«Ζωντανό» παραμένει το ενδεχόμενο εφαρμογής της μείωσης του αφορολόγητου από το 2019, μαζί με την περικοπή των συντάξεων, μέσα από το επικαιροποιημένο μνημόνιο που ανάρτησε στην ιστοσελίδα της τα ξημερώματα η Κομισιόν.
«Ζωντανό» παραμένει το ενδεχόμενο εφαρμογής της μείωσης του αφορολόγητου από το 2019, μαζί με την περικοπή των συντάξεων, μέσα από το επικαιροποιημένο μνημόνιο που ανάρτησε στην ιστοσελίδα της τα ξημερώματα η Κομισιόν.
Το προσχέδιο του αναθεωρημένου μνημονίου, 40 σελίδων, που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, επαναλαμβάνει το δικαίωμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να αξιώσει την πρόωρη μείωση του αφορολογήτου από την 1/1/2019. Η συγκεκριμένη αναφορά αποτελεί πιστή αντιγραφή των όσων αναφέρονταν και στο αναθεωρημένο μνημόνιο μετά την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης.
Το ΔΝΤ έχει κρατήσει αποστάσεις με την ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τις διαπραγματεύσεις της προηγούμενης εβδομάδας όσον αφορά στο αν υπάρχει πλήρης συμφωνία ή όχι επί του δημοσιονομικού. Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συμφωνήσει με την Ελλάδα όσον αφορά στις προβλέψεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα της τριετίας 2019-2022.
Έτσι, μένει να φανεί αν μέχρι την τελική αξιολόγηση για την ολοκλήρωση του 3ου προγράμματος το ΔΝΤ θα επικαλεστεί την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού για το 2019 αξιώνοντας την πρόωρη μείωση του αφορολογήτου. Ασφαλώς οι τελικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν και από το αν θα υπάρξει συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ή όχι.
Το επικαιροποιημένο κείμενο του 3ου προγράμματος, αναφέρεται στην υποχρέωση κατάθεσης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής για την περίοδο 2019-2022 μέσα στον Ιούνιο. Με αυτό η ελληνική πλευρά θα δεσμευτεί για την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2022. Μάλιστα, όπως αναφέρεται ρητά, αν υπάρξουν παράγοντες που μπορεί να ανατρέψουν αυτούς τους δημοσιονομικούς στόχους (π.χ από την έκδοση δικαστικών αποφάσεων που θα καταργούν ψηφισμένα μέτρα), τότε θα πρέπει να λαμβάνονται πρόσθετα μέτα. Το Μεσοπρόθεσμο θα επικαιροποιείται κάθε χρόνο.
Σε ό,τι αφορά την προοπτική να εφαρμοστούν θετικά αντίμετρα, το επικαιροποιημένο μνημόνιο τονίζει ότι θα απαιτηθεί συμφωνία με τους θεσμούς μετά την ποιοτική αξιολόγηση των δημοσιονομικών επιδόσεων, με γνώμονα την τήρηση των στόχων.
Το ειδικό καθεστώς και στα πέντε νησιά του Αιγαίου που εξακολουθούν να το διατηρούν, θα πρέπει να καταργηθεί μέχρι το τέλος Ιούνιου ενώ άμεσα θα πρέπει να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την νέα περικοπή του ΕΚΑΣ –περίπου κατά 50 εκατ. ευρώ- από την 1/1/2019. Το ΕΚΑΣ θα εξαλειφθεί από την 1/1/2020.
Το αναθεωρημένο μνημόνιο προβλέπει ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2018 θα υπολογιστεί με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Επίσης, ορίζεται ότι θα καθιερωθεί μόνιμος μηχανισμός για την ανανέωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε ετήσια βάση.
Η υλοποίηση δεσμεύσεων όπως η τοποθέτηση νέων διευθυντών στο δημόσιο, η ανάπτυξη της επένδυσης στο Ελληνικό και το Κτηματολόγιο εκτείνεται για την περίοδο μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος.
Δείτε το πλήρες κείμενο εδώ.