Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters η συμφωνία των δύο εταίρων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την έκδοση βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων, προκειμένου να πληρωθούν επιχειρήσεις, στις οποίες χρωστάει το δημόσιο. Πρόκειται για τα λεγόμενα «mini-Βots» , τα οποία ο απερχόμενος υπουργός Οικονομίας, Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, είχε επικρίνει έχει χαρακτηρίσει «κεκαλυμμένο παράλληλο νόμισμα».
Νέα στοιχεία για το κυβερνητικό πρόγραμμα των δύο αντι-συστημικών κομμάτων της Ιταλίας, του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας, έρχονται καθημερινά στο φως, προκαλώντας συχνά περισσότερα ερωτηματικά για την κατεύθυνση που θέλουν να δώσουν στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters η συμφωνία των δύο εταίρων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την έκδοση βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων, προκειμένου να πληρωθούν επιχειρήσεις, στις οποίες χρωστάει το δημόσιο. Πρόκειται για τα λεγόμενα «mini-Βots» , με τον Κλαούντιο Μπόργκι της Λέγκας να επιβεβαιώνει στο πρακτορείο ότι περιλαμβάνονται στο κυβερνητικό πρόγραμμα. Πριν από λίγο καιρό ο απερχόμενος υπουργός Οικονομίας, Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, είχε επικρίνει την πρόταση, την οποία και είχε χαρακτηρίσει «σχέδιο για την κυκλοφορία κεκαλυμμένου παράλληλου νομίσματος».
Οπως είχε γράψει ο Βόλφγκανγκ Μίνχαου στους FT, τα «mini-Bots» είναι ένα εργαλείο χρέους στηριγμένο σε μελλοντικά φορολογικά έσοδα που θα είναι αποδεκτό ως μέσο πληρωμής, με άλλα λόγια ένα παράλληλο νόμισμα. «Σκεφτείτε το ως έναν τρόπο να βγει από την ευρωζώνη, χωρίς να βγει από την ευρωζώνη» εξηγούσε.
Η Λέγκα, σημείωνε, το βλέπει ως έναν χρήσιμο τρόπο για να παρακάμψει τους δημοσιονομικούς κανόνες. «Η ιδέα απέτυχε στην Ελλάδα, λόγω έλλειψης προετοιμασίας. «Αλλά εάν είναι τεχνικά εφικτό, ο πολιτικός πειρασμός σ' αυτή την περίπτωση θα είναι πολύ μεγάλος. Για όσο καιρό η Ιταλία αποφεύγει να το αποκαλεί παράλληλο νόμισμα, δεν βλέπω να μπορεί η Ε.Ε. να κάνει οτιδήποτε για να το μπλοκάρει» τόνιζε.
Υπενθυμίζεται ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης μεγάλες περικοπές στους φόρους και αύξηση των κοινωνικών δαπανών, με τις Βρυξέλλες να προειδοποιούν ότι θα εκτροχιάσει τα δημοσιονομικά της χώρας, που ήδη εμφανίζει το δεύτερο υψηλότερο χρέος στην Ε.Ε. ως ποσοστό του ΑΕΠ, στο 132%.
naftemporiki.gr