Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 02 Αυγούστου 2006 18:23

Τσιτουρίδης: «Απαράδεκτο ν’ απειλούνται διοικήσεις Ταμείων»

«Όποιες κυβερνήσεις στο παρελθόν επιχείρησαν να κάνουν τον σύμβουλο των Ταμείων ζημίωσαν και τα Ταμεία και τους ασφαλισμένους. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι οι διοικήσεις των Ταμείων πρέπει να αποφασίζουν- και αυτό πράττουν- με μόνο γνώμονα τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των ασφαλισμένων τους. Αυτό έγινε και στην περίπτωση της Εθνικής, αυτό γίνεται και στην περίπτωση της Εμπορικής. ¶ρα λοιπόν καλά θα κάνουν κάποιοι οι οποίοι παρεμβαίνουν, και αναφέρομαι στο χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να εγκαταλείψουν τριτοκοσμικού χαρακτήρα απειλές προς τις διοικήσεις των Ταμείων».

Τα παραπάνω υπογράμμισε ο υπουργός Απασχόλησης, Σάββας Τσιτουρίδης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με την Ομοσπονδία Υγειονομικών Υπαλλήλων ΙΚΑ, ερωτηθείς για την πώληση των μετοχών της Εμπορικής από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Όπως τόνισε ο υπουργός, «τα Ταμεία είναι ελεύθερα ν’ αποφασίσουν και δεν περιμένουν ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από την αντιπολίτευση να τους πει τι πρόκειται να κάνουν. Έχουν άποψη τα Ταμεία για το πώς πρέπει να διασφαλίζουν τα συμφέροντα των ασφαλισμένων και θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο ν’ απειλούνται διοικήσεις Ταμείων από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

«Αυτοί που επιχειρούν αυτές τις μέρες να παίζουν φθηνά πολιτικά παιχνίδια να έρθουν στο ύψος των ευθυνών τους. Και επειδή οι δικές τους ευθύνες είναι ακόμη νωπές ας πουν στον ελληνικό λαό γιατί εδίναν αυτοί εντολές σε διοικήσεις Ταμείων ν’ αγοράζουν με 90 ευρώ τις μετοχές της Εμπορικής την εποχή που η αξία τους ήταν πολύ πιο κάτω. ¶ρα λοιπόν δε δεχόμαστε τις απαράδεκτες απειλές κάποιων προς τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων που μας γυρνούν σε τριτοκοσμικές εποχές», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο υπουργός ΑΠασχόλησης και πρόσθεσε:

«Η κυβέρνηση σταθερά προχωρά τη δική της πολιτική και εκτιμούμε ότι η αποκρατικοποίηση της Εμπορικής Τράπεζας είναι μια πολύ μεγάλης σημασίας, στρατηγικής σημασίας, αποκρατικοποίηση».

Σε ερώτηση για την αξιοποίηση της περιουσίας των Ταμείων (καλύτερη διαχείριση αποθεματικών, αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας), ο κ. Τσιτουρίδης σημείωσε πως επιθυμία της κυβέρνησης είναι ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα αντιμετωπίζει συνολικά τα θέματα της αξιοποίησης και της κινητής και της ακίνητης περιουσίας. «Σε κάθε περίπτωση εκείνο που ζητήσαμε και ζητούμε από τα Ταμεία είναι να διδαχθούν από τις αρνητικές επιπτώσεις που είχαν στην πορεία τους οι παρεμβάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης», πρόσθεσε.

Εξάλλου, σε ερώτηση για τα μέτρα που σχεδιάζει να λάβει η κυβέρνηση για τους μακροχρόνια ανέργους, ο υπουργός τόνισε πως σχεδιάζονται και εφαρμόζονται συγκεκριμένες πολιτικές, οι οποίες θα ενισχύσουν τις υπάρχουσες για τη στήριξη των συγκεκριμένων ομάδων. «Πιστεύουμε ότι με ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών στις κατηγορίες των νέων, των γυναικών και των άνω των 55 ετών, μπορούμε ν’ αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα τα θέματα της μακροχρόνιας ανεργίας», είπε, σημειώνοντας ότι η ανεργία έχει καθοδική πορεία, χωρίς ωστόσο να υπάρχει εφησυχασμός.

Στην παρατήρηση τέλος, ότι στην Ελλάδα έχουμε τις χαμηλότερες παθητικές λεγόμενες πολιτικές, ο υπουργός αναγνώρισε ότι η χώρα είναι χαμηλά σε ορισμένα θέματα, ωστόσο όπως είπε, «προσπαθούμε με τις ενεργητικές και με τις παθητικές πολιτικές μας και στο χώρο της απασχόλησης να αξιοποιήσουμε τις δημοσιονομικές και λοιπές δυνατότητες του σήμερα».