Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 28 Ιουλίου 2006 09:14

ΔΕΠA: Σχέδια για μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού-θερμότητας

ΜΟΝΑΔΑ συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας σχεδιάζει η ΔΕΠΑ για τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας. Πρόκειται για σχετικά μικρή μονάδα, ισχύος 15 μεγαβάτ, η οποία θα ενταχθεί στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου αερίου LNG. Ο σχεδιασμός της είναι τέτοιος που να προσφέρει πλήρη ενεργειακή επάρκεια, τόσο σε ηλεκτρισμό όσο και σε θερμότητα για το συγκρότημα της Ρεβυθούσας, το οποίο ήδη βρίσκεται σε φάση αναβάθμισης.

Οπως λέει στη «Ν», ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Ασημάκης Παπαγεωργίου, η θερμότητα είναι απαραίτητη στο συγκρότημα, καθώς αξιοποιείται για τη μετατροπή του υγροποιημένου αερίου που βρίσκεται αποθηκευμένο σε θερμοκρασία -163 βαθμών Κελσίου σε αέριο, προκειμένου να διοχετευθεί στο σύστημα μεταφοράς.

Ετσι, με την εγκατάσταση της μονάδας συμπαραγωγής, θα αξιοποιείται η απορριπτόμενη θερμότητα από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, για τη θέρμανση του υγροποιημένου αερίου. Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα καλύπτει τις ανάγκες του συγκροτήματος και τυχόν περίσσεια θα πωλείται στο δίκτυο. Οι μονάδες που θα εγκατασταθούν θα είναι εσωτερικής καύσης και, σύμφωνα με το σχεδιασμό, θα υπάρχει δυνατότητα αύξησης της ισχύος του σταθμού συμπαραγωγής.

Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε περίπου13,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το έργο βρίσκεται στη φάση της προκήρυξης διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου.

Διεθνείς δραστηριότητες

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές εξεύρεσης νέων προμηθευτών υγροποιημένου αερίου, για επιπλέον ποσότητες, πέραν αυτών που παραλαμβάνει από την Αλγερία, ο κ. Παπαγεωργίου επισημαίνει ότι η ΔΕΠΑ βρίσκεται σε επαφή με την αντίστοιχη αιγυπτιακή εταιρεία.

Συνάντηση για την προσέγγιση του θέματος σε τεχνικό επίπεδο αναμένεται να γίνει τον προσεχή Σεπτέμβριο, ενώ, όπως τονίζει ο ίδιος, η ΔΕΠΑ που από το νέο χρόνο θα λειτουργεί πλέον ως όμιλος εταιρειών, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις διεθνείς δραστηριότητες και τις διεθνείς συνεργασίες. Σχετικά με την Αίγυπτο, σημειώνεται ότι στις 7 Μαΐου υπεγράφη πρωτόκολλο συνεργασίας Ελλάδος -Αιγύπτου για τα θέματα του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, το οποίο επικυρώθηκε από τη Βουλή πριν από λίγες μέρες.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗΣ