Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 11 Αυγούστου 2006 07:15

Iαπωνία: Συρρίκωνση της οικονομίας το β' τρίμηνο

ΣΥΡΡΙΚΝΩΘΗΚΕ η οικονομία της Ιαπωνίας, καθώς εταιρείες, όπως η Toshiba Corp., εξάντλησαν τα αποθέματά τους για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση. Ανοδικά κινήθηκαν οι δαπάνες των καταναλωτών και των εταιρειών.

Η αρχική πρόβλεψη για το ΑΕΠ, την αξία όλων των αγαθών και των υπηρεσιών που παράγονται στην Ιαπωνία, έδειξε ότι η οικονομία αναπτύχθηκε ετησίως κατά 0,8% το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου. Το πρώτο τρίμηνο η οικονομική ανάπτυξη αναθεωρήθηκε στο 2,7% από την αρχική πρόβλεψη για ανάπτυξη 3,1%.

Οι δαπάνες των καταναλωτών, που αποτελούν πλέον του ημίσεως της ιαπωνικής οικονομίας των 4,57 τρισ. δολ., οδήγησαν την ανάπτυξη, καθώς ο χαμηλότερος δείκτης ανεργίας σε χρονικό διάστημα περίπου οκτώ ετών, τροφοδοτεί την επέκταση και τονώνει την εμπιστοσύνη. Οι εταιρείες, σχεδιάζουν να κατασκευάσουν νέα εργοστάσια και να αντικαταστήσουν τον εξοπλισμό τους με τον ταχύτερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα 16 ετών, για να ανταποκριθούν στη ζήτηση.

Η Bank of Japan διατήρησε τα επιτόκια στο 0,25% σήμερα. Τον περασμένο μήνα αύξησε το κόστος δανεισμού από τα επίπεδα κοντά στο μηδέν για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα περίπου έξι ετών.

Η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ιαπωνίας, υποχώρησε 2,5% ετησίως το δεύτερο τρίμηνο από 5,6% το πρώτο, αποτέλεσμα των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου, που περιόρισαν τις δαπάνες των καταναλωτών.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 115,52 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 12:20 μ.μ. στο Τόκυο, από 115,21 γιέν που ήταν πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων. Ο δείκτης Nikkei 225 στο Χρηματιστήριο του Τόκυο, υποχώρησε 0,2%, φθάνοντας στις 15.604,05 μονάδες κατά το πρωϊνό σκέλος της συνεδρίασης. Η απόδοση των κρατικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας, υποχώρησε κατά μισή μονάδα βάσης, στο 1,895%.

Τα στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη της Ιαπωνίας το δεύτερο τρίμηνο ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων των 32 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και προέβλεπαν ότι η οικονομία θα αναπτυσσόταν με ρυθμό 2%.