Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 10 Αυγούστου 2006 00:01

Ανέκοψαν την άνοδο τα αποθέματα αργού

ΜΕΙΚΤΕΣ τάσεις επικράτησαν στα αμερικανικά χρηματιστήρια, με τις μετοχές τεχνολογίας να ενισχύονται μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Cisco. Εντούτοις η δημοσιοποίηση των εβδομαδιαίων στοιχείων, που έδειξαν ότι τα αποθέματα καυσίμων στις ΗΠΑ ήταν μικρότερα από τα αναμενόμενα και τα ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα στα οποία συνεχίζει να κινείται η τιμή του μαύρου χρυσού, «ανέκοψε την ορμή» του δείκτη Dow.

ΜΕΙΚΤΕΣ τάσεις επικράτησαν στα αμερικανικά χρηματιστήρια, με τις μετοχές τεχνολογίας να ενισχύονται μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Cisco. Εντούτοις η δημοσιοποίηση των εβδομαδιαίων στοιχείων, που έδειξαν ότι τα αποθέματα καυσίμων στις ΗΠΑ ήταν μικρότερα από τα αναμενόμενα και τα ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα στα οποία συνεχίζει να κινείται η τιμή του μαύρου χρυσού, «ανέκοψε την ορμή» του δείκτη Dow. Eνδοσυνεδριακά, τόσο ο Dow Jones όσο και ο S&P 500 σημείωναν άνοδο. Οι μετοχές της Cisco παρουσίασαν κέρδη 14%, καθώς η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της εταιρείας ξεπέρασε τις προβλέψεις της αγοράς.

Με κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, δεχόμενα στήριξη από τους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας και της τεχνολογίας, αντισταθμίζοντας έτσι τις απώλειες από τον τομέα μεταλλευμάτων. Παρά τους φόβους για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με άνοδο 0,7%, στις 1.340,7 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε κέρδη +0,73%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά +1,13%. Στη Φραγκφούρτη, ο δείκτης Xetra DAX είχε κέρδη 0,9%.

Η Volkswagen ενισχύθηκε κατά 3,2%, εν μέσω φημολογίας ότι η Porche ενδέχεται να αυξήσει το μερίδιό της στο μετοχικό κεφάλαιο της πρώτης. Η Porche σημείωσε επίσης άνοδο 2,2%. Στον τεχνολογικό κλάδο, η μετοχή της Nokia ενισχύθηκε κατά 2,8%, όσο ακριβώς και η Alcatel, ενώ η Cap Gemini έκλεισε με κέρδη 2,2%.

Αντιθέτως απώλειες 1% σημείωσε η Rio Tinto και 0,9% η BHP Billiton αντίστοιχα, καθώς συνεχίστηκε η απεργία στο ορυχείο των εταιρειών στη Χιλή.

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών τερμάτισε σήμερα ο δείκτης Nikkei στο χρηματιστήριο του Τόκιο, στο υψηλότερο σημείο του από τις 5 Ιουνίου, με άνοδο 1,24%.

Ωθηση στις ιαπωνικές μετοχές έδωσαν τα στοιχεία για τις παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού, τα οποία ξεπερνούσαν κατά πολύ τις προβλέψεις.