Η διπλωματική κρίση ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ πέρασε αυτή την εβδομάδα στις διεθνείς αγορές, με το εμιράτο να κερδίζει την πρώτη μάχη έναντι του βασιλείου των Σαούντ.
Η διπλωματική κρίση ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ πέρασε αυτή την εβδομάδα στις διεθνείς αγορές, με το εμιράτο να κερδίζει την πρώτη μάχη έναντι του βασιλείου των Σαούντ.
Το Κατάρ επέστρεψε χθες στις διεθνείς αγορές χρεόυς για πρώτη φορά από το 2016 και κατάφερε να αντλήσει το ποσό των 12 δισ. δολαρίων, σε μία έκδοση, η οποία προσέλκυσε προσφορές ύψους 53 δισ. δολαρίων. Λίγες ημέρες νωρίτερα η Σαουδική Αραβία είχε αντλήσει 11 δισ. δολάρια, έχοντας εξασφαλίσει προσφορές ύψους 52 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με πηγές, με γνώση των σχεδίων του Ριάντ, η έκδοση της Σαουδικής Αραβίας αποφασίστηκε σχετικά αργά και είχε ως κύριο στόχο να αποσπάσει επενδυτικό ενδιαφέρον και κεφάλαια, που θα πήγαιναν στον αντίπαλό της. Αν όντως το κίνητρο ήταν αυτό, η προσπάθεια απέτυχε.
Το Κατάρ, σύμφωνα με πληροοφορίες, πούλησε πενταετές ομόλογο αξίας 3 δισ. δολαρίων με απόδοση 135 μονάδες βάσης υψηλότερη από εκείνη των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, 10 ετές ομολόγο αξίας 3 δισ. δολαρίων με απόδοση 170 μονάδες βάσης υψηλότερο του αμερικανικού και 30ετές αξίας 6 δισ. δολαρίων με το spread στις 205 μονάδες βάσης. Από την άλλη η Σαουδική Αραβία πούλησε πεντατές με απόδοση 140 μονάδες βάσης υψηλότερη του αμερικανικού, 12ετές με το spread στις 175 μονάδες βάσης και 31ετές με spread 210 μονάδων βάσης.
Ο πρόεδρος του οργανισμού διαχείρισης χρέους της Σαουδικής Αραβίας, Φαχάντ Αλ Σαλίφ, υποστήριξε σε δηλώσεις του στους Financial Times ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις και αντιπαραθέσεις δεν έπαιξαν κανένα ρόλο στην απόφαση του Ριάντ να πραγματοποιήσει την έκδοσή του λίγο πριν από το Κατάρ. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι η προσφορά ήταν σαφώς ένας παράγοντας, που ελήφθη υπόψη.
ΠΗΓΗ: Financial Times