«Με περισσή οργή και αγανάκτηση μάθαμε ότι τα 6.500.000 ευρώ που μας ενέκρινε η ΕΕ για την υλοποίηση δυο προγραμμάτων προώθησης της φέτας στο εξωτερικό, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων δια του εποπτευόμενου κρατικού οργανισμού του ΕΛΓΟ τα πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Χρήστος Αποστολόπουλος.
Μύδρους κατά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΕΛΓΟ (Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού "Δήμητρα) εξαπολύει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) για το θέμα της φέτας.
«Με περισσή οργή και αγανάκτηση μάθαμε ότι τα 6.500.000 ευρώ που μας ενέκρινε η ΕΕ για την υλοποίηση δυο προγραμμάτων προώθησης της φέτας στο εξωτερικό, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων δια του εποπτευόμενου κρατικού οργανισμού του ΕΛΓΟ τα πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Χρήστος Αποστολόπουλος.
Όπως αναφέρει «είναι στην κυριολεξία αδιανόητο να συλλάβει οποιοσδήποτε εχέφρων νους τον τρόπο με τον οποίο φαίνεται να χάσαμε αυτά τα χρήματα και μαζί τους μια μεγάλη ευκαιρία να αναδείξουμε την αξία του εθνικού μας προϊόντος σε όλο τον κόσμο! Η συμβολή του ΣΕΒΓΑΠ ήταν καθοριστική στην έγκριση αυτών των προγραμμάτων από την ΕΕ αλλά δυστυχώς όλη αυτή η προσπάθεια δείχνει να πήγε χαμένη».
Σύμφωνα με τον κ. Αποστολόπουλο «τα προγράμματα μας δοθήκαν από την ΕΕ ως αντιστάθμισμα της ανοχής των ελληνικών κυβερνήσεων, στο ξεπούλημα της ταυτότητας της φέτας σε όλες τις συμφωνίες που συνήψε η ΕΕ με τρίτες χώρες (π.χ. με τον Καναδά, την Ν. Αφρική, τη Σιγκαπούρη, το Βιετνάμ, κτλ.)». Για να γίνει κατανοητό το τι είχαμε πετύχει αρχικά, σημειώνει, αρκεί να αναφέρουμε ότι από τα 4 συνολικά προγράμματα αυτού του τομέα για όλες τις χώρες της Ευρώπης τα δυο τα πήρε η Ελλάδα (με ύψος 6.500.000 ευρώ) για ένα μόνο προϊόν της, την φέτα.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η έγκριση των προγραμμάτων από την Ε.Ε. εδόθη στις 19-10-2017 και ο χρόνος για την προκήρυξη και ανάδειξη του εκτελεστικού φορέα του έργου ήταν υπεραρκετός (3 ολόκληροι μήνες). «Δυστυχώς όμως ο ΕΛΓΟ δεν του έφτασε αυτός ο χρόνος και για να μην χαθούν τα κονδύλια, το Υπουργείο ζήτησε από την ΕΕ παράταση της προθεσμίας σύναψης σύμβασης (μέχρι τις 26-3-2018). Αλλά και πάλι η θλιβερή διοίκηση του ΕΛΓΟ δεν ανταποκρίθηκε! Για δεύτερη φορά το Υπουργείο ζήτησε και άλλη παράταση της προθεσμίας (μέχρι τις 13-4-2018) αλλά και πάλι ο ΕΛΓΟ δεν ανταποκρίθηκε. Το Υπουργείο ζήτησε και πάλι 3η παράταση (μέχρι τις 13-5-2018). Είναι απίστευτο αλλά όμως τραγικά αληθινό ότι ούτε και αυτή η 3η παράταση της προθεσμίας που δόθηκε ήταν αρκετή για τον παντελώς ανίκανο και ανεύθυνο μηχανισμό του ΕΛΓΟ να ολοκληρώσει την διαδικασία του διαγωνισμού δημιουργώντας σενάρια και συμβάντα που θα τα ζήλευε ο καλλίτερος σκηνοθέτης» αναφέρεται.
Υπό τις συνθήκες αυτές ο ΣΕΒΓΑ θέτει τα ακόλουθα ερωτήματα:
-Που ήταν όμως Υπουργείο όλον αυτόν τον καιρό που ο ΕΛΓΟ αδιαφορούσε πλήρως για όλες τις καταληκτικές ημ/νιες της ΕΕ; Ποιες ουσιαστικές ενέργειες έκανε για να αποτρέψει αυτή την τραγική έκβαση;
-Γιατί περίμενε ο υπουργός, να φθάσει η κατάσταση σε μη αναστρέψιμο σημείο και στην χειρότερη έκβασή του, για να ενεργήσει;
-Γιατί δεν καθαίρεσε το ΔΣ του ΕΛΓΟ με την πρώτη ευκαιρία όταν αναγκάστηκε να ζητήσει την πρώτη παράταση από την ΕΕ; Γιατί δεν το καθαίρεσε ούτε με την 2η ούτε και με την 3η παράταση;
«Δυστυχώς η απάντηση για όλα είναι μια, γιατί το υπουργείο είναι το ίδιο ανεύθυνο όπως ο εποπτευόμενος από αυτό Οργανισμός του, ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Γιατί επέδειξε ανικανότητα και έλλειψη σοβαρότητας ως προς την αντιμετώπιση κρισίμων καταστάσεων όπως αυτή. Ας αφήσει λοιπόν ο υπουργός τον θεατρινίστικο ρόλο του θιγμένου και ας κάνει μια αυτοκριτική για την δική του σημαντική ευθύνη στο θέμα που αντί να έχει αντιδράσει αποτελεσματικά και έγκαιρα, άφησε, εν πλήρη γνώση του, την υπόθεση να διαιωνίζεται, ζητώντας παρατάσεις για λογαριασμό του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, με ορατό τον κίνδυνο να χαθούν τα σημαντικά αυτά κοινοτικά προγράμματα, πράγμα που επιβεβαιώθηκε προχθές με τον πλέον τραγικό τρόπο!» καταλήγει.