Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 11 Αυγούστου 2006 07:44

BP: Εγκριση από τις ΗΠΑ για άντληση πετρελαίου στην Αλάσκα

ΕΓΚΡΙΣΗ από τις αρμόδιες ομοσπονδιακές αρχές του υπουργείου Μεταφορών των ΗΠΑ, να διατηρήσει περίπου το 1/ 4 της διοχέτευσης πετρελαίου από την πετρελαιοπηγή της στο Prudhoe Bay της Αλάσκας, τη μεγαλύτερη πετρελαιοπηγή των ΗΠΑ, απέσπασε η BP Plc.

H BP, η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών στον κόσμο, από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, πρέπει να κάνει τέσσερις ημερήσιες έρευνες στους αγωγούς προμηθειών που μεταφέρουν το πετρέλαιο από την πετρελαιοπηγή της, για λόγους ασφάλειας, σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση των αρμοδίων αρχών.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, η ΒΡ που εδρεύει στο Λονδίνο, είπε ότι εντόπισε διάβρωση στους αγωγούς, η οποία ενδέχεται να την αναγκάσει να κλείσει εντελώς την πετρελαιοπηγή της στην Αλάσκα, η οποία έχει τη δυνατότητα να παράγει 400.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως ή το 8% της παραγωγής των ΗΠΑ. Η Αλάσκα διαθέτει τα δεύτερα σε μέγεθος αποθέματα των ΗΠΑ, μετά το Τέξας, σύμφωνα με τα στοιχεία της αρχής Ενεργείας και Πληροφοριών της χώρας.

Η επιθεώρηση, επισκευή και αντικατάσταση του αγωγού στην Αλάσκα θα κοστίσει στην ΒΡ και τους συνεργάτες της, Exxon Mobil Corp. και ConocoPhillips, περίπου 170 εκατ. δολάρια. Συμπεριλαμβανομένου του κόστους καθαρισμού και επισκευής του αγωγού που είχε διαρροή τον Μάρτιο, ένας χονδρικός υπολογισμός ανεβάζει το κόστος στα 200 εκατ. δολ., σύμφωνα με τον επικεφαλής της πετρελαιοπηγής της ΒΡ στην Αλάσκα, Kemp Copeland, μιλώντας χθες στους δημοσιογράφους που επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις. Το ποσόν, περιλαμβάνει και τη δαπάνη αντικατάστασης του αγωγού μήκους 16 μιλίων.

Οι τιμές του πετρελαίου αναρριχήθηκαν 3% στις 7 Αυγούστου, καθώς ανησυχία επικράτησε ότι το κλείσιμο της πετρελαιοπηγής της ΒΡ στην Αλάσκα ενδέχεται να προκαλέσει ελλείψεις αργού πετρελαίου στις δυτικές ακτές των ΗΠΑ. Από τότε, η ΒΡ αγόρασε περίπου 3,5 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου, για να συνεχίσει την προμήθεια των διϋλιστηρίων στις δυτικές ακτές των ΗΠΑ.

Τα συμβόλαια του πετρελαίου υποχώρησαν 2,35 δολ., ποσοστό 1,3%, φθάνοντας χθες στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) τα 74 δολ. το βαρέλι, καθώς ανησυχία επικράτησε ότι το σχέδιο της τρομοκρατικής ενέργειας σε αεροσκάφη στη Βρετανία, που ματαίωσαν οι αρχές της χώρας, θα αποτρέψει τον κόσμο από τα ταξίδια και θα περιορίσει τη ζήτηση των καυσίμων των αεροσκαφών. Τώρα οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται 1% χαμηλότερα από την προηγούμενη εβδομάδα και πριν από την ανακοίνωση για τα προβλήματα στην πετρελαιοπηγή της ΒΡ στην Αλάσκα.

Οι μετοχές της βρετανικής εταιρείας πετρελαιοειδών, υποχώρησαν 4,5 πένες, φθάνοντας στις 615 πένες η μία στο Λονδίνο. Η ανακοίνωση της έγκρισης που απέσπασε η εταιρεία από τις ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ, δημοσιοποιήθηκε μετά το κλείσιμο των Χρηματιστηρίων στην Ευρώπη.