Σύμφωνα με στοιχεία του Reuters οι ευρωπαϊκές μετοχές προσφέρουν φέτος απόδοση μόλις 1,3% στους επενδυτές. O Stoxx 600 βρίσκεται 4,2% χαμηλότερα από τα εφετινά υψηλά του Ιανουαρίου, ενώ όπως προκύπτει από στοιχεία της EPFR τις τελευταίες επτά εβδομάδες έχουν κάνει φτερά 19 δισ. δολάρια από αμοιβαία κεφάλαια μετοχών της Ευρωζώνης. Mπορεί η εικόνα να αναστραφεί;
της Νατάσας Στασινού
[email protected]
Τα στοιχεία, που αποκαλύπτουν ότι η Ευρωζώνη έχει κατεβάσει αισθητά ταχύτητα τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, ύστερα από τους υψηλούς ρυθμούς του 2017, αλλά και οι μικτές ενδείξεις από το μέτωπο της εταιρικής κερδοφορίας έχουν προκαλέσει τον έντονο προβληματισμό των επενδυτών, που αποσύρουν κεφάλαια από τις ευρωπαϊκές μετοχές. Το ισχυρό ευρώ- παρά την χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ- και η έντονη αβεβαιότητα για την εξέλιξη, που θα έχει η εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ, έχουν και αυτά διαδραματίσει το ρόλο τους στη φυγή κεφαλαίων.
Ωστόσο οι ειδικοί εκτιμούν πως εξακολουθούν να υπάρχουν περιθώρια ανάκαμψης, ειδικά εάν αναστραφεί η πορεία του ευρώ. Ήδη υπήρξαν θετικά μήνυματα σε αυτό το μέτωπο την τελευταία εβδομάδα. Σήμερα το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα αντιμάται ελαφρά έναντι του αμερικανικού νομίσματος, με την ισοτιμία στο 1,20 δολάριο ανά ευρώ. Πριν από μία εβδομάδα, ωστόσο, ήταν στο 1,22 δολ. ανά ευρώ.
Σύμφωνα με στοιχεία του Reuters οι ευρωπαϊκές μετοχές προσφέρουν φέτος απόδοση μόλις 1,3% στους επενδυτές. O Stoxx 600 βρίσκεται 4,2% χαμηλότερα από τα εφετινά υψηλά του Ιανουαρίου, ενώ όπως προκύπτει από στοιχεία της EPFR τις τελευταίες επτά εβδομάδες έχουν κάνει φτερά 19 δισ. δολάρια από αμοιβαία κεφάλαια μετοχών της Ευρωζώνης. Παράλληλα έρευνα της Bank of America Merill Lynch αποκαλύπτει ότι οι τοποθετήσεις των διεθνών funds σε μετοχές της ζώνης του ευρώ υποχώρησε τον Απρίλιο σε ναδίρ 13 μηνών. Οι overweight θέσεις έχουν έτσι υποχωρήσει στο 34% από 58% τον περασμένο Οκτώβριο.
Σε μία ένδειξη ότι αναλυτές και επενδυτές δεν ήταν προετοιμασμένοι για την τόσο μεγάλη επιβράδυνση της Ευρωζώνης, ο δείκτης οικονομικής έκπληξης της Citi για την Ευρωζώνη παρουσιάζει τη χειρότερη εικόνα από τον Ιούνιο του 2012. Μετά και τα σημερινά στοιχεία της Eurostat, που επιβεβαίωσαν ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ της νομισματικής ένωσης αναπτύχθηκε μόλις 0,4% σε σχέση με το προηγούμενο, ύστερα από τρία διαδοχικά τρίμηνα ανάπτυξης 0,7%, τα σύννεφα πάνω από τις ευρωπαϊκές αγορές φαίνεται να πυκνώνουν. Ωστόσο ενδεχομένως να υπάρξει ένα στήριγμα από τα κέρδη. Σύμφωνα με έρευνα της Thomson Reuters φέτος τα κέρδη των εταιρειών του MSCI Europe θα αυξηθούν κατά 7,5%.
Η επίδοση, εφόσον επιβεβαιωθεί, θα είναι αρκετά καλή, παρά το γεγονός ότι φαίνεται απογοητευτική μπροστά στην εκτίμηση για αύξηση των κερδών των αμερικανικών εταιρειών του S&P 500 κατά 19,8%. Και τούτο γιατί οι αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν εν πολλοίς να ευχαριστήσουν τις τεράστιες φοροελαφρύνσεις της κυβέρνησης Τραμπ για την κερδοφορία τους.
Υπό αυτές τις συνθήκες μερίδα αναλυτών αισιοδοξεί ότι το δεύτερο εξάμηνο η Ευρωζώνη θα σταματήσει να απογοητεύει, προσφέροντας στους επενδυτές υψηλότερες αποδόσεις.