Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 14 Αυγούστου 2006 07:04

Στα χαμηλότερα δύο εβδομάδων το πετρέλαιο

ΣΤΑ χαμηλότερα επίπεδα δύο εβδομάδων υποχώρησε η τιμή του αργού πετρελαίου στη Ν. Υόρκη, μετά την ανακοίνωση της BP Plc, ότι θα διατηρήσει ανοιχτό το ήμισυ της μεγαλύτερης πετρελαιοπηγής των ΗΠΑ στην Αλάσκα, κατά τη διάρκεια των επισκευών στον αγωγό της, σε συνδυασμό με την κατάπαυση του πυρός μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Η BP, η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών στον κόσμο, σχεδιάζει να αντλήσει περίπου 200.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως στην πετρελαιοπηγή της στην Αλάσκα, ενώ οι διαβρωμένοι αγωγοί στις εγκαταστάσεις επισκευάζονται. Οι συγκρούσεις Ισραήλ-Λιβάνου εδώ και ένα μήνα, που ώθησαν τις τιμές του πετρελαίου στα επίπεδα ρεκόρ των 78,40 δολ. το βαρέλι τον περασμένο μήνα, συμφώνησαν την κατάπαυση του πυρός από τις 5 π.μ., ώρα Greenwich (8 π.μ. ώρα Ελλάδος).

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Σεπτεμβρίου υποχώρησε έως 75 σεντς, ποσοστό 1%, φθάνοντας στα 73,60 δολ. το βαρέλι, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης. Τα συμβόλαια, στις 10:51 π.μ. στη Σιγκαπούρη, διαπραγματεύθηκαν στα 73,70 δολ. το βαρέλι, 11% υψηλότερα σε σύγκριση με πέρυσι.

Στο Λονδίνο το πετρέλαιο μπρεντ για τα συμβόλαια του Σεπτεμβρίου υποχώρησε έως 63 σεντς, ποσοστό 0,8%, φθάνοντας στα 75 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures. Τα συμβόλαια στις 10:27 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης, διαπραγματεύθηκαν στα 75,09 δολ. το βαρέλι.

Τον περασμένο μήνα το πετρέλαιο αναρριχήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς ανησυχία επικράτησε ότι οι συγκρούσεις στον Λίβανο θα επεκταθούν στη Μ. Ανατολή, πηγή του 1/3 των παγκόσμιων προμηθειών παγκοσμίως.