα πρέπει να λαμβάνεται πολιτική απόφαση από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Το βέβαιο είναι πως εάν δεν τα βρουν οι δύο πλευρές και δεν συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, βάζοντας και τη σφραγίδα του στη βιωσιμότητα του χρέους, η έξοδος της Ελλάδας δεν θα είναι τόσο «καθαρή» με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πρόσβαση στις αγορές, σε μια δύσκολη περίοδο λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην Ιταλία, που προκαλούν ανησυχία στους επενδυτές.
Δηλώσεις αξιωματούχων
Την πεποίθησή τους ότι στο Εurogroup της 21ης Ιουνίου θα υπάρξει μια συνολική απόφαση για την Ελλάδα εξέφρασαν χθες κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης.
Χαιρετίσαμε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και περιμένουμε τώρα από την Ελλάδα να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα έγκαιρα, δήλωσε ο πρόεδρος του Εurogroup, Μάριο Σεντένο, προσθέτοντας ότι σε σχέση με το χρέος ζητήθηκε από τις υπηρεσίες η ανάλυση της βιωσιμότητας, ενώ όλοι οι υπουργοί συμφώνησαν πως θα κάνουν ό,τι χρειαστεί ώστε να υπάρξει συνολική συμφωνία στις 21 Ιουνίου. «Γνωρίζω ότι είναι φιλόδοξος ο στόχος από πλευράς χρονοδιαγράμματος, ωστόσο υπάρχει βούληση από όλους για συμφωνία και πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε συμφωνία», κατέληξε.
Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί εμφανίστηκε αισιόδοξος για επίτευξη συνολικής συμφωνίας τον επόμενο μήνα, ενώ για το χρέος είπε ότι οδηγός θα είναι οι προηγούμενες αποφάσεις του Εurogroup, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η συμφωνία πρέπει να είναι ισορροπημένη, γιατί από τη μια θα πρέπει να εγκριθεί από κοινοβούλια της Ευρωζώνης και από την άλλη θα πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα να δρομολογήσει την ανάπτυξη της οικονομίας.
Ο επικεφαλής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε στην εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ που αποτελεί υπόλοιπο της τρίτης αξιολόγησης, τονίζοντας ότι αναμένει τα στοιχεία της κυβέρνησης για τις αποπληρωμές των προηγούμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών ώστε να αποδεσμευθούν τα χρήματα, ωστόσο αυτό θα πρέπει να γίνει πριν τις 15 Ιουνίου.
Σύμφωνα με πηγή της ελληνικής αντιπροσωπείας, η χθεσινή συζήτηση για την Ελλάδα έγινε σε καλό κλίμα, ενώ η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης σχολιάστηκε θετικά από τους υπουργούς. Αναφορικά με το χρέος, η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια των χθεσινών συζητήσεων διαπιστώθηκε η πρόταση σύγκλισης από όλες τις πλευράς και για το λόγο αυτό οι προσπάθειες θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες, ενώ παραμένει ο στόχος επίτευξης συνολικής συμφωνίας στις 21 Ιουνίου.
Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, αφού ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει ήδη λάβει σημαντικές αποφάσεις στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης, πρόσθεσε ότι οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να προσδιορίσουν έναν μηχανισμό για το ελληνικό χρέος, ο οποίος θα πρέπει να είναι «ξεκάθαρος» και «ισχυρός» απέναντι στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Τέλος σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα όλοι υπογράμμισαν ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τους επόμενες μέρες με στόχο την επίτευξη συμφωνίας, ωστόσο απέφυγαν να κάνουν προβλέψεις για την τελική έκβαση των συζητήσεων με το διεθνή οργανισμό.
H ανακοίνωση του Eurogroup
«Tο Eurogroup ενημερώθηκε για την τεχνική συμφωνία (SLA) μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών που επετεύχθη στις 19 Μαΐου. Η προσοχή στρέφεται τώρα στην επιτυχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup τον Ιούνιο.
Το Eurogroup επίσης συνέχισε τις συζητήσεις για πιθανά μέτρα για το χρέος εν όψει των αποφάσεων που σχεδιάζονται για τη συνεδρίαση της 21ης Ιουνίου.
Το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας βρίσκεται στη διαδικασία της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης. Το πρόγραμμα επισήμως ολοκληρώνεται στις 20 Αυγούστου 2018».
Μήνυμα για τις συντάξεις
Απαντώντας σε ερώτηση για τα περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης του θέματος της μείωσης των συντάξεων ο Πιερ Μοσκοβισί είπε ότι το SLA είναι άλλη μια απόδειξη ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της. Φυσικά τώρα υπάρχει το θέμα της εφαρμογής. Αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο για την Ελλάδα.
Είναι το θέμα της αξιοπιστίας των ελληνικών αρχών που πρέπει πάντα να δείχνουν ότι θέλουν να κάνουν αυτό που πρέπει: μεταρρυθμίσεις. Γι’ αυτό χωρίς να μπαίνω σε λεπτομέρειες οι δεσμεύσεις πρέπει να υλοποιούνται και να γίνονται σεβαστές. Όλες οι δεσμεύσεις. Αυτή είναι η θέση όλων των θεσμών, τόνισε.
Τι λέει το ΥΠΟΙΚ
Σχολιάζοντας τις αποφάσεις του Eurogroup κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν:
Ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα η συζήτηση για την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup, το οποίο:
*** Χαιρέτισε τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και έστρεψε την προσοχή του στην ελάφρυνση του χρέους, που αποτελεί τον τελευταίο κρίσιμο κρίκο για την ολοκλήρωση του προγράμματος.