Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 08 Αυγούστου 2006 12:05

Teva: Διπλάσια κέρδη το β' τρίμηνο

ΔΙΠΛΑΣΙΑ κέρδη το δεύτερο τρίμηνο της χρήσης εμφάνισε η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής αντιγράφων φαρμάκων στον κόσμο, Teva Pharmaceutical Industries Ltd., αποτέλεσμα των διπλάσιων πωλήσεων σκευάσματος για την σκλήρυνση κατά πλάκας σε συνδυασμό με αντίγραφο φαρμάκου κατά της χοληστερίνης της Merck & Co.

Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας ανήλθαν στα 488,4 εκατ. δολ. ή 59 σεντς ανά μετοχή από 241,2 εκατ. δολ. ή 36 σεντς ανά μετοχή, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας που εδρεύει στο Ισραήλ. Κατά μέσον όρο έξι οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι τα κέρδη της θα ανέλθουν σε 367 εκατ. δολ. Οι πωλήσεις της αναρριχήθηκαν στα 2,17 δισ. δολάρια.

Η Teva ανταγωνίζεται με την ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis AG στην παραγωγή αντιγράφων φαρμάκων, των οποίων η αποκλειστικότητα έχει λήξει. Επικεντρώνει τις πωλήσεις της στην αγορά των ΗΠΑ τη μεγαλύτερη αγορά κατανάλωσης φαρμάκων στον κόσμο και σήμερα είπε ότι έχει κάνει αιτήσεις για την παραγωγή 148 νέων αμερικανικών φαρμάκων, στοχεύοντας σε ετήσιες πωλήσεις ύψους 84 δισ. δολ. στις ΗΠΑ.

Η εταιρεία άρχισε να ευνοείται από την εξαγορά της φαρμακοβιομηχανίας Ivax Corp. με έδρα το Μαϊάμι των ΗΠΑ, την οποία αγόρασε τον Ιανουάριο αντί του ποσού των 7,4 δισ. δολ.

Η Teva εκτιμά ότι θα πραγματοποιήσει πωλήσεις ύψους 8,5 δισ. δολ. το 2006 και ότι τα κέρδη της ανά μετοχή θα κυμανθούν από 2,15 έως 2,25 δολ. ανά μετοχή, υψηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψή της για 2,02 έως 2,15 δολ. ανά μετοχή.

Οι μετοχές της Teva σημείωσαν άνοδο 6,20 σέκελς, ποσοστό 4,1%, φθάνοντας στα 157 σέκελς ανά μετοχή στις 10:30 π.μ. στο Τελ Αβίβ. Συνολικά από τις 24 Ιουλίου οι μετοχές της φαρμακοβιομηχανίας έχουν σημειώσει άνοδο 20%.