Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 03 Απριλίου 2018 09:22

Market Beat: Στο «έλεος» του διεθνούς κλίματος με λίγα γοητευτικά blue chip

Η στήλη ειδοποιεί πως οι πρόσφατες εξελίξεις διεθνώς που επηρέασαν δραστικά και τους κυρίαρχους ξένους θεσμικούς του ΧΑ, δικαιώνουν εκείνους που έχουν εγκαταλείψει την παθητική παρακολούθηση μέσω ETFs προτιμώντας την «ακριβότερη» αλλά αποδοτικότερη ενεργή διαχείριση. Μόνο αυτοί έχουν αποδόσεις φέτος σε αντίθεση με την ξεκούραστη απόδοση των Παθητικών Αμοιβαίων στην διαρκώς ανοδική παγκόσμια κεφαλαιαγορά ως πέρυσι.  

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η στήλη ειδοποιεί πως οι πρόσφατες εξελίξεις διεθνώς που επηρέασαν δραστικά και τους κυρίαρχους ξένους θεσμικούς του ΧΑ, δικαιώνουν εκείνους που έχουν εγκαταλείψει την παθητική παρακολούθηση μέσω ETFs προτιμώντας την «ακριβότερη» αλλά αποδοτικότερη ενεργή διαχείριση. Μόνο αυτοί έχουν αποδόσεις φέτος σε αντίθεση με την ξεκούραστη απόδοση των Παθητικών Αμοιβαίων στην διαρκώς ανοδική παγκόσμια κεφαλαιαγορά ως πέρυσι.  

Η αγορά εκτινάχθηκε τον Ιανουάριο, στην εποχή της παγκόσμιας ευφορίας. Μετά σημείωσε πτώση, στο μέγεθος μιας επίσημης διόρθωσης (-12%). Γεγονός που σημαίνει ότι μια συνέχεια στην κάθοδο θα προκαλέσει κίνηση με «σταμάτημα» στο -22% περίπου από την κορυφή του έτους. Αλλά για κάτι τέτοιο θα χρειαστεί να ξεπεταχτούν αρκετοί «μαύροι κύκνοι» σε διεθνές και τοπικό επίπεδο. Χωρίς αυτούς τα blue chip χωρίστηκαν από ένα βαθύ ποτάμι. Στη μια όχθη είναι τα ανοδικά όπου όλα έχουν να παρουσιάσουν αξιοπρεπέστατα σε παγκόσμιο επίπεδο κέρδη για τα κριτήρια των θεσμικών.

Από παλιά, το πρώτο τρίμηνο ήταν αυτό στο οποίο τα πράγματα εξελίσσονταν με το συνδυασμό της φόρας από την προηγούμενη χρονιά και από τις σαφώς λιγότερο ακριβείς προβλέψεις για την νέα. Στο λαβωμένο από τη χρεοκοπία της χώρας ΧΑ, η κορύφωση των τιμών στο νέο έτος ερχόταν τον Φεβρουάριο και ο Μάρτιος ήταν «παραδοσιακά» σκληρός μήνας. Αφού μια δέσμη οικονομικών δεδομένων έφερνε κάποιο κούρεμα των αρχικών προσδοκιών. Φέτος, η κατάσταση άλλαξε ελαφρά, καθώς η κορύφωση έγινε στην πρώτη σύνοδο του Φλεβάρη και ακολούθησε μια σειρά συνεδριάσεων που είχαν τελικό αποτέλεσμα πτωτικό για το μέσο όρο.

Ο Μάρτιος ξεκίνησε, «έχοντας υπόψη» πως ο προηγούμενος μήνας, είχε κουρέψει τα κέρδη του Ιανουαρίου που ήταν +9,5%. Αφού είχε προσδώσει απώλειες -4,9%. Ο ΓΔ σημείωσε τη μεγαλύτερη μηνιαία κάθοδο από τον Σεπτέμβριο του 2017. Υποχωρώντας -6,60% έναντι πτώσης -5,17% για τον 25άρη και απωλειών -3,42% για το δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Η σκληρότητα που έδειξαν οι θεσμικοί επενδυτές στη διάρκεια του Μαρτίου αποτυπώθηκε στην εικόνα της μεταβολής των επιμέρους μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης που απασχολούν το μεγαλύτερο ποσοστό του ημερήσιου τζίρου. 

Με υπογράμμιση της ανησυχίας από τη μαζικότητα των ρευστοποιήσεων στην τελευταία σύνοδο του πρώτου τριμήνου, θα ξεκινήσουμε την αποκρυπτογράφηση του μηνύματος της ολικής ανατροπής που εξελίχθηκε στο πρώτο τρίμηνο. Ο τίτλος που θα ταίριαζε στην κατάσταση είναι: «Πρώτο τρίμηνο της χρονιάς της καθαρής εξόδου θρίαμβος της επιλεκτικότητας του αγοραστικού ενδιαφέροντος». Υπότιτλος «Δεδομένης της βεβαιότητας των ελληνικών Αρχών για την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, οι επαγγελματίες διαχειριστές δεν προεξοφλούν επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης εξ αυτής». Γιατί η απόδοση του τριμήνου είναι αρνητική κατά περίπου -3% ενώ στην αρχή του Φλεβάρη ήταν +9,5%.

Οι μετοχές του 25άρη χωρίστηκαν το πρώτο τρίμηνο σε εννέα ανοδικές και 16 πτωτικές ενώ στις πτωτικές με διψήφια πτώση στο τρίμηνο ήτοι: ΕΤΕ -18,1%, ΦΦΓΚΡΠ -16,6%, ΠΕΙΡ -16,3%, ΤΙΤΚ -12%, ΕΧΑΕ -11,6% και  ΟΠΑΠ -11,52%. Τα υπόλοιπα δέκα πτωτικά blue chip έχασαν από -2,7% ως -9,7%. Ήταν ΕΥΡΩΒ -9,7%, ΑΔΜΗΕ -9,1%, ΛΑΜΔΑ -7,4%, ΕΥΔΑΠ και ΜΥΤΙΛ -4,8%, ΟΤΕ -4,5%, ΓΡΙΒ -3,8%, ΑΛΦΑ -3,2%, ΜΟΗ και ΜΠΕΛΑ -2,7%.

Συνεπώς λίγα ανοδικά blue chip, αλλά με καλές επιδόσεις, για όποια υπάρχει από το κοινό προσδοκία για καλύτερη κερδοφορία είναι το μήνυμα. Από την πλευρά των καθοδικών υπάρχουν ευκαιρίες για μεγαλύτερη απόδοση αν το κλίμα ανατραπεί. Σήμερα ξεκινά η κεφαλαιαγορά του ευρώ με τις ασιατικές αγορές να υποχωρούν, αλλά από κινήσεις επενδυτών που φαίνονται ψύχραιμοι, απέναντι στην μεγάλη βουτιά των αγορών της Νέας Υόρκης. 

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας    

ΗΠΑ

Σημαντική πτώση σημειώθηκε στη Wall Street με οδηγό τις μετοχές από τον τεχνολογικό κλάδο. Ο δείκτης φόβου VIX εμφάνισε άλμα 19% πιάνοντας τις 23,6 μονάδες. Ο εν λόγω δείκτης έχει αυξηθεί φέτος κατά 130%.

Επέστρεψαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για πιθανό εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ- Κίνας. Η Κίνα ανακοίνωσε την επιβολή δασμών στις εισαγωγές 128 αμερικανικών προϊόντων ως αντίποινα στην απόφαση Τραμπ να επιβάλει δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές.

O Dow Jones έκλεισε με απώλειες -1,9% ή 459 μονάδων στις 23.644 και ο S&P κατέγραψε πτώση -2,23% στις 2.581 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -2,74% στις 6.870 μονάδες.

Στον δείκτη Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των UnitedHealth (+1,7%) και McDonalds (+1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Intel Corp. (-5,5%) και Cisco & Co (-4,2%).

Συγκεκριμένα, ο Nasdaq υποχώρησε από τη μετοχή της Tesla στο -5,1%, της Amazon -5,2% και του Facebook με πτώση -2,8%. Επίσης ο S&P κινήθηκε κάτω από τον κινητό μέσο όρο 200 ημερών.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, ο δείκτης μεταποίησης ISM υποχώρησε στις 59,3 μονάδες τον Μάρτιο από 60,8 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη πτώση στις 60 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI «βούλιαξε» 3% στα 63,01 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 1,4% στα 1.345 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,2302 από 1,2323 την προηγούμενη εβδομάδα. Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση μίας μονάδας βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,73%.

Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του Δημοσίου αυξήθηκε από 2,40% στο τέλος του προηγούμενου έτους σε 2,94% στις 21 Φεβρουαρίου. Εξαιτίας προσδοκιών ότι η φορολογική μεταρρύθμιση θα τονώσει μια οικονομία που η απασχόληση ήταν ήδη σε εξαιρετική κατάσταση και ενδεχομένως να επιταχυνθεί ο πληθωρισμός. Αυτός ο φόβος φάνηκε να επιβεβαιώνεται από τον πληθωρισμό των μισθών του Ιανουαρίου όπως προαναφέρθηκε. Στη συνέχεια όμως, η απόδοση των ομολόγων συνέχισε να κυμαίνεται γύρω από το 2,80%, παρόλο που η Fed αύξησε τα επιτόκιά της στις 21/3 κατά 25bps στη ζώνη του 1,50% -1,75%. Άλλωστε οι πωλήσεις λιανικής ήταν εκπληκτικά αδύναμες τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι περικοπές των επιμέρους φορολογικών συντελεστών δεν ενθάρρυναν τις καταναλωτικές δαπάνες.

Η αυξανόμενη επικέντρωση στην αύξηση των δασμών ενδέχεται να προκαλέσει τη στροφή ορισμένων επενδυτών στην αγορά ομολόγων παρά στις μετοχές, καθώς η Fed φαίνεται να συνεχίζει την άνοδο των επιτοκίων. Οι επενδυτές που το αποφασίζουν πρέπει να είναι σχετικά αδιάφοροι για την πιθανότητα η Κίνα να αντιδράσει στους δασμούς πωλώντας αμερικανικά ομόλογα.

Οι αποφάσεις της διοίκησης Trump δεν έπληξαν επίσης την αγορά των εταιρικών ομολόγων. Οι αποδόσεις των ομολόγων της κατηγορίας junk bonds αποτελούν ιδιαίτερα ευαίσθητους δείκτες για την πορεία του επιχειρηματικού κύκλου. Το ίδιο ισχύει και για τη διαφορά αποδόσεων μεταξύ εμπορικών ομολόγων υψηλής απόδοσης και ομολόγων του Δημοσίου και μέχρι στιγμής, κανένας από αυτούς τους ευαίσθητους αυτούς κυκλικούς δείκτες δεν φαίνεται να προβλέπει ότι έρχεται εμπορικός πόλεμος. Επίσης σχετικά ήρεμος είναι ο δείκτης τιμών των ακατέργαστων βιομηχανικών πρώτων υλών CRB, ο οποίος έχει κινηθεί προς τα πάνω ή πλάγια μέχρι στιγμής φέτος, διατηρώντας τα κέρδη του 2016 και του 2017. Υπάρχει όμως αδυναμία σε ένα από τα πιο ευαίσθητα στοιχεία του δείκτη CRB, που τείνει να αντιδρά ιδιαίτερα άμεσα στις εξελίξεις γύρω από την οικονομία της Κίνας: Η τιμή του χαλκού που εμφανίζει απώλειες υπολογίσιμες περίπου 6,7% από την αρχή του έτους.

Αυτό μπορεί να είναι το εμπόρευμα για την παρακολούθηση των σημάτων που θα ειδοποιήσουν ότι οι εμπορικές εντάσεις αρχίζουν να επιβαρύνουν την παγκόσμια οικονομία εν γένει και στην Κίνα ειδικότερα. Αν αποδειχθεί πως αντί εμπορικού πολέμου θα προκύψουν συμφωνίες που θα είναι πιο δίκαιες για την μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και βασικού εμπορικού εταίρου με δεκάδες χώρες, που συντηρούνται από τη σχέση τους με τις ΗΠΑ, τα ταμπλό θα αλλάξουν εικόνα. Τίποτε δεν έχει ξεκαθαρίσει και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Αλλά το δεύτερο τρίμηνο που ξεκινά, είναι συνήθως ανοδικό για τις μετοχικές αξίες και δεν βλέπουμε τόσο αρνητικές εξελίξεις ικανές να ανατρέψουν την παράδοση.

ΕΥΡΩΠΗ

Το Πάσχα των Καθολικών κράτησε τα χρηματιστήρια της Ευρώπης σε αργία και σήμερα ξεκινούν μετά από μια εβδομάδα τεσσάρων συνεδριάσεων που έφεραν ανοδικό αποτέλεσμα στους βασικούς δείκτες της Γηραιάς Ηπείρου:

Ο FTSE100 του Λονδίνου κέρδισε +1,95% στη βδομάδα και έχει απώλειες στο 2018 -8,21%. Ο DAX ανέβηκε +1,77%, με ετήσια επίδοση -6,35%, ο CAC είχε μεταβολή +1,47%, με απόδοση την τρέχουσα χρονιά -2,73%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας ενισχύθηκε +2,21% και στο έτος αποδίδει -4,70%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή +0,55%, στο 2018 αποδίδει +2,55%.

ΧΑ

Εβδομάδα ανάδειξης της αυστηρότητας του επιλεκτικού αγοραστικού ενδιαφέροντος

Ο μήνας ήταν πτωτικός και μάλιστα το μέγεθος της πτώσης ήταν αρκετό για να επιφέρει απώλειες στους βασικού δείκτες από την αρχή της χρονιάς στην οποία παρακολουθήσαμε την ολική ανατροπή της τάσης και συνεπώς της διάθεσης για ρίσκο στις αξίες του ΧΑ.  Ενώ στις ξένες αγορές η εβδομάδα έφερε άνοδο εδώ οριακά κέρδη εμφάνισε μόνο ο 25άρης.

Ήταν δε οριακά, και οφείλονται στο φαινόμενο κέρδη να έχουν οι ΕΕΕ +5,28%, ΕΥΔΑΠ +2,58%, ΕΥΡΩΒ +2,27%, ΛΑΜΔΑ +1,27% και ΟΛΠ +1,25% ενώ οριακή άνοδο εμφάνισαν ΕΤΕ +0,46%, ΔΕΗ +0,23% με την ΕΧΑΕ αμετάβλητη. Τα υπόλοιπα 17 blue chip έγραψαν απώλειες αφήνοντας αρνητική κληρονομιά για το ξεκίνημα του Απριλίου και του καλού παραδοσιακά δεύτερου τριμήνου, όπου η κορύφωση γίνεται συνήθως το Μάιο.

Με τέσσερις συνεδριάσεις που οι δυο τελευταίες ήταν απρόσμενα πτωτικές, αφού υπήρξε κίνηση των τιμών αντίθετη με την επικρατούσα διεθνώς, το ΧΑ εμφάνισε εβδομαδιαίες απώλειες -0,66% για τον μέσο όρο, ενώ ο FTSEM έχασε -1,31%. Μόνο ο 25άρης κατάφερε να εμφανίσει άνοδο +0,16% μέσα από ένα σκληρό παζάρι για τις τιμές των επιμέρους μετοχών του. Ο μέσος τζίρος διαμορφώθηκε στα 56,7 εκατ. ευρώ και των πακέτων στα 11,65 εκατ. τη μέρα.

Η πρώτη σύνοδος ήταν ανοδική μετά από εννέα πτωτικές που όρισαν πυθμένα για τον ΓΔ τις 777 μονάδες.   ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,55% και έφθασε στις 790,09 από 785,72 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2031,43 από 2016,58 με μεταβολή +0,74%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 41,9 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 7,3 εκατ. Την Τρίτη με τζίρο κοντά στα 59 εκατ. ευρώ και πακέτα αξίας 14,056 εκατ. ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,57% και έφθασε στις 794,56 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2044,52 με μεταβολή +0,64%. Οι επόμενες δυο συνεδρίες ήταν πτωτικές με κορύφωση των πιέσεων στο τέλος της τελευταίας συνόδου για τη βδομάδα που μίκρυνε από αργίες αλλά και του μήνα και του πρώτου τριμήνου. Την Πέμπτη λοιπόν  ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -1,30% από -0,47% την Τετάρτη και έφθασε στις 780,50 από 790,80 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2019,80 από 2040,24 με μεταβολή -1,00% από -0,21%. Η μικρότερη μεταβολή έναντι του ΓΔ έφερε τα οριακά κέρδη.

Ο ΓΔ τον Μάρτιο σημείωσε τη μεγαλύτερη μηνιαία κάθοδο από τον Σεπτέμβριο του 2017. Υποχωρώντας -6,60% έναντι πτώσης -5,17% για τον 25άρη και απωλειών -3,42% για το δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Η σκληρότητα που έδειξαν οι θεσμικοί επενδυτές στη διάρκεια του Μαρτίου αποτυπώθηκε στην εικόνα της μεταβολής των επιμέρους μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης που απασχολούν το μεγαλύτερο ποσοστό του ημερήσιου τζίρου. 

Μόνο ένα blue chip, η ΕΕΕ, έκλεισε το μήνα με κέρδη +9,69% και +5,28% μεταβολή στην τελευταία εβδομάδα. Υπάρχει μια ομάδα εννέα μετοχών με μηνιαία πτώση κάτω του -5% και την αποτελούν οι ΜΟΗ -4,99% με -1,51% στη βδομάδα, ΕΛΠΕ -4,85% με -1,01% στη βδομάδα, ΣΑΡ -4,67% με -1,38% στη βδομάδα, ΟΛΠ -4,35% με +1,25% στη βδομάδα, ΕΥΔΑΠ -4,33% με +2,58% στη βδομάδα, ΤΕΝΕΡΓ -4,23% με -2,16% στη βδομάδα, ΒΙΟ -3,13% με -1,16% στη βδομάδα, ΜΠΕΛΑ -2,95% με -3,72% στη βδομάδα, και ΑΡΑΙΓ -2,62% με -1,43% στη βδομάδα. Από αυτές μόνο δύο ανέβηκαν την τελευταία βδομάδα αλλά όλες ανήκουν στα blue chip με «αμυντικά» τεχνικά χαρακτηριστικά. Δυο εμφάνισαν μεταβολή κοντά στους βασικούς δείκτες η ΓΡΙΒ -6,45% αλλά +1,51% στη βδομάδα, και ο ΟΤΕ -6,07% στο μήνα με -0,18% στη βδομάδα.

Δεκατρία blue chip έχασαν από  -7% ως -29% και ήταν ΠΕΙΡ -29,2% με -6,34% στη βδομάδα, ΕΤΕ -14,42% με +0,46% στη βδομάδα, ΑΛΦΑ -11,78% με -0,69% στη βδομάδα, ΤΙΤΚ -10,04% με -0,49% στη βδομάδα, ΛΑΜΔΑ -10,0% με +1,27% στη βδομάδα, ΜΥΤΙΛ -9,84% με -2,25% στη βδομάδα, ΦΦΓΚΡΠ -9,49% με -4,58% στη βδομάδα, ΕΧΑΕ -9,18% με 0,0% στη βδομάδα, ΑΔΜΗΕ -8,81% με -4,14% στη βδομάδα, ΔΕΗ -8,23% με +0,23% στη βδομάδα, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -7,74% με -3,93% στη βδομάδα, ΕΥΡΩΒ -7,53% αλλά με +2,27% στη βδομάδα, και ΟΠΑΠ -7,19% με -3,88% στη βδομάδα. Η σύγκριση της μηνιαίας με την μεταβολή της περασμένης βδομάδας δίνει μηνύματα για την παλαιότητα ή τη φρεσκάδα της καθοδικής ορμής.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Ψήγματα αισιοδοξίας στα ΣΜΕ του 25άρη αλλά και πτώση των όγκων

Η τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου ήταν ανοδική  για τα περισσότερα χρηματιστήρια του πλανήτη. Εδώ άνοδο εμφάνισε μόνο ο 25άρης. Ήταν δε οριακή, και οφείλεται στο φαινόμενο κέρδη να έχουν οι ΕΕΕ +5,28%, ΕΥΔΑΠ +2,58%, ΕΥΡΩΒ +2,27%, ΛΑΜΔΑ +1,27% και ΟΛΠ +1,25% ενώ οριακή άνοδο εμφάνισαν ΕΤΕ +0,46%, ΔΕΗ +0,23% με την ΕΧΑΕ αμετάβλητη. Τα υπόλοιπα 17 blue chip έγραψαν απώλειες αφήνοντας αρνητική κληρονομιά για το ξεκίνημα του Απριλίου και του καλού παραδοσιακά δεύτερου τριμήνου, όπου η κορύφωση γίνεται συνήθως το Μάιο.

Στην δεύτερη εβδομάδα κυριαρχίας των σειρών Απριλίου, είχαμε συνέχεια στη μείωση των όγκων στα ΣΜΕ του FTSE25, κατά -43,60% που δεν είναι συνηθισμένη εξέλιξη. Όπως και η απουσία κινήσεων για βελτίωση των θεσμικών χαρτοφυλακίων στο τέλος του φετινού πρώτου τριμήνου. Σημειώθηκε οριακή πτώση -1,02%, στις ανοικτές θέσεις. Ο δείκτης των παραγώγων κατέληξε στις 2019,80 μονάδες, με εβδομαδιαία μεταβολή +0,16%. Στα options του, ο συνολικός όγκος υποχώρησε κατά 53% έναντι της περασμένης, ενώ σε 1 call αντιστοιχούσε 1 περίπου put.

Οι όγκοι στα ΣΜΕ του δείκτη συνολικά ανήλθαν σε 4.393, καταλήγοντας με 8986 ανοικτές θέσεις από 9.079 στις 23 Μαρτίου. Ο μέσος όγκος της σειράς Απριλίου με πτώση 31%, διαμορφώθηκε στα 1040 ΣΜΕ, ενώ το ενδιαφέρον για τη σειρά Μαΐου έφερε 58 από 56 συμβόλαια ημερησίως. Οι ανοικτές θέσεις της σειράς Απριλίου είναι 8.845 από  8.952 και της επόμενης 137 από 123 ΣΜΕ. Οι τελευταίες πράξεις του ΣΜΕ της κυρίαρχης σειράς, έγιναν στις 2022,75 μονάδες με προπορεία τριών μονάδων έναντι του υποκείμενου δείκτη σε αντίθεση με την προηγούμενη βδομάδα. Οι όγκοι των ΣΜΕ επί τραπεζικών μετοχών παρέμειναν στις πρώτες θέσεις μαζί με της ΜΙΓ.

Στη τελευταία σύνοδο του μήνα και του τριμήνου, οι θεσμικοί μετά από πλάγια ανοδική κίνηση μεταξύ των 2046 και 2056 μονάδων, έδωσαν στον 25άρη υπολογίσιμη πτωτική μεταβολή. Η έναρξη έγινε με 6,1 μονάδων ανοδικό χάσμα. Ακολούθησε πορεία προς το μέγιστο μέρας στις 2055,41 μονάδες και μετά ήρθε το ελάχιστο στις 2016,87. Το τελευταίο διάστημα έφερε το δείκτη των παραγώγων στις 17:00 στις 2016,87 μονάδες. Το κλείσιμο έγινε στις 2019,80, με μεταβολή -1,00%. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 10,272 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για τη σειρά Απριλίου εμφανίστηκε όγκος 873 ΣΜΕ με ανώτερο στις 2055,00 και κατώτερο τις 2010,75 μονάδες και τελευταίες πράξεις στις 2022,75. Διακινήθηκαν επίσης 50 ΣΜΕ λήξης Μαΐου με τελευταίες πράξεις στις 2019,50 μονάδες και κανένα της σειράς Ιουνίου. Οι ανοικτές θέσεις για την νέα κυρίαρχη σειρά είναι 8845 ΣΜΕ. Οι ανοικτές θέσεις για τις σειρές Μαΐου και Ιουνίου είναι 137 και 4 ΣΜΕ αντίστοιχα.

Τεχνικά, η εικόνα των βασικών δεικτών επιδεινώνεται μέρα με την μέρα σημείωναν αξιόπιστοι εγχώριοι παράγοντες του ΧΑ. Τονίζουν την αποτυχία της προσπάθειας για υπέρβαση των 2062 μονάδων, ενώ σαν ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρούν την αντίσταση στις 2084 μονάδες, όπου συγκλίνουν ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών, με τον εκθετικό ΚΜΟ των 30 ημερών. Αν οι πιέσεις επιμείνουν, η ζώνη μεταξύ 1985 - 1995 έχει πιθανότητες να δώσει αντίδραση. Μια μεγαλύτερη υποχώρηση  μπορεί να φέρει πιο επιθετικούς πωλητές με τις 1930 μονάδες επόμενο επίπεδο στήριξης με ενδιάμεση στήριξη τις 1960.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Λουκάς Παπαϊωάννου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Η Αγορά εισερχόμενη στην Εβδομάδα των Παθών, δεν απέφυγε ημερήσιες απώλειες άνω του 1% και με δεδομένες τις συνεχόμενες αργίες (λόγω Καθολικού Πάσχα) ολοκλήρωσε σήμερα την χρηματιστηριακή εβδομάδα, αλλά και το 1ο τρίμηνο με πτώση -2,73%.

Δυστυχώς για τους Συμμετέχοντες δεν κρατήθηκαν ούτε τα προσχήματα του "window dressing" λόγω τριμήνου. Ταυτόχρονα ολοκληρώνεται και η δημόσια εγγραφή της ομολογιακής έκδοσης των 120 εκατ. ευρώ της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, με εκτιμώμενη απόδοση πέριξ του 4%, αποτελώντας μια ελκυστική επιλογή για τις χειμαζόμενες και εγκλωβισμένες σε μηδενικά επιτόκια Τραπεζικές καταθέσεις.

Για άλλη μία εβδομάδα η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά παρέμεινε στο "βάλτο" των χαμηλών συναλλαγών που έχει παγιδευτεί το τελευταίο διάστημα. Την ίδια εικόνα εμφανίζουν όλες οι σειρές Ελληνικού χρέους, με μηδαμινές συναλλαγές, κινούμενες, σε μικρό εύρος διακύμανσης, αναμένοντας την είδηση που θα διασπάσει το εύρος τιμών του 4,15% - 4,50% στο 10ετές ομόλογο και θα αποτελέσει προάγγελο εξελίξεων. Η αύξηση όμως του spread μεταξύ Ελληνικών και Πορτογαλικών ομολόγων, συντηρεί το προβληματισμό μας.

Τα μικτά μακροοικονομικά στοιχεία, αν και ανοίγουν κάποιες "χαραμάδες" αισιοδοξίας, σε δεύτερη ανάγνωση συνεχίζουν να μας προβληματίζουν τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά. Το υπερπλεόνασμα των 2,7 δισ. στο Α’ δίμηνο του 2018, δεν αντισταθμίζει την ετήσια αύξηση του Ελληνικού χρέους κατά 10,5 δισ., ούτε την μείωση των καταθέσεων κατά 609 εκατ. τον Φεβρουάριο.

Η υπερφορολόγηση της Οικονομίας (+8,9% έσοδα) και η υστέρηση του προγράμματος Δημοσίων Δαπανών κατά -198 εκατ. ευρώ (-51,42%) είναι οι βασικές αιτίες του υπερπλεονάσματος. Το γεγονός αυτό οδηγεί στην έλλειψη πολύτιμης ρευστότητας από την Αγορά, με όλα τα αρνητικά συνεπακόλουθα.

Λαμβάνοντας υπόψη την μελέτη της ΓΣΕΕ που εμφανίζει την πραγματική ανεργία στο 27,50%, ενώ το 59% των νέων ανέργων επιθυμεί να εγκαταλείψει την Χώρα και 4 στους 10 έχει μικτό μισθό κάτω των 700€, προβληματίζεται κανείς για το μέλλον της Χώρας και τους αναπτυξιακούς στόχους της.

Παρόλα αυτά υπάρχουν και θετικά στοιχεία που δεν πρέπει να αγνοηθούν, όπως η μείωση του Εμπορικού ελλείμματος κατά -14,8%, η μείωση των "κόκκινων" δανείων κατά 13,7 δισ. ευρώ, αλλά και η αύξηση των εξαγωγών κατά 18,5% (κυρίως κλάδος Αλουμινίου). Επιπλέον η πλειοψηφία των εισηγμένων ανακοινώνει καλά αποτελέσματα, διαχέοντας μηνύματα αισιοδοξίας για το 2018.

Το σημαντικότερο όμως ζήτημα αναδιάρθρωσης του χρέους συνεχώς αναβάλλεται, ή μετατίθεται χωρίς ευκρινή και οριστική λύση. Οι ανησυχίες και οι επιφυλάξεις του ΔΝΤ συνεχίζουν και όσο πλησιάζουμε προς την λήξη του υφιστάμενου προγράμματος, με 75 προαπαιτούμενα σε εκκρεμότητα, νέα θέματα ανακύπτουν σχετικά με τις λύσεις που θα επιλεγούν για το οικονομικό μέλλον της Χώρας.

Όλα τα ανωτέρω συνοψίζονται στο τίτλο πρόσφατης έκθεσης της Golman Sachs "Λασπωμένος δρόμος προς την καθαρή έξοδο". Πρόσθετα, η πρόσφατη πολιτική όξυνση, αλλά κυρίως η συνεχιζόμενη προκλητικότητα των Γειτόνων εξ Ανατολών, που δεν φαίνεται να εκτονώνεται, επιβαρύνουν το επενδυτικό κλίμα και δημιουργούν ανασφάλεια στην Ελληνική Οικονομία.

Οι Διεθνείς Αγορές πυκνά συχνά δείχνουν την αδυναμία τους με πτωτικές κινήσεις, ταράζοντας την φαινομενική ηρεμία και απειλώντας επίπεδα σημαντικών στηρίξεων. Οι αναμενόμενες αυξήσεις των επιτοκίων από την FED, αλλά και ο περιορισμός των προγραμμάτων "QE" από τις Κεντρικές Τράπεζες αυξάνουν την νευρικότητα των Συμμετεχόντων. Τα καλά μακροοικονομικά μεγέθη, λειτουργούν προς το παρόν υποστηρικτικά, αλλά αν η αναταραχή στις Αγορές ομολόγων ενταθεί, τότε η διαχείριση της κατάστασης θα γίνει ακόμα δυσκολότερη…

Στα δικά μας ο δείκτης Τραπεζών, μετά και τις επανερχόμενες ανησυχίες για νέες ΑΜΚ, διέρρηξε τις 845 μονάδες οι οποίες έχουν γίνει τώρα αντίσταση. Μόνο επιβεβαιωμένη διάσπαση των 845 μονάδων θα αυξήσει πιθανότητες επαναπροσέγγισης των 905 και 935μονάδων. Παραμονή κάτω των 845 μονάδων, αυξάνει τον κίνδυνο προσέγγισης των 710 - 708 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης, αδυνατώντας να περάσει τις αντιστάσεις των 800 - 815 μονάδων, φλερτάρει επικίνδυνα με την επαναπροσέγγιση των 770 και 730 μονάδων. Τυχόν ανοδική διάσπαση των 800 μονάδων, μας οδηγεί ξανά πέριξ των 830 - 835. Επισημαίνουμε ότι ο εκθετικός κινητός μέσος όρος 200 ημερών βρίσκεται στις 786 μονάδες. Απώλεια του σημαντικού αυτού επιπέδου, θα επιταχύνει περαιτέρω την καθοδική πορεία του, δίνοντας τεχνικούς στόχους πέριξ των 750 και 720 μονάδων.

Συμπερασματικά, το θετικό αισιόδοξο επενδυτικό κλίμα των προηγούμενων μηνών έχει αλλάξει και την θέση του έχει πάρει ο προβληματισμός και η επιφύλαξη, αναμένοντας τις εξελίξεις πολλών ανοικτών σημαντικών θεμάτων στην Ελληνική πολιτική και οικονομική σκηνή. Αντίστοιχη ανησυχία και νευρικότητα επήλθε και στις Διεθνείς Αγορές για τους λόγους που αναφέρθηκαν ανωτέρω. Είμαστε σε εγρήγορση, δεν παρασυρόμαστε σε αψυχολόγητες αγορές και ακολουθούμε τις προεπιλεγμένες στρατηγικές μας, ειδικά αν αφορούν στρατηγικές "profit taking” σε συγκεκριμένους στόχους.

Προσέγγιση σημαντικών στηρίξεων σε εταιρείες με καλά θεμελιώδη μεγέθη, θα πρέπει να εξετάζονται με χρήση 'stop loss' και πάντα με διαχείριση θέσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις διαμορφούμενες διεθνείς συγκυρίες και τις μειωμένες πιθανότητες για σύντομη χρηματιστηριακή Ανάσταση.

Σήμερα

Οι μετοχές της Ασίας υποχώρησαν σήμερα Τρίτη 3/4 εν μέσω μιας κλιμάκωσης των εντάσεων στο πεδίο των εμπορικών συναλλαγών και των ανησυχιών για τις διακυμάνσεις των τιμών των μετοχών των τεχνολογικών γιγάντων, αλλά οι επενδυτές κράτησαν την ψυχραιμία τους για να επικεντρωθούν στις προοπτικές για μια ισχυρότερη παγκόσμια ανάπτυξη.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Asia-Pacific της MSCI εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε 0,4% σήμερα, λίγο δηλαδή σε σύγκριση με απώλειες άνω του 2% σε κάθε έναν από τους τρεις δείκτες της Wall Street χθες τη νύχτα.

Το δολάριο ΗΠΑ σταθεροποιήθηκε έναντι του ασφαλούς καταφύγιου του γιεν μετά από πτώση για τρεις ημέρες και ο χρυσός, ο οποίος συχνά θεωρείται ως καταφύγιο σε περιόδους οικονομικής ή πολιτικής αβεβαιότητας, υποχωρούσε χαμηλότερα.

Τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα είδαν τις αποδόσεις των δεκαετών στα χαμηλά δύο μηνών. Εν τω μεταξύ, τα ΣΜΕ για τον S & P 500 (E-Mini) αυξήθηκαν κατά +0,4% και τα ΣΜΕ για τον Dow ήταν επίσης στο +0,2%.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχωρούσε στις 9:00 κατά 0,61%, έχοντας ξεπεράσει το -1,6% στο ξεκίνημα των συναλλαγών. Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας υποχωρούσε κατά -1,08% και τα blue chip του CSI300 ήταν χαμηλότερα -1,26%.

Οι μετοχές τεχνολογίας χτυπήθηκαν σκληρά τη Δευτέρα μετά την επίθεση του αμερικανικού προέδρου Donald Trump στην Amazon.com για την τιμολόγηση των παραδόσεών των εμπορευμάτων της μέσω της ταχυδρομικής υπηρεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών και υποσχέθηκε απροσδιόριστες αλλαγές.

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν μεγαλύτερη άνοδο μετά την πτώση άνω του 3,7% τη Δευτέρα, αν και η αύξηση της ρωσικής παραγωγής και η κλιμάκωση της εμπορικής διαφωνίας ΗΠΑ-Κίνας εξακολουθούσαν να επιβαρύνουν την τιμή του. Το αργό πετρέλαιο Brent βρέθηκε 16 σεντς υψηλότερα στα 67,80 δολάρια το βαρέλι. Το αργό πετρέλαιο στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 13 σεντς στα 63,14 δολάρια.

Ο χρυσός κινήθηκε στα1.343,30 δολάρια.