Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2006 08:51

Ν. Γκαργκάνας: Υπέρ ταχείας δράσης στα επιτόκια

ΤΑ ΠΛΗΘΩΡΙΣΤΙΚΑ ρίσκα στη ζώνη του ευρώ επιδεινώνονται με την οικονομία να αναπτύσσεται με ρυθμούς 0,6% σε τριμηνιαία βάση, δήλωσε ο Ν. Γκαργκάνας μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στο πλαίσιο συνέντευξής του στο Reuters.

Μεταξύ άλλων κ. Γκαργκάνας δήλωσε ότι ο έντονος ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να συνεχισθεί ικανοποιητικά στη διάρκεια του επόμενου έτους και άφησε μικρή αμφιβολία ότι θα επιθυμούσε άλλη μια αύξηση των επιτοκίων στις 3 Αυγούστου, για τη διατήρηση υπό έλεγχο του πληθωρισμού. «Είναι σημαντικό να δράσουμε χωρίς καθυστέρηση, εάν τα στοιχεία το απαιτούν» δήλωσε ο κ. Γκαργκάνας.

Τα οικονομικά στοιχεία που προέκυψαν από τη συνεδρίαση της 6ης Ιουλίου της ΕΚΤ, όταν η κεντρική τράπεζα αποφάσισε αύξηση του βασικού βραχυχρόνιου επιτοκίου στο 2,75%, σημαίνοντας συναγερμό στις αγορές για άλλη μια αύξηση τον Αύγουστο, επιβεβαίωσαν ότι η ζώνη του ευρώ βαδίζει για μια ευρείας βάσης και σταθερής οικονομικής ανάπτυξης, δήλωσε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ.

Ενώ θα ήταν πρόωρο να θεωρηθεί σίγουρη μια σταθερή ανάπτυξη για το 2007, ο ίδιος πρόσθεσε «Κατά την άποψή μου αυτή η ανάπτυξη θα είναι σταθερή για το επόμενο έτος ή τουλάχιστον θα παραμείνει στο σημερινό ρυθμό ανάκαμψης». Η οικονομία στη ζώνη του ευρώ αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,6% το πρώτο τρίμηνο και προβλέπεται να διαμορφώσει ανάλογη εικόνα στο δεύτερο τρίμηνο, με ετήσια ανάπτυξη πάνω από το 2%.