Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 04 Αυγούστου 2006 19:29

Διαξιφισμοί για τις τιμές των καυσίμων

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, σχετικά με την απάντηση του υπουργού Ανάπτυξης, για τις τιμές των καυσίμων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ευχαριστούμε τον κ. Σιούφα για τους χαρακτηρισμούς με τους οποίους απλώς αποδεικνύει ότι αδυνατεί να εξηγήσει τις διαφορές στην κίνηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου και των αντίστοιχων τιμών για τον έλληνα καταναλωτή. Οπως, επίσης, αδυνατεί να εξηγήσει γιατί οι τιμές των καυσίμων αυξάνονται περισσότερο στην Ελλάδα απ’ ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά δε το ποιος συγκρίνει τι με τι, τον πληροφορούμε ότι, όπως είπαμε από την πρώτη στιγμή, τα συγκριτικά στοιχεία που χρησιμοποιήσαμε είναι τα στοιχεία από την ιστοσελίδα του υπουργείου Ανάπτυξης, του οποίου προΐσταται ο ίδιος.

Η σύγκριση αυτή, της τιμής του Brent και της τιμής της αμόλυβδης, γίνεται στην κορυφή της ιστοσελίδας του υπουργείου και τη βλέπει κανείς αμέσως μόλις την επισκεφθεί.

Αν ο κ. Σιούφας μπει στον κόπο να κάνει ένα "κλικ" στο σημείο "Περισσότερες Πληροφορίες" κάτω από τον δεξιό πίνακα με τις τιμές της αμόλυβδης βενζίνης θα δει μπροστά στα μάτια του ακριβώς, το διάγραμμα το οποίο δώσαμε στη δημοσιότητα με τις συγκρίσεις των τιμών του Brent και της αμόλυβδης βενζίνης. Εάν θέλει ο κ. Σιούφας να κοροϊδεύει τον εαυτό του μπορεί να συνεχίσει να το κάνει. Γιατί οι υπόλοιποι έχουν πάρει χαμπάρι και αυτόν και την κυβέρνηση της Ν.Δ και δεν προσφέρονται για άλλη κοροϊδία».

Ο κ. Σιούφας είχε δηλώσει: ««Κάποιος έπρεπε να του (σημ. του κ. Αθανασάκη) πει ότι η τιμή του πετρελαίου brent δε συγκρίνεται με την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης. Αλλά και όλων των άλλων καυσίμων. Οι τιμές διαμορφώνονται στα καύσιμα, με βάση την τιμή που διαμορφώνεται το Platts της Μεσογείου, όπως λέγεται. Αυτό έχει διαφορετικό ρυθμό ανόδου και καθόδου από ό,τι έχει η τιμή του βαρελιού brent στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Στοιχειώδες. Από τις αρχές του 2006 ως και τις 28 Ιουλίου του 2006 η διεθνής τιμή της βενζίνης, που τους τελευταίους μήνες δεν παρακολουθεί την τιμή του brent, έχει αυξηθεί κατά 34% ενώ η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στη χώρα μας κατά 20,90%. Σε κάθε περίπτωση, το ΠΑΣΟΚ, και τα στελέχη του θα πρέπει επιτέλους να μάθουν αυτό που γνωρίζουν ακόμη και οι μαθητές του δημοτικού σχολείου...Θέλω να παρακαλέσω τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ να επιτίθεται όχι μια φορά την ημέρα, να επιτίθεται πέντε και έξι φορές την ημέρα στην Κυβέρνηση με αυτό τον τρόπο και με τέτοιου είδους στοιχεία γιατί αυτό θα κάνει πάρα πολύ καλό στη νέα διακυβέρνηση της χώρας».