Διαγραφή χρεών και οικειοθελή παράδοση ακινήτων στις τράπεζες προβλέπει η συμφωνία εξυγίανσης που κατέθεσε προς επικύρωση στο Πρωτοδικείο Αθηνών, στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρεία real estate, Pasal Development.
Από την έντυπη έκδοση
Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]
Διαγραφή χρεών και οικειοθελή παράδοση ακινήτων στις τράπεζες προβλέπει η συμφωνία εξυγίανσης που κατέθεσε προς επικύρωση στο Πρωτοδικείο Αθηνών, στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρεία real estate, Pasal Development.
Εφόσον η συμφωνία που έχει συνάψει με πιστωτές της, οι οποίοι κατέχουν περίπου το 60% των υποχρεώσεών της, επικυρωθεί από το αρμόδιο δικαστήριο, η Pasal -με χαρτοφυλάκιο ακινήτων σήμερα αξίας (με βάση τα λογιστικά της βιβλία) περίπου 57 εκατ. ευρώ, συν 40 εκατ. η αξία του εμπορικού κέντρου Athens Heart που ανήκει σε θυγατρική της- θα μείνει με ελάχιστα ακίνητα και καθόλου χρέη, διαφοροποιώντας πιθανότατα τη δραστηριότητά της.
Βάσει πληροφοριών, τα τραπεζικά χρέη που θα διαγραφούν είναι της τάξεως των 38,2 εκατ. ευρώ, ενώ οι πιστώτριες τράπεζες που έχουν συμφωνήσει και είναι η Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα θα πάρουν στην κατοχή τους ακίνητα της εταιρείας συνολικής αξίας 33,2 εκατ. ευρώ.
Οι δυσκολίες για την Pasal ξεκίνησαν με την οικονομική κρίση και κυρίως έπειτα από την αποτυχία του μεγαλύτερου έργου της, του εμπορικού κέντρου στην Πειραιώς, να βρει το κοινό του, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα πολύ χαμηλά έσοδα και αδυναμία εξυπηρέτησης του δανεισμού του που ανέρχεται σε περίπου 55 εκατ. ευρώ. Με βάση την προαναφερόμενη συμφωνία εξυγίανσης, το Athens Heart παραμένει στην κατοχή της θυγατρικής της Pasal, Doreco, η οποία συνεχίζει την προσπάθεια για την πώλησή του. Η Εθνική Τράπεζα στο πλαίσιο της συμφωνίας επιτρέπει να αρθούν οι εγγυήσεις που έχει παράσχει η Pasal επί του δανείου των 55 εκατ. ευρώ της Doreco. Για το εμπορικό κέντρο της Pasal έχει ενδιαφερθεί η Hines, ωστόσο, μια ενδεχόμενη συμφωνία συζητείται τα τελευταία δύο χρόνια, χωρίς να προχωρά.
Το πρώτο μεγάλο βήμα για την άρση του αδιεξόδου που αντιμετώπισε η Pasal, ελλείψει ρευστότητας και με τις αξίες των ακινήτων να κατρακυλούν, ήταν η πώληση της συμμετοχής της στην Trastor ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) στην Τράπεζα Πειραιώς το 2015. Έκτοτε προσπαθούσε να συνάψει συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες ικανή να καταστεί βιώσιμη χωρίς αποτέλεσμα μέχρι την εν λόγω συμφωνία. Σημειώνεται ότι δεν έχει άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς προμηθευτές, ασφαλιστικά ταμεία και Δημόσιο.
Μεταξύ των πιστωτών που συμφώνησαν δεν περιλαμβάνεται η Eurobank στην οποία η Pasal οφείλει 13,9 εκατ. ευρώ και η Εθνική Leasing με οφειλές 11,4 εκατ. ευρώ. Η πρόταση είναι τα δάνεια της Eurobank να ρυθμιστούν με τα έσοδα από πώληση ακινήτου στη Χαλκίδα, το οποίο ανήκει στη θυγατρική Arven, αξίας 1,35 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο της οφειλής πιθανότατα θα διαγραφεί.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Pasal, στη συμφωνία δεν περιλαμβάνονται ρυθμίσεις οφειλών στο Ελληνικό Δημόσιο και ασφαλιστικούς οργανισμούς, καθώς δεν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές στους φορείς αυτούς όπως και σε προμηθευτές ή εργαζόμενους.
Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών αφορά τραπεζικές και χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις.