Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 22 Μαΐου 2018 09:53

Market Beat: Τα ελληνικά ομόλογα, η Ιταλία, το country risk, γεννούν επιφυλάξεις

Το κύμα επιφυλακτικότητας που δημιούργησε τις πιέσεις στην εβδομάδα εκπνοής των σειρών Μαΐου, δεν προέκυψε από τις εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας ή της αγοράς, αλλά από την Ιταλία. Όπως έχουμε σημειώσει, η κατάσταση εκεί θυμίζει όσες ανησυχίες είχε γεννήσει στην επενδυτική κοινότητα η απόφαση των Ελλήνων να οδηγήσουν στην εξουσία, ένα συνασπισμό κομμάτων με πολιτική γραμμή εκτός του ευρωπαϊκού πολιτικού καθωσπρεπισμού το 2015.     

Του Κώστα Ιωαννίδη

Το κύμα επιφυλακτικότητας που δημιούργησε τις πιέσεις στην εβδομάδα εκπνοής των σειρών Μαΐου, δεν προέκυψε από τις εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας ή της αγοράς, αλλά από την Ιταλία. Όπως έχουμε σημειώσει, η κατάσταση εκεί θυμίζει όσες ανησυχίες είχε γεννήσει στην επενδυτική κοινότητα η απόφαση των Ελλήνων να οδηγήσουν στην εξουσία, ένα συνασπισμό κομμάτων με πολιτική γραμμή εκτός του ευρωπαϊκού πολιτικού καθωσπρεπισμού το 2015.     

Τώρα έχουν αρχίσει να εξακοντίζονται φήμες πως οι Ιταλοί θα φύγουν από το ευρώ, ή θα απαιτήσουν κούρεμα στο χρέος πέρα και πάνω από τη δημοσιονομική πολιτική που έχουν επιλέξει οι αρμόδιοι της ευρωζώνης. Αυτή η κατάσταση με βάση όσα έγιναν σαν αντιδράσεις για την πολιτική της Ελλάδας στο 2015 επιτρέπει τη δημιουργία κλίματος που απλώνεται στις αγορές νομισμάτων ομολόγων και μετοχών. Δεν εκπλήσσει πλέον η εμφάνιση αυξημένης νευρικότητας στην κεφαλαιαγορά της ευρωζώνης αλλά είναι αναμενόμενο σε μια τέτοια φάση να πιέζονται περισσότερο οι αξίες των χωρών της περιφέρειας του ευρώ.  Γιατί είναι ακόμα άγνωστες οι προθέσεις του διαφαινόμενου Κυβερνητικού συνασπισμού. Η Ιταλία έχει σημαντικό ειδικό βάρος, ως προς το παραγόμενο ΑΕΠ (1,67 τρις ευρώ) της Ευρωζώνης, αλλά και ως προς το Κρατικό χρέος (2,14 τρις ευρώ).

Η μάχη με το "μαξιλάρι" στήριξης των 2068 με 2060 μονάδων που δίνει ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης από την περασμένη βδομάδα συνεχίζεται. Η προσπάθεια των θεσμικών ήταν και παρέμεινε το να ενεργοποιήσει τη διάθεση για αγορές μετοχών (κύρια των τραπεζικών) για να επιστρέψει στη ζώνη με όρια τις 2100 με 2120 μονάδες. Χθες τον πέρασαν πάλι στις 2063 που ήταν το κλείσιμο της περασμένης Πέμπτης. Καθοδική όμως λύση του υπάρχοντος επιπέδου στήριξης θα δώσει τιμές πέριξ των 2017 με 2000 μονάδων. Αυτά υπογράμμιζε η αγοραία συναίνεση πριν από την έναρξη των συναλλαγών.

Από τις περασμένες πτωτικές συνόδους είχε φανεί, στα πλαίσια της προσπάθειας που αναφέραμε, πως σχηματίστηκε μια ομάδα μετοχών του 25άρη που θα λειτουργεί ως αντι-τραπεζικό μπλοκ, τις μέρες που οι θεσμικοί επικεντρώνουν τις πιέσεις τους στα τραπεζικά blue chip. Για να εντοπίσει ο κάθε ενδιαφερόμενος τα μέλη αυτού του μπλοκ, δεν έχει παρά να αναζητήσει τα ανοδικά blue chip της περασμένης βδομάδας και θα ανακαλύψει πως υπάρχει επανάληψη των κερδισμένων αυτής της περιόδου και της χθεσινής συνόδου. «Στο βουβό ξεκαθάρισμα του φετινού Μαΐου οι εκλεκτές μετοχές είναι λίγες και ξεχωρίζουν σε βάθος μήνα και εβδομάδας». Σημειώσαμε στο σχόλιο για την εβδομαδιαία πορεία του ΧΑ χθες. Για να μην υπάρχουν ερωτηματικά αυτές αλφαβητικά είναι οι ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΓΡΙΒ, ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ και ΤΕΝΕΡΓ.

Χθες το πρωί σημειώναμε: «Μπορεί ωστόσο η αύξηση των αποδόσεων να μην είναι αποτέλεσμα επίδρασης εξωγενών παραγόντων. Ίσως η καλά πληροφορημένη ομάδα των ισχυρών ξένων θεσμικών γνωρίζει, ή νόμισε πως γνώριζε, την αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Αυτοί έχουν συνειδητοποιήσει πως δεν λειτουργούν σε περιβάλλον αγγέλων και συνεπώς δεν θα έχουν την ίδια εμπιστοσύνη στον έλεγχο των ευρωπαίων πιστωτών, χωρίς την αντικειμενικότητα που αποδίδουν οι αγοραίοι στο ΔΝΤ».

Ο  Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ χθες το απόγευμα έδειξε να συμμερίζεται τα ανωτέρω: «Οι συζητήσεις με τους Θεσμούς συνεχίζονται χωρίς να φαίνεται ότι υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα με την αγορά να περιμένει αν θα βγει 'λευκός καπνός' ενώ μετά την ύπαρξη του 'staff level agreement', μένει να φανεί αν είμαστε μέσα στους χρόνους και προλαβαίνουμε το Eurogroup της 24ης.

Μπορεί όλοι να πιστεύουν ότι η Ιταλία είναι η αφορμή για πίεση στα ομόλογα και στο Χρηματιστήριο, παρόλα αυτά πολύ πιο σημαντικό είναι αν θα συμμετάσχει το ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα.

Οι Επενδυτές αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια, ενώ ξέρουν πως αν συμμετάσχει το θέμα χρέος θα προχωρήσει. Από την στιγμή που φαίνεται ότι οι πιθανότητες αυτές μικραίνουν, βλέπουμε τους πωλητές, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, να υπερτερούν.

Μεσοπρόθεσμα δεν έχει αλλάξει κάτι παραμένοντας αισιόδοξοι όσο ο Δείκτης παραμένει υψηλότερα των 767 μονάδων».

Από τις περασμένες πτωτικές συνόδους είχε φανεί, τουλάχιστον στη στήλη, πως σχηματίστηκε μια ομάδα μετοχών του 25άρη που θα λειτουργεί ως αντι-τραπεζικό μπλοκ, τις μέρες που οι θεσμικοί επικεντρώνουν τις πιέσεις τους στα τραπεζικά blue chip. Για να εντοπίσει ο κάθε ενδιαφερόμενος τα μέλη αυτού του μπλοκ, δεν έχει παρά να αναζητήσει τα ανοδικά blue chip της περασμένης βδομάδας και θα ανακαλύψει πως υπάρχει επανάληψη των κερδισμένων αυτής της περιόδου και της χθεσινής συνόδου. «Στο βουβό ξεκαθάρισμα του φετινού Μαΐου οι εκλεκτές μετοχές είναι λίγες και ξεχωρίζουν σε βάθος μήνα και εβδομάδας». Σημειώσαμε στο σχόλιο για την εβδομαδιαία πορεία του ΧΑ χθες. Για να μην υπάρχουν ερωτηματικά αυτές αλφαβητικά είναι οι ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΓΡΙΒ, ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ και ΤΕΝΕΡΓ.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας    

ΗΠΑ

Με ανοδικές τάσεις έκλεισε την Δευτέρα το χρηματιστήριο της Wall Street.

Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με άνοδο 298,2 μονάδων (+1,21%) στις 25.013,29 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών τεχνολογίας έκλεισε ενισχυμένος κατά 39,7 μονάδες (+0,54%) στις 7.394,04 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος δείκτης Standard and Poor's 500 έκλεισε με κέρδη 20,04 μονάδων (+0,74%) στις 2.733,01 μονάδες.

ΕΥΡΩΠΗ

Θετικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με εξαίρεση την αγορά του Μιλάνου, στο διάστημα που οι επενδυτές αναμένουν την επίσημη ανακοίνωση του ονόματος του πρωθυπουργού που θα ηγηθεί της αντισυστημικής κυβέρνησης συνασπισμού στην Ιταλία.

Οι ανησυχίες από τα σχέδια της νέας κυβέρνησης της Ρώμης για αύξηση των δαπανών προκαλούν κραδασμούς στο ιταλικό χρηματιστήριο, με τον FTSE MIB να κλείνει με πτώση 1,52%, έχοντας ως «βαρίδι» τις μετοχές των τραπεζών.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη, ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 έκλεισε με μικρή άνοδο 0,3%, παραμένοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κατέγραψε κέρδη 1%, σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ. Αρνητικά πρόσημα καταγράφηκαν στο Παρίσι όπου ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,22%.

ΧΑ

Συσσώρευση με τις Τράπεζες πάλι σε πίεση και τον ΓΔ μακριά από τις 800 μονάδες

Στην πρώτη συνεδρίαση της βδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών μικτή δυναμική, με κίνηση του ΓΔ σε αρνητικό πεδίο και θετικό πεδίο κατά την ελεύθερη διαπραγμάτευση στα πρώτα μόνο λεπτά και στις δημοπρασίες. Το μέγιστο μέρας στις 789,10 από 796,56 μονάδες ήρθε στις 10:34. Η εγγραφή  του ελάχιστου μέρας έγινε στις 13:36 και ήταν οι 779,76 από 782,80 μονάδες την Παρασκευή. Ο μέσος όρος οδηγήθηκε στις 784,64 μονάδες στις 17:00. Στις δημοπρασίες δεν άλλαξε ουσιαστικά η τιμή και έκλεισε στις 784,46 από 782,80 μονάδες την προηγούμενη σύνοδο. Ήταν η πρώτη, μετά από τρεις διαδοχικά μέρες, που οι πωλητές εμφάνισαν την κυριαρχία τους στο πρώτο τρίωρο με τους αγοραστές να κυριαρχούν σε όλη τη διάρκεια του δεύτερου μέρους.

Το ελάχιστο στις 779,76 μονάδες ήταν οι χαμηλότερη από τις τιμές που έγραψε ο ΓΔ στον τρέχοντα μήνα και μάλλον διατηρήθηκε ανοικτός ο δρόμος για να αναζητήσει το χαμηλό του τρέχοντος έτους στις 767 μονάδες. Η κίνηση στην αγορά εξελίχθηκε με ελαφρώς πτωτική ατμόσφαιρα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, πριν από το άνοιγμα των αγορών στις ΗΠΑ. Με τα futures για τα χρηματιστήρια στη Νέα Υόρκη να εμφανίζουν θετικές μεταβολές, το κλίμα στην  Αθήνα επηρεάστηκε. Αντίθετα τα μεγάλα ευρωπαϊκά που βλέποντας την θετική μεταβολή στην έναρξη της διαπραγμάτευσης στη Νέα Υόρκη εμφάνισαν τάση για μονιμοποίηση των κερδών τους και τα περισσότερα ευρωπαϊκά εμφάνισαν κλείσιμο θετικές μεταβολές.

Οι δημοπρασίες έκλεισαν τον ΓΔ στις 784,46 από 782,80 μονάδες που ήταν 4,7 πάνω από το ελάχιστο της ημερήσιας διακύμανσής του και 4,6 μονάδες κάτω από το ανώτερο.

Ήταν μια σύνοδος με μικρότερο εύρος διακύμανσης (9,3 μονάδες) σε σχέση με τις 13,8 μονάδες της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ που κατέληξε στα 54,960 από 54,704 δις ευρώ. Εννέα blue chip δεν υπέκυψαν στις πιέσεις ήταν ΟΠΑΠ +3,83%, ΔΕΗ +3,35%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +2,68%, ΕΕΕ +2,38%, ΜΟΗ +2,07%, ΕΧΑΕ +1,28%, ΛΑΜΔΑ +0,63%, ΤΕΝΕΡΓ +0,59%, και ΑΡΑΙΓ +0,22% ενώ 12 μετοχές του 25άρη ήταν καθοδικές.

Μέτρησαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες, αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -0,45% από -2,15%, την ΕΤΕ στο 0,00% από -0,56%, ΕΥΡΩΒ -0,55% από -1,09% και την ΠΕΙΡ στο -2,40% από -1,79%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή +0,14% από -0,34% την προηγούμενη σύνοδο.

Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε οριακά, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (9 από 9) blue chip έναντι των καθοδικών (12 από 15) και τέσσερα ΦΦΓΚΡΠ, ΑΔΜΗΕ, ΕΤΕ και ΟΤΕ στα αμετάβλητα. Με βάση τους ημερήσιους όγκους η ΕΤΕ ήταν πρώτη με 16,356 από 18,660 εκατ. τεμάχια και ακολούθησαν ΕΥΡΩΒ με 2,038 από 2,655 εκατ. τεμάχια, ΑΛΦΑ με 1,909 από 4,402, ΠΕΙΡ με 937.156 τεμάχια από 1,511 εκατ.  τεμάχια, ΟΤΕ με 361.178 από 1.133.477 τεμάχια.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,21% και έφθασε στις 784,46 από 782,80 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2063,12 από 2050,54 από 2063,72 με μεταβολή +0,61%. Οι δημοπρασίες δεν άλλαξαν την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, με το κλείσιμο να γίνεται πάνω στο μέσον της ημερήσιας διακύμανσης τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 42,971 από 67,882 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 8,078 από 9,461 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 31,842 από 54,252 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 2,493 από 1,915 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 49 από 58 των καθοδικών 58 από 50 και 28 από 34 ήταν σταθερές.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Η ακριβής αναίρεση της προηγούμενης πτώσης έφερε χαμηλή συμμετοχή

Στη σύνοδο της Δευτέρας 21/5, οι θεσμικοί έδωσαν μεικτή δυναμική στον 25άρη, με εξαφάνιση των απωλειών αρκετά πριν από τις δημοπρασίες. Το άνοιγμα έγινε στις 2064,15 με ανοδικό χάσμα 13,6 μονάδων. Στις 10:34 ήρθε το μέγιστο πρώτου μέρους στις 2068,78 μονάδες και ξεκίνησε η αναζήτηση για το ελάχιστο στις 2045,97 που σημειώθηκε στις 13:36. Στις 16:36 εμφανίστηκε το μέγιστο μέρας, στις 2069,72 μονάδες. Στις 17:00 σταμάτησε στις 2062,00. Το κλείσιμο έγινε στις 2063,12 μονάδες με μεταβολή +0,61%. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 10,345 από 41,906 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ της σειράς Ιουνίου του 25άρη διακινήθηκαν 1170 ΣΜΕ, με ανώτερο τις 2070,00 και κατώτερο τις 2042,00 και τελευταίες πράξεις στις 2062,00 από 2048,00 μονάδες. Άλλα 36 από 165 ΣΜΕ λήξης Ιουλίου άλλαξαν χέρια. Οι ανοικτές θέσεις για την νέα κυρίαρχη σειρά, του Ιουνίου, ήταν 7797 από 7971 ΣΜΕ και της σειράς Ιουλίου ανήλθαν σε 270 από 250 ΣΜΕ.

