Οι μισοί Αμερικανοί διαθέτουν επενδύσεις άνω των 50.000 δολαρίων. Οι Ελβετοί και οι Βέλγοι πολίτες κρατούν τα σκήπτρα στη Δυτική Ευρώπη. Ενώ οι επενδύσεις σε μετοχές παραμένουν εξαιρετικά δημοφιλείς στις ΗΠΑ, οι Δυτικοευρωπαίοι επενδύουν κυρίως σε αποταμιευτικούς τραπεζικούς λογαριασμούς. Αυτά είναι τα ευρήματα της πρόσφατης έρευνας Investment Barometer που πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 2006 από την GfK Custom Research Worldwide για λογαριασμό της Wall Street Journal Europe.
Σε ό,τι αφορά τη διαθεσιμότητα επενδυτικών κεφαλαίων, οι Αμερικανοί προηγούνται ξεκάθαρα: σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες στην έρευνα διαθέτουν επενδυμένα κεφάλαια συνολικού ύψους άνω των 50.000 δολαρίων. Στην Ευρώπη αυτό ισχύει στην περίπτωση των Ελβετών και των Βέλγων. Το ένα τρίτο των Ελβετών και το 29% των Βέλγων δηλώνουν ότι διαθέτουν συνολικό ποσό επενδυμένων κεφαλαίων άνω των 50.000 ευρώ. Αυτό ισχύει μόλις για το 10% των Δυτικοευρωπαίων. Στη Γερμανία και την Ισπανία αντίστοιχα κεφάλαια διαθέτει μόνο το 7% των επενδυτών.
Οι πολίτες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης διαθέτουν μικρότερα ποσά επενδυμένων κεφαλαίων. Τα δύο προηγούμενα χρόνια, μόλις 2% του πληθυσμού δήλωνε ότι διέθετε κεφάλαια άνω των 25.000 ευρώ -για να μπορούν τα ευρήματα να είναι συγκρίσιμα, το ποσό των 50.000 ευρώ μειώθηκε στα 25.000 ευρώ στην περίπτωση των χωρών της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης.
Η διαδεδομένη άποψη ότι οι μεγαλύτεροι ηλικιακά επενδυτές μπορούν να συγκεντρώσουν μεγαλύτερα ποσά επενδυμένων κεφαλαίων σε σύγκριση με τους νεότερούς τους, ισχύει ξεκάθαρα στην Δυτική Ευρώπη: ενώ μόλις 7% των επενδυτών ηλικίας 14 έως 29 ετών ισχυρίζονται ότι διαθέτουν επενδυμένα κεφάλαια συνολικού ποσού άνω των 50.000 ευρώ, η αντίστοιχη αναλογία στις ηλικίες 30 έως 49 είναι 11% και τέλος στις ηλικίες από 50 και πάνω αγγίζει το 18%.
Ωστόσο, η κατάσταση στις ΗΠΑ διαφέρει. Το 72% των επενδυτών ηλικίας 14 έως 29 διαθέτει επενδυμένα κεφάλαια συνολικού ποσού άνω των 50.000 δολαρίων. Ακολουθούν οι επενδυτές ηλικίας 30 έως 49 ετών με ποσοστό 60%. Οι επενδυτές άνω των 50 ετών που διαθέτουν ανάλογου ύψους επενδυτικά κεφάλαια αγγίζουν το 36% - είναι δηλαδή οι μισοί από τους επενδυτές ηλικίας 14-29.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, περισσότεροι από τους μισούς επενδυτές κεφαλαίων στη Δυτική Ευρώπη επένδυσαν τα χρήματά τους σε τραπεζικές καταθέσεις. Το φθινόπωρο του 2003 το ποσοστό έφτασε το 60%. Φέτος η αναλογία έπεσε για πρώτη φορά κάτω από το 50%. Ωστόσο οι αποταμιεύσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς παραμένουν ο πιο δημοφιλής τρόπος επένδυσης για τους Δυτικοευρωπαίους. Στη δεύτερη θέση έρχονται οι ασφάλειες ζωής και συνταξιοδότησης με συνολικό ποσοστό που αγγίζει το 37%.
Στις ΗΠΑ, οι μετοχές και τα αμοιβαία κεφάλαια είναι μια μορφή επένδυσης που παραμένει δημοφιλής σε ποσοστό 36%. Ο αριθμός των ανθρώπων που επενδύουν σε αμοιβαία κεφάλαια έπεσε κατά 7% φτάνοντας το τελευταίο εξάμηνο στο 17%. Μόλις έξι μήνες πριν, ένας στους τέσσερις Αμερικανούς περιέγραφε τις μετοχές και τα αμοιβαία κεφάλαια καθώς και τα ομόλογα σαν το πιο σημαντικό μέσο αποταμίευσης. Σήμερα αυτή την άποψη συμμερίζονται μόνο ένας στους οκτώ. Στη Δυτική Ευρώπη υπάρχει μικρή αλλαγή στις απόψεις των επενδυτών σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα με μόλις 8% να υποστηρίζουν ότι οι επενδύσεις που σχετίζονται με το χρηματιστήριο είναι από τις πιο σημαντικές μορφές αποταμίευσης.
Ελληνική Αγορά
Βελτίωση παρουσιάζουν κάποιοι δείκτες για την ελληνική αγορά. Με δεδομένο ότι η έρευνα «έτρεξε» σε μια περίοδο όπου το χρηματιστήριο σημείωνε σχετική άνοδο παρατηρούμε ότι οι καταθετικοί λογαριασμοί παρ' όλο που παραμένουν πρώτοι σε προτίμηση (30%) ή οι πιο πολύ χρησιμοποιημένοι μέχρι στιγμής (52%) εν τούτοις άλλα χρηματιστηριακά προϊόντα και κυρίως οι μετοχές φαίνεται να αυξάνουν σε προτίμηση έναντι παλαιότερων περιόδων.
Ετσι στην ερώτηση ποια είναι η προτιμώμενη μέθοδος αποταμίευσης οι μετοχές ανεβαίνουν στο 14% που είναι το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφηκε τα 2 ½ χρόνια που «τρέχει» η έρευνα.
Επιπλέον φαίνεται να αλλάζει και η τάση σχετικά με την πρόθεση για περισσότερες επενδύσεις τους επόμενους 12 μήνες.
Η έρευνα Investment Barometer διενεργείται δύο φορές το χρόνο και παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις επενδυτικές τάσεις και συμπεριφορές των Ευρωπαίων και Αμερικανών καταναλωτών. Η έρευνα περιλαμβάνει ερωτήσεις όπως: πόσα χρήματα επενδύουν μεμονωμένοι επενδυτές, πώς θα μπορούσαν να επενδύσουν 50.000 ευρώ (ή 50.000 δολάρια στην περίπτωση της Αμερικής ή 25.000 ευρώ στην περίπτωση της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης) και πώς θα έβλεπαν το αποταμιευτικό τους μέλλον τους.
Η συγκεκριμένη έρευνα διενεργήθηκε από την GfK Custom Research Worldwide το Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2006 σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 13.200 ατόμων σε 16 χώρες.