Η Ελλάδα είναι πιθανό να χάσει την πρόσβαση στη φθηνότερη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με μία «καθαρή» έξοδο από το πρόγραμμα, καθώς το Waiver θα ανακληθεί, αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις σχετικές διαβουλεύσεις.
Η Ελλάδα είναι πιθανό να χάσει την πρόσβαση στη φθηνότερη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με μία «καθαρή» έξοδο από το πρόγραμμα, καθώς το waiver θα ανακληθεί, αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις σχετικές διαβουλεύσεις.
Κατά τις ίδιες πηγές, οι ελληνικές τράπεζες δανείζονται αυτή τη στιγμή από την ΕΚΤ ποσό 4,5-5 δισ. ευρώ.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, εφόσον η Ελλάδα χάσει την πρόσβαση στη φθηνή χρηματοδότηση της ΕΚΤ, θα αναγκαστεί να στραφεί εκ νέου στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA).
Τονίζεται επίσης ότι η Ελλάδα ελπίζει να πραγματοποιήσει μια «καθαρή» έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο, επιστρέφοντας στις αγορές χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης.
Όπως παρατηρεί το Reuters, μια τέτοια έξοδος θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη στη χώρα, αλλά θα απέκλειε την Ελλάδα από τη δυνατότητα να εξαιρεθεί από τις απαιτήσεις της ΕΚΤ για την ελάχιστη δυνατή πιστοληπτική αξιολόγηση.
Οι πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters ανέφεραν ότι η ΕΚΤ δεν θα έκανε καμία εξαίρεση και θα ανακαλούσε το waiver, όπως έκανε και στην περίπτωση της Κύπρου το 2016, όταν η χώρα εξήλθε από το δικό της πρόγραμμα.
Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ότι ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας έχει στο παρελθόν τονίσει ότι η «παρέκκλιση» (waiver) εξασφαλίζεται από μία προληπτική γραμμή στήριξης.