ΓΙΑ ΤΙΣ 29 Σεπτεμβρίου ορίστηκε η προθεσμία υποβολής των προτάσεων των ενδιαφερόμενων φορέων για το έργο συνολικού προϋπολογισμού 210 εκατ. ευρώ που αφορά στην ανάπτυξη των ευρυζωνικών υποδομών (υψηλών ταχυτήτων σύνδεση στο internet) στις περιφέρειες της χώρας.
Ειδικότερα όπως ανακοινώθηκε χθες ολοκληρώθηκε η διαδικασία Προκήρυξης της Δράσης που έχει ως στόχο την ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων για τη δημιουργία ευρυζωνικών υποδομών στην Ελληνική Περιφέρεια και την τόνωση της ζήτησης από την πλευρά των τελικών χρηστών. Πρόκειται για μία προσπάθεια για τη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος και την προσφορά ευρυζωνικών υπηρεσιών στους πολίτες, σε προσιτές τιμές η οποία ωστόσο έχει καθυστερήσει σημαντικά. Από τα 210 εκατομμύρια ευρώ τα 31,5 εκατ. ευρώ προέρχονται από εθνικούς πόρους, τα 73,5 εκατ. ευρώ αφορούν χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα 105 εκατ. ευρώ ιδιωτική συμμετοχή.
Εν δυνάμει υποψήφιοι για τη διεκδίκηση της υλοποίησης των χρηματοδοτούμενων αυτών υποδομών είναι όλες οι τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις της χώρας. Πρόκειται για μια δράση που έχει χαρακτηρισθεί, εδώ και αρκετά χρόνια, ως ένας από τους σημαντικότερους άξονες του αναπτυξιακού σχεδιασμού της χώρας. Το έργο σχεδιάσθηκε από το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών και φορέας υλοποίησης είναι η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.
Αξιοποίηση του Hellas Sat
Χθες επίσης προκηρύχθηκε το έργο της παροχής δορυφορικών ευρυζωνικών συνδέσεων σε σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες απομακρυσμένων περιοχών.
Πρόκειται για το έργο «Ανάπτυξη υποδομών για την αρχική εξυπηρέτηση αναγκών των φορέων του Δημόσιου Τομέα απομακρυσμένων περιοχών για προηγμένες τεχνολογίες επικοινωνιών με τη χρήση του δημόσιου δορυφορικού συστήματος Hellas Sat - ΔΟΡΥ», με το οποίο αξιοποιούνται οι δύο αναμεταδότες του Hellas Sat 2 που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο. Το έργο θεωρείται πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς δορυφορικών επικοινωνιών και έχει προϋπολογισμό 9,256 εκατ. ευρώ. Το 75% της δαπάνης καλύπτεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών σκοπεύει να αναπτύξει ένα δορυφορικό δίκτυο εξυπηρέτησης απομακρυσμένων σημείων δημοσίου ενδιαφέροντος όπως σχολεία, κέντρα υγείας, κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών κ.λπ., ώστε να είναι δυνατή η παροχή ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο, η παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και άλλες υπηρεσίες.
Όπως επεσήμανε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μ. Λιάπης: «Στόχος μας είναι η περιφερειακή ανάπτυξη, η βελτίωση της παραγωγικότητας του δημόσιου τομέα και της ποιότητας ζωής των πολιτών. Και η περιφερειακή ανάπτυξη επιτυγχάνεται σε σημαντικό βαθμό με την αντιμετώπιση του αποκαλούμενου ψηφιακού χάσματος. Γι' αυτό αξιοποιούμε τις δυνατότητες που μας παρέχει η δορυφορική τεχνολογία και τις υποδομές που έχει η χώρα μας για να στηρίξουμε τις απομακρυσμένες περιοχές. Να δώσουμε στους πολίτες σύγχρονες ευρυζωνικές υπηρεσίες που βελτιώνουν την καθημερινότητά τους και διευκολύνουν την επαφή τους με το κράτος».