Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 18 Απριλίου 2018 09:39

E.E.: Fast track επικύρωση της εμπορικής συμφωνίας με Ιαπωνία

Σε μία προσπάθεια να αποφύγει τις έντονες αντιδράσεις, που καθυστέρησαν την εμπορική συμφωνία με τον Kαναδά (CETA), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να προωθήσει αύριο διαδικασία fast track για την έγκριση της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου με την Ιαπωνία. Η πρωτοβουλία έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία ηχούν διεθνώς τα τύμπανα εμπορικού πολέμου. 

Σε μία προσπάθεια να αποφύγει τις έντονες αντιδράσεις, που καθυστέρησαν την εμπορική συμφωνία με τον Kαναδά (CETA), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να προωθήσει αύριο διαδικασία fast track για την έγκριση της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου με την Ιαπωνία.  Η πρωτοβουλία έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία ηχούν διεθνώς τα τύμπανα εμπορικού πολέμου. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ιαπωνία ολοκλήρωσαν τις διαπραγματεύσεις τους για τη συμφωνία, η οποία δημιουργεί τη μεγαλύτερη οικονομική ζώνη στον πλανήτη, τον περασμένο Δεκέμβριο, θέλοντας μεταξύ άλλων να δείξουν ότι απορρίπτουν τη στροφή των ΗΠΑ στον προστατευτισμό και τον απομονωτισμό και επιμένουν στο δρόμο της άρσης των πάσης φύσεως εμπορικών εμποδίων. Τώρα θέλουν να διασφαλίσουν ότι η συμφωνία θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή. 

Το σχέδιο της συμφωνίας προβλέπει την άρση των δασμών ύψους 10% της Ε.Ε. στις εισαγωγές των ιαπωνικών αυτοκινήτων και των δασμών 3% στα ανταλλακτικά αυτοκινήτου. Καταργεί επίσης τους δασμούς ύψους 30%, που επιβάλλει η Ιαπωνία στις εισαγωγές τυριού από την Ε.Ε. και τους δασμούς 15% στις εισαγωγές κρασιού, ενώ διαφαλίζει την πρόσβαση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων σε μεγάλους διαγωνισμούς του ιαπωνικού δημοσίου. 

Η Κομισιόν θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για την επικύρωση της συμφωνίας, παράλληλα με τα σχέδιά της για την εμπορική συμφωνία με τη Σιγκαπούρη. Έχοντας κατά νου τα προβλήματα, που προέκυψαν με την CETA, η οποία έχει τεθεί σε προκαταρκτική και όχι πλήρη ισχύ από τον περασμένο Σεπτέβριο, θέλει να προωθήσει μία διαδικασία, που θα καταστήσει δυνατή την εφαρμογή της ιαπωνικής συμφωνίας έως τις αρχές του 2019. Εάν το πετύχει, η συμφωνία θα ισχύσει αυτομάτως και για τη Βρετανία για τη μεταβατική περίοδο, που έχει συμφωνηθεί έως τα τέλη του 2020. 

ΠΗΓΗ: Reuters