Στα calls λήξης Ιουνίου, διακινήθηκαν 2 από 173 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2100 ως τις 2150 μονάδες Για τη σειρά λήξης Ιουλίου το ενδιαφέρον έφερε 20 συμβόλαια από 1 για τιμή εξάσκησης στις 1975 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης για τη νέα κυρίαρχη σειρά ο όγκος ήταν 4 από 183 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2050 και στις 2100 μονάδες, ενώ για την επόμενη δεν διακινήθηκαν συμβόλαια.

Από τις τιμές εξάσκησης στα options γίνεται σαφές ότι δεν έχουν διάθεση να απλώσουν στοιχήματα πέραν της ζώνης 1975 ως 2150 μονάδες που υποδηλώνει προσδοκίες συσσώρευσης παρά ανόδου. Στάση αναμονής λοιπόν που την υποβάλλουν σε ένα ποσοστό και οι κινήσεις στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. 

Αυτά στην πρώτη συνεδρίαση κινήθηκαν θετικά, με εξαίρεση την αγορά του Μιλάνου, στο διάστημα που οι επενδυτές αναμένουν την επίσημη ανακοίνωση του ονόματος του πρωθυπουργού που θα ηγηθεί της αντισυστημικής κυβέρνησης συνασπισμού στην Ιταλία. Οι ανησυχίες από τα σχέδια της νέας κυβέρνησης της Ρώμης για αύξηση των δαπανών προκαλούν κραδασμούς στο ιταλικό χρηματιστήριο, με τον FTSE MIB να κλείνει με πτώση 1,52%, έχοντας ως «βαρίδι» τις μετοχές των τραπεζών.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Οι συζητήσεις με τους Θεσμούς συνεχίζονται χωρίς να φαίνεται ότι υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα με την αγορά να περιμένει αν θα βγει 'λευκός καπνός' ενώ μετά την ύπαρξη του 'staff level agreement', μένει να φανεί αν είμαστε μέσα στους χρόνους και προλαβαίνουμε το Eurogroup της 24ης.

Μπορεί όλοι να πιστεύουν ότι η Ιταλία είναι η αφορμή για πίεση στα ομόλογα και στο Χρηματιστήριο, παρόλα αυτά πολύ πιο σημαντικό είναι αν θα συμμετάσχει το ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα.

Οι Επενδυτές αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια, ενώ ξέρουν πως αν συμμετάσχει το θέμα χρέος θα προχωρήσει. Από την στιγμή που φαίνεται ότι οι πιθανότητες αυτές μικραίνουν, βλέπουμε τους πωλητές, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, να υπερτερούν.

Μεσοπρόθεσμα δεν έχει αλλάξει κάτι παραμένοντας αισιόδοξοι όσο ο Δείκτης παραμένει υψηλότερα των 767 μονάδων.

Παραμένει κομβικός ο ρόλος της Γερμανίας, που θέλει το ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα, αλλά, ταυτόχρονα, θέλει να αφήσει χρονικά πίσω το θέμα χρέος.

Τώρα το τι είδους αποτέλεσμα θα υπάρξει, θα το αποφασίσουν οι Θεσμοί το επόμενο διάστημα. Πάντως είναι δύσκολο η Χώρα να καταφέρει να δανειστεί σε χαμηλά επιτόκια, πετυχαίνοντας μία 'καθαρή έξοδο', μιας και το 10ετες spread πλησιάζει και πάλι στις 400 μονάδες, οπότε σαν μόνη λύση δείχνει αυτή της προληπτικής γραμμής στήριξης.

