Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 08 Αυγούστου 2006 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ οδηγούν τις ασιατικές μετοχές οι μετοχές των ιαπωνικών εταιρειών μετά από την έκθεση η οποία έδειξε ότι ο δανεισμός των τραπεζών στην Ιαπωνία, αυξήθηκε με ταχύτερο ρυθμό σε μία δεκαετία, σημάδι ότι η ζήτηση ισχυροποιείται στη μεγαλύτερη οικονομία της περιφέρειας.

Το πρώτο τρίμηνο τα αποτελέσματα των ιαπωνικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Kayaba Industry Co., που παράγει υδραυλικό εξοπλισμό, βοήθησαν επίσης τον δείκτη Nikkei 225 να ανακάμψει από τις χθεσινές του απώλειες, τις μεγαλύτερες σε χρονικό διάστημα περίπου τριών εβδομάδων.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia Pacific Index σημείωσε άνοδο 0,8%, φθάνοντας στις 125,58 μονάδες στις 11:30 π.μ. στο Τόκυο. Ο Nikkei αναρριχήθηκε 1,3%, φθάνοντας στις 15.353,89 μονάδες, ενώ ο Topix κέρδιζε 1%.

Ανοδικά κινήθηκαν οι αγορές στην Ασία, εκτός από τις Φιλιππίνες, όπου σημείωσαν ελαφρά διαφοροποίηση. Οι μετοχές των εταιρειών του κλάδου της ενεργείας, όπως της Woodside Petroleum Ltd. κινήθηκαν ανοδικά μετά την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, στα υψηλότερα σχεδόν επίπεδα σε χρονικό διάστημα πλέον των δύο μηνών.

Τα δάνεια στην Ιαπωνία αυξήθηκαν για έκτο μήνα τον Ιούλιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος σε ποσοστό 2,2%, σύμφωνα με σημερινή έκθεση της Bank of Japan, σημάδι ότι οι δαπάνες και οι επενδύσεις ανθίστανται στις υψηλότερες τιμές πετρελαίου και στη συρρίκνωση της οικονομίας των ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη αγορά εξαγωγών της Ασίας.

Χθες το αργό πετρέλαιο αναρριχήθηκε 3% στη Ν. Υόρκη, φθάνοντας στα 76,98 δολ. το βαρέλι, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τις 23 Μαΐου. Προσφάτως και κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές το αργό πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε στα 76,73 δολ. το βαρέλι.