Τα μαθήματα, που κρύβει η στρατηγική του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Νορβηγίας, για τους μικροεπενδυτές παρουσιάζονται σε ένα βιβλίο, που θα κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες. Πρώτο και σημαντικότερο: σκεφτείτε μακροπρόθεσμα.
Τα μαθήματα, που κρύβει η στρατηγική του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Νορβηγίας, για τους μικροεπενδυτές παρουσιάζονται σε ένα βιβλίο, που θα κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες.
Το νορβηγικό επενδυτικό ταμείο, που συστάθηκε το 1998 για τη διαχείριση των εσόδων της χώρας από το πετρέλαιο, ξεκίνησε με υπό διαχείριση ενεργητικό 1,98 δισ. κορονών (255 εκατ. δολ.), το οποίο τώρα έχει υπερβεί το 1 τρισ. δολάρια ή περίπου 197.000 δολάρια για κάθε πολίτη της Νορβηγίας.
Το νορβηγικό fund επενδύσει σε μετοχές, ομόλογα και ακίνητα και σύμφωνα με τον Κλέμενς Μπόμσντορφ, οικονομικό συντάκτη, που έχει εργαστεί για τη Wall Street Journal, τη Die Zeit και το Focus, από τη στρατηγική του μπορούν να μάθουν πολλά οι επενδυτές. Το βιβλίο φέρει τον τίτλο «Πώς να γίνις πλούσιος, όπως η Νορβηγία» και θα κυκλοφορήσει στη γερμανική, την αγγλική και τη νορβηγική γλώσσα.
«Για το μέσο επενδυτή η στρατηγική του ταμείου είναι πραγματικό εγχειρίδιο: το πρώτο και σημαντικότερο μάθημα είναι ότι πρέπει να σκέφτεται μακροπρόθεσμα» σχολιάζει ο Μπόμσντορφ στο Reuters, εξηγώντας πως αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η επενδυτική στρατηγική πρέπει να χαράσσεται με ορίζοντα τουλάχιστον 15 ετών.
Αξίζει να θυμίσουμε ότι το 2008, κατά την κορύφωση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, το επενδυτικό ταμείο ήρθε αντιμέτωπο με απώλειες 23,3%, καθώς είχε μόλις αυξήσει την έκθεσή του στις μετοχές. Ωστόσο η αμέσως επόμενη χρονιά, το 2009, ήταν η καλύτερη στην ιστορία του με κέρδη 25,6%, τα οποία και υπερκάλυψαν το χαμένο έδαφος.
Υπάρχουν πάντως και στοιχεία της στρατηγικής του νορβηγικού ταμείου, που σύμφωνα με τον Μπόμσντορφ, είναι καλό να μην μιμηθούν οι επενδυτές, όπως είναι «η τάση του να αγνοεί τις αναδυόμενες αγορές και τις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης».
naftemporiki.gr