Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 14 Αυγούστου 2006 07:31

Κίνα: 13,7% η αύξηση των λιανικών πωλήσεων

ΑΥΞΗΣΗ 13,7% σημείωσαν τον Ιούλιο οι λιανικές πωλήσεις στην Κίνα, καθώς τα υψηλότερα εισοδήματα ωθούν τις δαπάνες σε ρούχα, έπιπλα και κινητά τηλέφωνα.

Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν στα 601,2 δισ. γιουάν (75 δισ. δολ.), μετά την αύξησή τους κατά 13,9%, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας στο Πεκίνο. Κατά μέσον όρο, 19 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι η αύξηση των λιανικών πωλήσεων θα ήταν 14%.

Οι καταναλωτικές δαπάνες θα επιταχυνθούν το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς τα εισοδήματα θα σημειώσουν αύξηση και οι μεγαλύτερες κρατικές δαπάνες στη δημόσια υγεία, την εκπαίδευση και τις κατασκευές, ενθαρρύνουν τους πολίτες να κάνουν αγορές αντί οικονομία, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, η οποία δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Το κατά κεφαλήν εισόδημα στις πόλεις και τις κωμοπόλεις, αυξήθηκε 10,2% το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ τα εισοδήματα στις αγροτικές περιοχές αναρριχήθηκαν 11,9%. Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε με ρυθμό 11,3% το δεύτερο τρίμηνο και με τον ταχύτερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα πλέον της δεκαετίας.

Οι λιανικές πωλήσεις στις πόλεις αυξήθηκαν 14,2%, φθάνοντας τα 408,2 δισ. γιουάν τον Ιούλιο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ οι πωλήσεις στις αγροτικές περιοχές της Κίνας, σημείωσαν άνοδο 12,6%, φθάνοντας στα 193,1 δισ. γιουάν, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση. Το επτάμηνο του 2006, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν αύξηση 13,4%.