Περίπου 180.000 πτυχιούχοι νέοι έχουν φύγει από τη χώρα την τελευταία οχταετία προς αναζήτηση καλύτερων ευκαιριών στο εξωτερικό. Κυβερνήσεις και ακαδημαϊκή κοινότητα δίνουν μάχη να ανακόψουν την τάση. Kαθοριστικός και ο ρόλος των venture capitals, όπως σημειώνει σε ρεπορτάζ το BBC.
Στους νέους, που μετανάστευσαν στο εξωτερικό σε αναζήτηση εργασίας και καλύτερων ευκαιριών, αναφέρεται σε ρεπορτάζ του στο BBC, επισημαίνοντας παράλληλα τις δυνατότητες, που αναδύονται ώστε η τάση αυτή να ανακοπεί.
Η ευκαιρία για επιστροφή των νέων ταλέντων στη χώρα ίσως να βρίσκεται στα ventures capitals, τα οποία χρηματοδοτούν επιχειρηματικά εγχειρήματα, υπό την προϋπόθεση ότι αυτά θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας σε ελληνικό έδαφος.
Το βρετανικό δίκτυο αναφέρεται σε παραδείγματα νέων, όπως ο Αντώνης Χαλκιόπουλος, ο οποίος μετά τις σπουδές του στο Λονδίνο επέστρεψε στην Αθήνα το 2002 και άρχισε να εργάζεται ως software enginnering,.Mετά ήρθε η κρίση και αποφάσισε να επιστρέψει στη Βρετανία για νέες ευκαιρίες.
Με την ανεργία στα ύψη και τους μισθούς να ακολουθούν την κατιούσα περίπου 180.000 πτυχιούχοι έχουν φύγει από τη χώρα προκειμένου να βρουν αλλού εργασί τα τελευταία οχτώ χρόνια. Σύμφωνα με έρευνες, που επικαλείται το BBC, έως και το 76% των εφήβων της Ελλάδας εξετάζουν το ενδεχόμενο να σπουδάσουν ή να εργαστούν στο εξωτερικό.
«Είχαμε και στο παρελθόν μαζική μετανάστευση από την Ελλάδα (στις μεταπολεμικές δεκαετίες), αλλά αυτή τη φορά είναι διαφορετικά, έχουμε ένα πραγματικά ποιοτικό drain» σχολιάζει η Αλίκη Μουρίκη του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών. «Είναι αυτοί με το υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο, που φεύγουν και χώρες, όπως η Βρετανία και η Γερμανία επωφελούνται, ενώ δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ για την εκπαίδευσή τους» συμπληρώνει.
Οι κυβερνήσεις και η ακαδημαϊκή κοινότητα δίνουν μάχη για να ανακόψουν αυτή την τάση, με προγράμματα έρευνας ή προγράμματα εξ αποστάσεως κατάρτισης, σε μία προσπάθεια να δουν τι είναι αυτό, που θα τους δελεάσει για να επιστρέψουν, όπως επισημαίνει το BBC.
Ωστόσο υπάρχουν και άλλες προσπάθειες, στηριζόμενες εν μέρει στα οικονομικά της αγοράς.
Η εταιρεία λογισμικού, Landoop, που ίδρυσε πέρυσι στο Λονδίνο ο κ. Χαλκιόπουλος, πέρυσι έλαβε επένδυση ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων από την Marathon Venture Capital, εταιρεία venture capital, η οποία στηρίζει ειδικά Έλληνες επιχειρηματίες. Προυπόθεση, όμως, για να λάβει τα κεφάλαια ήταν να επενδύσει τα μισά εξ αυτών στην πατρίδα του και να αναπτύξει σε ελληνικό έδαφος μέρος της ομάδας και των δραστηριοτήτων τους.
Ο Πάνος Παπαδόπουλος, που διαχειρίζεται την Marathon Venture Capital, θέλει να αξιοποιήσει τις ικανότητες, που αποκτούν στο εξωτερικό όσοι μεταναστεύουν και να τους βοηθήσει να δημιουργήσουν οι ίδιοι ευκαιρίες στην Ελλάδα.
«Αναζητούμε ιδρυτές, που εστιάζουν στην επίλυση παγκόσμιων προβλημάτων, που έχουν παγκόσμια λογική» εξηγεί στο BBC, προσθέτοντας: «Χτίζουμε μίνι πολυεθνικές».
Το Marathon λαμβάνει χρήματα από την ελληνική κυβέρνηση, το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (ΕIF), και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB). Το EIF, η ΕIB και η ελληνική κυβέρνηση έχουν συνολικά επενδύσει 320 εκατ. δολάρια σε εταιρείες VC.
Στο ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου επισημαίνεται ότι το παράδειγμα αυτό των επενδύσεων σε VC είχε ακολουθήσει τη δεκαετία του 1970 και του 1980 και το Ισραήλ, το οποίο έχει εξελιχθεί σήμερα σε κέντρο καινοτομίας και τεχνολογίας.
naftemporiki.gr