Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 09 Αυγούστου 2006 10:15

Πτωτικά κινήθηκε ο χαλκός στο Λονδίνο

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκε η τιμή του χαλκού στο Λονδίνο, μετά το σχόλιο της Federal Reserve των ΗΠΑ ότι ενδέχεται να αυξήσει ξανά τα επιτόκια, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες ότι το υψηλότερο κόστος δανεισμού, θα περιορίσει τη ζήτηση στη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης του μετάλλου στον κόσμο.

Ο χαλκός στο Λονδίνο υποχώρησε 11% από τα επίπεδα ρεκόρ των 8.800 δολ. που είχε αναρριχηθεί στις 11 Μαΐου, κατά ένα μέρος και λόγω της ανησυχίας που επικρατεί ότι η αύξηση των επιτοκίων παγκοσμίως θα περιορίσει την οικονομική ανάπτυξη. Η Fed, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων μετά την χθεσινή της απόφαση για διατήρησή τους στο 5,25%, για πρώτη φορά μέσα σε δύο χρόνια.

Ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες στο London Metal Exchange, το μεγαλύτερη χρηματιστήριο μετάλλων στον κόσμο, υποχώρησε έως 120 δολ., ποσοστό 1,5%, φθάνοντας στα 7.770 δολ. ο μετρικός τόνος. Στις 12:13 μ.μ., ώρα Σιγκαπούρης, το μέταλλο διαπραγματεύθηκε στα 7.770 δολ. ο τόνος.

Το μέταλλο για παράδοση Οκτωβρίου υποχώρησε έως 1.750 γιουάν, ποσοστό 2,5%, στα 67.110 γιουάν (8.412 δολ.) ο τόνος στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης. Κατά την πρωϊνή συνεδρίαση έκλεισε στα 67.740 γιουάν.

Στην αγορά σποτ Changjiang, τη μεγαλύτερη αγορά σποτ της Σαγκάης, ο χαλκός υποχώρησε έως 1,5%, φθάνοντας στα 67.900 γιουάν ο τόνος.

Η απεργία των εργαζομένων που άρχισε πριν από δύο ημέρες στο ορυχείο Escondida της Χιλής, της μεγαλύτερης χώρας παραγωγής του μετάλλου στον κόσμο, δεν αναμένεται να επηρεάσει τις προμήθειες για πολύ, όπως εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές.

Η παραγωγή στο ορυχείο που πέρυσι αποτέλεσε το 8,5% της παγκόσμιας παραγωγής, έχει μειωθεί περίπου 60% από την έναρξη της απεργίας, σύμφωνα με τον Mauro Valdes, εκπρόσωπο της BHP Billiton στο Σαντιάγο της Χιλής. Από την άλλη πλευρά οι απεργοί, μέλη της ένωσης των εργαζομένων, ισχυρίζονται ότι η παραγωγή μειώθηκε σε ποσοστό της τάξης του 80%.

Η BHP Billiton, η οποία διαχειρίζεται το εν λόγω ορυχείο, είπε ότι θα αρχίσει και πάλι τις διαπραγματεύσεις με τους εργαζομένους σήμερα, μετά την αποτυχία να κλείσει συμφωνία σε θέματα αύξησης των μισθών τους χθες.

Ο χαλκός για παράδοση Σεπτεμβρίου, υποχώρησε 4,2 σεντς, ποσοστό 1,2%, φθάνοντας στα 3,56 δολ. η λίμπρα κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex), στις 12:16 μ.μ., ώρα Σιγκαπούρης.