Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 07 Μαΐου 2018 10:52

Goldman Sachs: Οι προϋποθέσεις για την ανάκαμψη των τραπεζών μετά τα επιτυχή stress tests

τις προσδοκίες των αναλυτών ανταποκρίνονται τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών, όπως επισημαίνει σε σημερινή έκθεσή της η Goldman Sachs, η οποία εκτιμά ότι η ανάκαμψη του ελληνικού τραπεζικού τομέα θα είναι σταδιακή, με μείωση του βάρους των κόκκινων δανείων,  αλλά και υπό μία σημαντική προϋπόθεση:  ότι θα υπάρξει ένα υποστηρικτικό μακροοικονομικό και πολιτικό περιβάλλον. Τα τεστ ήταν ένα ενθαρρυντικό βήμα, αλλά οι προκλήσεις επιμένουν. 

Στις προσδοκίες των αναλυτών ανταποκρίνονται τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών, όπως επισημαίνει σε σημερινή έκθεσή της η Goldman Sachs, η οποία εκτιμά ότι η ανάκαμψη του ελληνικού τραπεζικού τομέα θα είναι σταδιακή, με μείωση του βάρους των κόκκινων δανείων,  αλλά και υπό μία σημαντική προϋπόθεση:  ότι θα υπάρξει ένα υποστηρικτικό μακροοικονομικό και πολιτικό περιβάλλον. Τα τεστ ήταν ένα ενθαρρυντικό βήμα, αλλά οι προκλήσεις επιμένουν. 

 Η Goldman Sachs στηριζόμενη και στην αποτίμηση των αποτελεσμάτων από τον SSM, επισημαίνει ότι καμία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας δεν θα χρειαστεί να αντλήσει νέα κεφάλαια, αφού κρίνεται ότι μπορούν να αντέξουν και το «χτύπημα» των σχεδόν 9 μονάδων στον δείκτη CT1, που αντιστοιχεί σε 15,5 δισ. ευρώ, στο δυσμενές σενάριο, που θέλει την οικονομία να βυθίζεται εκ νέου στην ύφεση. 

«Το αποτέλεσμα δεν είναι έκπληξη, ενώ έρχεται ύστερα από ένα ράλι 20% στις μετοχές των τραπεζών τον τελευταίο μήνα» επισημαίνει η Goldman, προσθέτοντας ότι συνιστά ένα βήμα- σταθμό, που περιορίζει την έκθεσή τους σε ρίσκο και μειώνει την πιθανότητα μίας ακόμη πτώσης των κερδών ανά μετοχή. 

Το επόμενο βήμα μετά την ολοκλήρωση των stress tests θα είναι η εντατικοποίηση της προσπάθειας στο μέτωπο των κόκκινων δανείων. Οι οικονομικές επιδόσεις τους θα εξαρτηθούν εν πολλοίς από την πρόοδο σε αυτό το μέτωπο και την ομαλοποίηση του λειτουργικού περιβάλλοντος. «Αν και η έκταση του ζητήματος της ποιότητας ενεργητικού δεν μπορεί να υποτιμηθεί, η πρόσφατη πρόοδος στο θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και η βελτίωση των προοπτικών για το χαρτοφυλάκιο των κόκκινων δανείων είναι ενθαρρυντική» σημείωνουν οι αναλυτές του αμερικανικού επενδυτικού.

Κορυφαία επιλογή της Goldman Sachs παραμένει η Alpha Bank, καθώς όπως επισημαίνει τα αποτελέσματα των stress tests επιβεβαιώνουν την ανθεκτικότητά της και τους υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας (στο βασικό και δυσμενές σενάριο), γεγονός που της προσφέρει μεγαλύτερη λειτουργική ευελιξία. Η τιμή στόχος για τη μετοχή (2,55 ευρώ) σε ορίζοντα 12 μηνών μεταφράζεται σε άνοδο 24%. 

H έκθεση της Goldman στηρίζεται σε τέσσερις βασικές παραδοχές: 

1. Τα τεστ δεν είχαν συγκεκριμένο επίπεδο επιτυχίας- αποτυχίας. Αυτό θα αξιολογηθεί από την SSM ανά τράπεζα. Οι Alpha Bank, Εθνική και Eurobank υπογράμμισαν ότι τα τεστ επιβεβαιώνουν πως δεν χρειάζονται πρόσθετα κεφάλαια. Στην πιο «μετριοπαθή» παραδοχή της η Πειραιώς υπογραμμίζει ότι θα συνεχιστεί το υφιστάμενο στρατηγικό σχέδιο. Προς το παρόν αποκλείονται πάντως κινήσεις στο μέτωπο των κεφαλαίων, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «αραίωση» (dilution).  

2. Τα τεστ ήταν πιο αυστηρά, αλλά δεν αποκάλυψαν κεφαλαιακό έλλειμμα. Το δυσμενές σενάριο οδηγεί σε πλήγμα 8,9 ποσοστιαίων μονάδων στους δείκτες CT1, αλλά αφήνει όλες τις τράπεζες σε ένα επίπεδο άνω του 5,5%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση στα κεφάλαια από ότι το 2015 (-7,8%) παρά τις ηπιότερες μακροοικονομικές προοπτικές,  εν μέρει λόγω μίας προσέγγισης, που στηρίζεται σε στατικό ισολογισμό και στο νέο λογιστικό προτύπο IFRS9. 

3. Τα αποτελέσματα ποικίλουν ανά τράπεζα. 

Πιο ισχυρές είναι οι επιδόσεις της Αlpha Bank, η οποία και εμφανίζει υψηλότερο κεφαλαιακό δείκτη CET1 στο δυσμενές σενάριο (9,7%), ενώ τον χαμηλότερο εμφανίζει η Πειραιώς (5,9%). Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι δεν συνυπολογίστηκαν στο τεστ κινήσεις για την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης, που ολοκληρώθηκαν ή άρχισαν μέσα στο 2018. 

4. Η ανάκαμψη θέλει χρόνο- το κλειδί στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων

Η Goldman Sachs αναμένει σταδιακή ανάκαμψη της κερδοφορίας των τραπεζών, δεδομένης της προσπάθειας απομόχλευσης, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια  (NPEs) στην Ελλάδα (περίπου 100 δισ. ευρώ) αντιπροσωπεύουν το 50% των δανείων και άνω του 60% του ΑΕΠ με τον SSM να στοχεύει σε πτώση κατά 30 δισ. ευρώ έως το 2019.

naftemporiki.gr