Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 01 Αυγούστου 2006 18:35

Παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην αγορά πετρελαιοειδών ζητάει ο ΥΠΑΝ

Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας δήλωσε ότι απέστειλε σήμερα στον Πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Σπύρο Ζησιμόπουλο επιστολή για κανονιστική παρέμβαση στον κλάδο της αγοράς και εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων.

Ο κ. Σιούφας σημειώνει ότι στον εν λόγω κλάδο «παρατηρούνται, προσφάτως, ιδιαίτερα χαρακτηριστικές συμπεριφορές και συναλλακτικές πρακτικές, που είναι πιθανόν ασυμβίβαστες με τους κανόνες και τις αρχές του υγιούς και αποτελεσματικού ανταγωνισμού.

Ενόψει των διαπιστώσεων αυτών, παρακαλώ να προβείτε στην άμεση και ενδελεχή εξέταση του ανωτέρου κλάδου και, εφόσον συντρέχουν οι σχετικές προϋποθέσεις, να λάβετε τα προσήκοντα μέτρα που απαιτούνται για τη δημιουργία συνθηκών αποτελεσματικού ανταγωνισμού, χάριν της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος και των καταναλωτών.

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται χρήση της σχετικής καινοτόμας διάταξης του ν.3373/2005 περί ελέγχου μονοπωλίων και ολιγοπωλίων και προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού. Σύμφωνα με το νόμο, με την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης διαδικασίας εντός 90 ημερών, η Επιτροπή Ανταγωνισμού καλείται να λάβει σαφή θέση και τη λήψη μέτρων, εφόσον αυτά κριθούν αναγκαία, με στόχο την περισσότερο εύρυθμη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά πετρελαιοειδών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών αλλά και των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό».