Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 17 Αυγούστου 2006 14:31

Σιούφας: «Ακραίες περιπτώσεις τα κρούσματα κερδοσκοπίας στην αγορά»

«Δεν συμφωνώ ότι οι κερδοσκόποι έχουν στήσει χορό. Μπορεί να εμφανίζονται ορισμένες ακραίες περιπτώσεις στην αγορά, αλλά υπάρχουν συστηματικοί έλεγχοι σε συνεργασία και με τις Νομαρχίες και επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα και ποινές».

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας ερωτηθείς μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, για τα φαινόμενα κερδοσκοπίας στην αγορά.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την αγορά των καυσίμων ο κ. Σιούφας σημείωσε πως η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει αναλάβει το θέμα και σε δεσμευτικό χρονικό διάστημα θα προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Πάντως, όπως υπογράμμισε, παρά το γεγονός ότι οι τιμές του Μπρέντ έφθασαν σε ύψη ρεκόρ, εντούτοις η αμόλυβδη βενζίνη στην Ελλάδα είναι 16-17% φθηνότερη σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι η προσπάθεια είναι συνεχής και πως όλα αυτά δεν σημαίνει ότι προκαλούν ικανοποίηση στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, που επιδιώκει με όλα τα δυνατά μέσα να περιορίσει την ακρίβεια κάτω απο τον πληθωρισμό.

Εξάλλου ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μπλακάουτ, καθώς τις επόμενες ημέρες προβλέπονται υψηλότατες θερμοκρασίες κάτι που αναμένεται να προκαλέσει αυξημένη χρήση κλιματιστικών, ο κ. Σιούφας ανέφερε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με την πετρελαιοκίνηση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε πως αναμένονται μελέτες και σχετικές εισηγήσεις απο τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σουφλιά.

Επίσης δήλωσε κατηγορηματικά ότι "δεν τίθεται θέμα" για επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση χαρακτήρισε σημαντική και γενναία την πρωτοβουλία του υπουργού Δημόσιας Τάξης να ξεκινήσει διάλογο για το θέμα των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας. Ο κ. Σιούφας δήλωσε αλληλέγγυος στην πρωτοβουλία αυτή, σημειώνοντας ότι θα πρέπει ταυτόχρονα να διασφαίζεται και το δικαίωμα και του συνέρχεσθαι, όπως προβλέπεται απο το Σύνταγμα, αλλά ταυτόχρονα να μην ταλαιπωρούνται 5 εκατ. πολίτες όταν γίνονται μικρές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις.

Όπως επισήμανε, η επιλογή του Βύρωνα Πολύδωρα για δημόσιο διάλογο, είναι στη σωστή κατεύθυνση και μπορεί να δώσει λύση και να μην ταλαιπωρούνται οι Αθηναίοι, να μην αντιμετωπίζει προβλήματα ο εμπορικός κόσμος και ταυτόχρονα να διεξάγονται ελεύθερα οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Όσον αφορά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, ο κ. Σιούφας δήλωσε πως ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, σημειώνοντας ότι και το δεύτερο τρίμηνο του 2006 ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν 4,1% υπερδιπλάσιος του ευρωπαϊκού.

Ο υπουργός ενημέρωσε επίσης τον κ. Καραμανλή για την λειτουργία των αγορών, τα περιφερειακά προγράμματα ανάπτυξης αλλά και το πρόσφατο ταξίδι του στην Αλβανία.