Οι διοικητικές αλλαγές στην Εθνική Τράπεζα εκτιμάται πως θα οδηγήσουν λίγο μακρύτερα τον διαγωνισμό της Εθνικής Ασφαλιστικής, μολονότι τα χρονικά περιθώρια για την πώληση της εταιρείας δεν είναι απεριόριστα. Αυτό εκτιμούν καλά πληροφορημένες πηγές σχετικές με την πώληση της επιχείρησης.
Από την έντυπη έκδοση
Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]
Οι διοικητικές αλλαγές στην Εθνική Τράπεζα εκτιμάται πως θα οδηγήσουν λίγο μακρύτερα τον διαγωνισμό της Εθνικής Ασφαλιστικής, μολονότι τα χρονικά περιθώρια για την πώληση της εταιρείας δεν είναι απεριόριστα. Αυτό εκτιμούν καλά πληροφορημένες πηγές σχετικές με την πώληση της επιχείρησης. Μόλις προχθές συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Ασφαλιστικής και εκεί έγινε σαφές πως μια πλήρης ενημέρωση για τις εξελίξεις που σχετίζονται με την πώληση της εταιρείας σε αυτήν τη φάση δεν θα έπρεπε να αναμένεται.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως τα καθήκοντα προσωρινού CEO στην τράπεζα έχει αναλάβει ο κ. Παύλος Μυλωνάς. Ο κ. Μυλωνάς είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά και σε βάθος όλα τα θέματα της τράπεζας. Παρ’ όλα αυτά, η προσωρινότητα της θέσης του θα ήταν δύσκολο να οδηγήσει σε λήψη αποφάσεων τόσο κρίσιμων όσο αυτή της πώλησης της μεγαλύτερης θυγατρικής του πιστωτικού ιδρύματος.
Ας σημειωθεί πως εντός των ημερών αναμένεται να ξεκινήσουν οι κανονιστικές διαδικασίες για την εξεύρεση μόνιμου CEO στην τράπεζα. Κύκλοι της αγοράς, μάλιστα, υποστηρίζουν πως ο κ. Μυλωνάς θα αποτελέσει μία εξαιρετικά ισχυρή υποψηφιότητα για την τράπεζα.
Παρ’ όλα αυτά, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία της εξεύρεσης διευθύνοντος συμβούλου για την Εθνική Τράπεζα δεν αναμένεται να προχωρήσει η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Άλλωστε, αυτή η πώληση και οι εξελίξεις που τη συνόδευσαν είναι ένας από τους κορυφαίους λόγους αποχώρησης του κ. Λεωνίδα Φραγκιαδάκη από τη θέση του.
Κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Ασφαλιστικής και μολονότι το Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας είχε πάρει απόφαση μία εβδομάδα πριν περί συνέχισης του υπάρχοντος διαγωνισμού για την πώληση της επιχείρησης, φάνηκε πως οι διαδικασίες δεν είναι έτοιμες ώστε το εγχείρημα να προχωρήσει όπως είχε αποφασιστεί από την προηγούμενη διοίκηση της τράπεζας. Κύκλοι, μάλιστα, ανέφεραν πως κανένας στην παρούσα φάση δεν είναι σε θέση να πει τι θα γίνει με τον διαγωνισμό της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Οι δύο τάσεις επί του θέματος είναι είτε να συνεχιστεί ο πρώτος διαγωνισμός με διαπραγμάτευση των δεύτερων υποψηφίων Fosun και Gongbao είτε να επαναπροκηρυχτεί νέος διαγωνισμός.
Η δεύτερη λύση ήταν αυτή την οποία φαίνεται να προέκρινε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, πλην όμως το Δ.Σ. της τράπεζας είχε προσώρας αποφασίσει διαφορετικά. Η Fosun, βασικός μέτοχος και στη Folli Follie, ασφαλώς ήταν η εταιρεία που θα ήθελε την πρώτη λύση. Το ζήτημα είναι εάν σε έναν νέο διαγωνισμό θα υπάρξει άλλο ενδιαφέρον πέραν των κινεζικών εταιρειών. Εφόσον προκριθεί η δεύτερη λύση σημαίνει την απόρριψη της πρώτης και την ανακήρυξη του πρώτου διαγωνισμού ως άγονου ή ατελέσφορου.
Σε κάθε περίπτωση, με εκδηλωμένες διαφωνίες μεταξύ των μετόχων και της διοίκησης της ΕΤΕ, το πακέτο θεωρείται πολύ βαρύ για να το διαχειριστεί κάποιος που διατηρεί μία θέση προσωρινά, όπως ο κ. Μυλωνάς. Επομένως η εκτίμηση είναι πως οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν αφού προκριθεί ο νέος CEO της Εθνικής Τράπεζας. Η πρόκριση απαιτεί ένα διάστημα 4-6 μήνες. Παρ’ όλα αυτά, για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής υπάρχει δέσμευση να έχει ολοκληρωθεί οπωσδήποτε μέσα στο έτος. Έτσι, κάποιες διαδικασίες θα πρέπει να έχουν προετοιμαστεί ώστε να επιταχυνθεί η πώληση με την ανάληψη των καθηκόντων του νέου CEO.