Σήμερα

Οι μετοχές της Ασίας σημείωσαν υποχώρηση σήμερα Τρίτη, καθώς η ζήτηση για τα περιουσιακά στοιχεία των αναδυόμενων αγορών μειώθηκε, ενώ αυξανόταν η τιμή του πετρελαίου. Φαινόμενο που προκάλεσε ανησυχίες για την επιδείνωση του πληθωρισμού και την ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας ήταν ως επί το πλείστον αμετάβλητος, ενώ οι μετοχές της Αυστραλίας έπεσαν 0,9%. Οι κινεζικές μετοχές ξεκίνησαν τη διαπραγμάτευση  στο κόκκινο με το δείκτη των blue chip στο -0,7%. Η ρευστότητα ήταν σχετικά χαμηλή λόγω διακοπών στη Νότια Κορέα και το Χονγκ Κονγκ.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Asia Pacific Asia Pacific εκτός Ιαπωνίας ήταν μόνο μια σκιά υψηλότερα στις 568,4 μονάδες, αλλά πολύ χαμηλότερα από την κορυφή των 617,12 μονάδων που σημειώθηκε τον Ιανουάριο.

Διαπιστώνουμε την ισχύ του δολαρίου και αυτή προκαλεί τη διαρροή χρημάτων από τις αναδυόμενες αγορές προς τις Η.Π.Α. Υπάρχει διάθεση για αποφυγή κινδύνου. Δήλωσε ο Yoshinori Shigemi, στην JPMorgan Asset Management. Οι επενδυτές είναι προσεκτικοί όσον αφορά την έκθεση σε αναδυόμενες αγορές. Αυτές οι ανησυχίες αντισταθμίζουν την ώθηση στο επενδυτικό φρόνημα από τα κέρδη της προηγούμενης μέρας στη Wall Street για την προφανή συμφιλίωση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας σχετικά με τους δασμούς στις εισαγωγές.

Ο δείκτης MSCI πλην Ιαπωνίας είναι πεπλατυσμένος φέτος, μετά από ένα υπερ-κέρδος 33,5% το 2017. Από την JPMorgan δήλωσαν ότι οι επενδυτές θα στραφούν τώρα στην επόμενη συνάντηση της Fed στις 13 Ιουνίου, όπου αναμένεται ευρύτερα να αυξηθούν τα επιτόκια για δεύτερη φορά φέτος.

Συνολικά τρεις αυξήσεις είναι σχεδόν πλήρως προεξοφλημένες στην αγορά για το 2018, αν και ορισμένοι επενδυτές αναμένουν ότι η Fed θα είναι πιο επιθετική. Ήταν ο φόβος του υψηλότερου πληθωρισμού και επομένως της ταχύτερης αύξησης του επιτοκίου της Fed που προκάλεσε μια βουτιά στην αγορά ομολόγων νωρίτερα φέτος, στέλνοντας απότομα τις αποδόσεις υψηλότερα πυροδοτώντας ρευστοποιήσεις στην αγορά μετοχών.

Το δολάριο κυμάνθηκε κοντά σε υψηλά πέντε μηνών έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, και ενισχύθηκε από την αισιοδοξία μετά τις διαπραγματεύσεις για ζητήματα εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Ο δείκτης δολαρίου υποχώρησε τελευταία -0,1% στο 93,56 από την κορυφή της Δευτέρας στο 94,058.

Το ευρώ έμεινε στα 1,1782 δολάρια, λόγω της συνεχιζόμενης πολιτικής αβεβαιότητας στην Ιταλία. Η άκρα δεξιά πτέρυγα της Ιταλίας και το Κίνημα 5 Αστέρων συμφώνησαν σε έναν υποψήφιο για να οδηγήσουν την κυβέρνηση συνασπισμού και να εφαρμόσουν σχέδια δαπανών που θεωρούν ορισμένοι επενδυτές ως απειλές στη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας.