Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 03 Απριλίου 2018 15:14

Νέες προειδοποιητικές βολές από Πεκίνο σε Ουάσινγκτον

Το Πεκίνο διαμηνύει ότι θα απαντήσει με μέτρα «ανάλογης κλίμακας και έντασης», εάν η Ουάσινγκτον θέσει σε εφαρμογή τους δασμούς σε κινεζικά τεχνολογικά προϊόντα ύψους 60 δισ. δολαρίων. 

Νέες προειδοποιητικές βολές εξαπέλυσαν σήμερα οι κινεζικές αρχές κατά της Ουάσινγκτον. Η ένταση ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη κλιμακώνεται, γεγονός που πυροδοτεί παγκόσμια ανησυχία και αναταραχή στις διεθνείς αγορές. 

 Μετά την απόφαση να θέσει σε εφαρμογή υψηλότερους δασμούς σε 128 αγροτικά και άλλα αμερικανικά προϊόντα, που επηρεάζουν κατά κύριο λόγο τις πολιτείες, που ψηφίζουν Τραμπ, το Πεκίνο έσπευσε να διαμηνύσει σήμερα ότι μπορεί να υπάρξουν και άλλα αντίποινα.

Οι προναφερθέντες δασμοί αποτελούν απάντηση σε εκείνους στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Εάν, ωστόσο, η κυβένηση Τραμπ θέσει σε ισχύ και τους δασμούς, σε κινεζικά τεχνολογικά προϊόντα αξίας 60 δισ. δολαρίων, που έχει προαναγγείλει, η Κίνα θα λάβει πρόσθετα μέτρα «ανάλογης κλίμακας και έντασης».  Αυτό ξεκαθάρισε ο Κινέζος πρέσβης στην Ουάσινγκτον, Τσούι Τιανκάι, σε σημερινές του δηλώσεις.

Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου αναμένεται να ανακοινώσει έως την Παρασκευή, εάν τελικά θα τεθούν σε ισχύ οι δασμοί σε τεχνολογικά προϊόντα, οι οποίοι στηρίζονται  σε κατηγορίες γιια κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, και να διευκρινίσει ποια ακριβώς προϊόντα αφορούν. Με τους συγεκριμένους δασμούς η Ουάσινγκτον βάζει στο στόχαστρό της την πρωτοβουλία «Made in China», με την οποία το Πεκίνο προσπαθεί να αντικαταστήσει εισαγωγές με τοπική παραγωγή σε δέκα τομείς στρατηγικής σημασίας. 

naftemporiki.gr