Συναντήσεις με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πολ Τόμσεν θα έχει σήμερα στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, την ώρα που οι Ευρωπαίοι εκφράζουν αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης, αλλά και για ενεργή συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Τι λένε Μοσκοβισί, Σολτς, Λεμέρ. Τι μηνύματα στέλνει το Ταμείο.
Νέες σημαντικές επαφές θα έχει σήμερα στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, για το χρέος και την επομένη της λήξης του μνημονίου, την ώρα που οι Ευρωπαίοι εκφράζουν αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης, αλλά και για ενεργή συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Ο κ. Τσακαλώτος θα έχει σήμερα διαδοχικές συναντήσεις με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν και την Γενική Διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. Ο κ. Τόμσεν έστειλε χθες μήνυμα στους Ευρωπαίους ότι τα χρονικά περιθώρια για ενεργοποίηση του προγράμματος του Ταμείου στενεύουν επικίνδυνα, ενώ τήρησε αποστάσεις από το μίγμα πολιτικής, που ακολουθείται. Το ίδιο είχει πράξει μία ημέρα νωρίτερα και η Κριστίν Λαγκάρντ. Κανένας από τους δύο δεν θέλησε πάντως να ανοίξει τα χαρτιά του και να μπει σε λεπτομέρειες για το θέμα του αφορολόγητου.
Την ίδια ώρα σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα βρεθεί κοινός τόπος με το ΔΝΤ, υπογραμμίζοντας ότι οι συζητήσεις στην Ουάσιγκτον εξελίσσονται με «εποικοδομητικό τρόπο». Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, υπογράμμισε ότι είμαστε πλέον πιο κοντά σε μία συμφωνία, αν και διέψευσε τις προσδοκίες ότι αυτή θα έρθει στο Eurogroup της Σόφιας, αφού όπως είπε για την ολοκλήρωσή της χρειάζονται «πολλές εβδομάδες». Την πρόθεση του Παρισιού να πιέσει προς μία «φιλόδοξη» λύση για την ελάφρυνση του χρέους εξέφρασε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ.
Υπενθυμίζεται ότι ανεξάρτητα από το εάν τελικά θα συμμετάσχει σε επίπεδο χρηματοδότησης το Ταμείο, όλοι αναμένουν την έκθεσή του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, καθώς αυτή θα ληφθεί υπόψη από τους Ευρωπαίους στις τελικές αποφάσεις τους. Η ανάλυση του ΔΝΤ αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα στις αρχές Ιουνίου και αφού θα έχουν πρώτα γίνει γνωστά τα αποτελέσματα των stress tests της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες. Αυτά αναμένεται να δημοσιοποιηθούν στις 5 Μαΐου.
naftemporiki.gr