Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 09 Αυγούστου 2006 15:27

Παραδόθηκε στο κοινό η πεζογέφυρα στο λιμάνι του Πειραιά

Στο κοινό παραδίδεται άμεσα η πεζογέφυρα σύνδεσης του επιβατικού Λιμένα Πειραιά με το σταθμό ΗΣΑΠ, μετά τα εγκαίνια, σήμερα, του έργου από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλη Κεφαλογιάννη.

Η ανισόπεδη σύνδεση του χώρου του λιμανιού με τον ιστό της πόλης και τους σταθμούς των διαφόρων μέσων μαζικής μεταφοράς (ΗΣΑΠ, ΟΑΣΑ, ΟΣΕ κλπ), έχει άνοιγμα 40 μέτρων και βρίσκεται σε ύψος 5 μέτρων, ώστε να επιτρέπει τη διέλευση και μεγάλων φορτηγών αυτοκινήτων.

Για την εξυπηρέτηση του κοινού (πεζοί ταξιδιώτες, επιβάτες δηλαδή που μεταφέρουν ως επί το πλείστον ογκώδεις αποσκευές), έχουν προβλεφθεί μηχανικά μέσα (κυλιόμενες σκάλες) και ανελκυστήρες για τα άτομα με μειωμένη κινητικότητα (ΑΜΚ).

Σημειώνεται ότι η διακίνηση των πεζών εγκάρσια της λεωφόρου που περιβάλλει το Λιμάνι του Πειραιά και στην περιοχή γύρω από τον σταθμό του ΗΣΑΠ, ανέρχεται σε περιόδους αιχμής (καλοκαιρινούς μήνες) σε περισσότερα από 2.500.000 άτομα, με ροή περίπου 2.800 ατόμων ανά ώρα.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε εξολοκλήρου από τον ΟΛΠ και το συνολικό του κόστος έφτασε τα 2.626.718 ευρώ.

«Η κατασκευή της γέφυρας του ΟΛΠ ήταν και αυτή ένα μεγάλο στοίχημα: Να είναι έτοιμη μέσα στο καλοκαίρι, πριν από τον Αύγουστο, πριν από τη μεγάλη έξοδο των εκατομμυρίων συμπολιτών μας και ξένων επισκεπτών της χώρας μας. Αυτό το στοίχημα το κέρδισε ο ΟΛΠ και σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να εγκαινιάσουμε αυτό το έργο, που είναι κόσμημα για τον Πειραιά και την ευρύτερη περιοχή», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας στην ομιλία του κατά την τελετή εγκαινίων της πεζογέφυρας, ευχαριστώντας τη διοίκηση του ΟΛΠ, αλλά και την εταιρεία που σχεδίασε και υλοποίησε το έργο, η οποία μάλιστα, όπως επισήμανε, κέρδισε παγκόσμιο βραβείο αρχιτεκτονικής για την ποιότητα της κατασκευής της γέφυρας που μοιάζει με ιστίο.

Όπως τόνισε ο κ. Κεφαλογιάννης, η κατασκευή της γέφυρας ήταν το πρώτο και μεγάλο από μια σειρά σημαντικών έργων, που ετοιμάζει να παραδώσει στο κοινό ο ΟΛΠ:

· Το Εκθεσιακό Κέντρο των 60 στρεμμάτων.

· Το νέο κτίριο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, το οποίο θα εγκαινιαστεί τον άλλο μήνα και θα φιλοξενήσει όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου

· Το μεγάλο έργο της Δραπετσώνας, που -όπως είπε ο ΥΕΝ- θα δώσει διέξοδο στους όμορους Δήμους, εκτός από το Δήμο του Πειραιά, στο Δήμο της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου.