Παρουσιάσεις πραγματοποίησαν χθες τα στελέχη της Εθνικής Ασφαλιστικής στους συμμετέχοντες στην εξέλιξη του διαγωνισμού για την εξαγορά της εταιρείας.
Από την έντυπη έκδοση
Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]
Παρουσιάσεις πραγματοποίησαν χθες τα στελέχη της Εθνικής Ασφαλιστικής στους συμμετέχοντες στην εξέλιξη του διαγωνισμού για την εξαγορά της εταιρείας.
Tελικώς και παρά τις μάλλον πρόσκαιρες σκέψεις για πάγωμα τις διαδικασίας -λόγω αλλαγής στη διοίκηση της ΕΤΕ- επικράτησε η απόφαση που ελήφθη ένα μήνα νωρίτερα, κατά την οποία ο διαγωνισμός συνεχίζεται από την προηγούμενή του φάση με συμμετέχοντες τη Fosun και την Gongbao. Από τη στιγμή που η διαδικασία ξεκίνησε εκ νέου και εφόσον όλα πάνε καλά, αναμένεται η διαπραγμάτευση για την πώληση της εταιρείας να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του Ιουνίου.
Εφόσον η Εθνική Τράπεζα συμφωνήσει με κάποια από τις δύο κινεζικές εταιρείες ως προς το τίμημα, η μεταβίβαση θα γίνει με ταχείες διαδικασίες, σημειώνουν έγκυρες πηγές.
Τελικώς επικράτησε η άποψη να μην υπάρξει για κανέναν λόγο κάποιου είδους επιβαρυντική καθυστέρηση σε ό,τι αφορά την πώληση της εταιρείας.
Η κατ’ αρχήν άποψη για αναβολή της διαδικασίας στηριζόταν στην αλλαγή διοίκησης, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο υπήρχε πιθανότητα να διαμορφώσει συνθήκες καθυστέρησης, κάτι που τελικώς δε συνέβη.
Κύκλοι της αγοράς σημειώνουν πως οι αλλεπάλληλες καθυστερήσεις επί της διαδικασίας που προηγήθηκαν δεν ήταν μία εύκολα διαχειρίσιμη υπόθεση, αφού θα μπορούσαν να επηρεάσουν τελικώς τη λειτουργία της εταιρείας.
Η Εθνική Τράπεζα, όπως όλα δείχνουν, δεν δεσμευόταν από τις συμβάσεις για το αν θα συνέχιζε στον ίδιο διαγωνισμό ή αν θα προκήρυσσε νέο για την πώληση της θυγατρικής της. Ωστόσο, οι ρητές δεσμεύσεις της τράπεζας στους θεσμούς για την πώληση στοιχείων ενεργητικού που δεν σχετίζονται με τραπεζικές δραστηριότητες ήταν αυτές που στο τέλος της ημέρας έγειραν την πλάστιγγα στην απόφαση της συνέχισης του ίδιου διαγωνισμού.
Συνήθως, σε αντίστοιχους διαγωνισμούς υπάρχει η πρόβλεψη ότι ο πωλητής μπορεί να στραφεί στον δεύτερο προτιμητέο επενδυτή.
Βοηθητικά, πάντως, στο θέμα του τιμήματος θα κινηθεί το γεγονός πως το 2017 η Εθνική Ασφαλιστική συνέχισε να κατέχει την ηγετική της θέση στην ελληνική αγορά, με το συνολικό μερίδιό της να διαμορφώνεται στο 15,47% (21,24% στον Κλάδο Ζωής και 9,84% στους Γενικούς Κλάδους).
Η εταιρεία παρουσίασε αύξηση της κερδοφορίας το 12μηνο του 2017 κατά 27,9%, με τα κέρδη προ φόρων να ανέρχονται σε 73,9 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η συνολική παραγωγή για την ίδια περίοδο ανήλθε σε 587,9 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,8% έναντι του 2016. Θεαματική πορεία κατέγραψε και το δίκτυο Bancassurance, όπου σημειώθηκε άνοδος στα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα κατά 28,3%.
Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία κατέγραψε το 2017 σημαντική βελτίωση στους κεφαλαιακούς της δείκτες στο πλαίσιο «Φερεγγυότητας ΙΙ» και ιδιαίτερα σε αυτούς χωρίς μεταβατικά μέτρα, λένε οι επίσημες ανακοινώσεις.
Όλα τα παραπάνω αξίζει να σημειωθεί πως επιτεύχθηκαν παρά το γεγονός πως η εταιρεία βρίσκεται ένα περίπου έτος σε διαδικασία πώλησης, κάτι που θα μπορούσε να έχει λειτουργήσει ίσως και διαλυτικά στην πορεία της.