Το ελληνικό χρέος θα βρεθεί στο επίκεντρο συναντήσεων, που θα έχουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και αξιωματούχοι του ΔΝΤ στο περιθώριο της εαρινής Συνόδου του Ταμείου στην Ουάσιγκτον στα τέλη της εβδομάδας. Ήδη έχουν αρχίσει να βλέπουν το φως διάφορες πληροφορίες για τα πιθανά μέτρα ελάφρυνσης και τη στάση του ΔΝΤ.
Το ελληνικό χρέος θα βρεθεί στο επίκεντρο συναντήσεων, που θα έχουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και αξιωματούχοι του ΔΝΤ στο περιθώριο της εαρινής Συνόδου του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, επιβεβαιώνουν γερμανκές πηγές στο Reuters.
To ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλούμενο κυβερνητική πηγή του Βερολίνου μεταδίδει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το ΔΝΤ θα συζητήσουν πιθανά μέτρα ελάφρυνσης χρέους στο τέλος της εβδομάδας.
«Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του λεγόμενου Washington Group για να συζητηθούν θέματα όπως το πώς να προχωρήσουμε σε ό,τι αφορά την Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός αξιωματούχος στο Reuters.
O υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναμένεται να φτάσει σήμερα στη Βοστόνη, όπου και θα έχει σειρά επαφών με εκπροσώπους επενδυτικών εταιρειών. Στην Ουάσιγκτον για τη Σύνοδο θα μεταβεί την Πέμπτη προκειμένου να αρχίσει στο περιθώριο των εργασιών τις επαφές για το φλέγον ζήτημα του χρέους και της επόμενης ημέρας του μνημονίου.
Σήμερα, εν τω μεταξύ, αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το βασικό τμήμα της έκθεσης του ΔΝΤ για τις παγκόσμιες προοπτικές, το οποίο θα περιλαμβάνει προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Αυτές θεωρούνται καθοριστικής σημασίας και για τη βιωσιμότητα του χρέους. Το Ταμείο δεν έχει αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει ή όχι στο πρόγραμμα. Αν πει το «ναι» πληροφορίες θέλουν τη συνδρομή του να ανέρχεται στα 1,6 δισ. ευρώ.
Σε έκθεσή του ο Fitch εκτιμά ότι θα υπάρξει συμφωνία Αθήνας- πιστωτών για μία υβριδική έξοδο από το πρόγραμμα, η οποία δεν θα περιλαμβάνει πιστωτική γραμμή, αλλά θα προβλέπει αυστηρούς όρους. Δεν αποκλείει σύνδεση της ελάφρυνσης του χρέους με την οικονομική ανάπτυξη. Για έναν μηχανισμό, που θα επιτρέπει στην Αθήνα να μειώνει ή και να παγώνει τις πληρωμές χρέους. όταν οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας είναι απογοητευτικοί κάνει λόγο σε ρεπορτάζ της και η Handelsblatt.
Όσο για το σενάριο της υβριδικής εξόδου φαίνεται να ενισχύεται και από τις δηλώσεις του Πιέρ Μοσκοβισί. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος ξεκαθαρίζει ότι δεν θα υπάρξουν άλλα μνημόνια για την Ελλάδα, αλλά αναγνωρίζει την ανάγκη ενισχυμένης εποπτείας, καθώς όπως εξηγεί πολλές από τις δεσμεύσεις θα συνεχίσουν να υλοποιούνται μετά το τέλος του προγράμματος.
naftemporiki.gr