Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 18 Αυγούστου 2006 00:01

Μεικτές τάσεις μετά το ράλι

ΜΕΙΚΤΕΣ τάσεις επικράτησαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τα κέρδη στις μετοχές του τομέα τεχνολογίας να αντισταθμίζουν τις απώλειες των πετρελαϊκών εταιρειών. Ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,06%, στις 5.900,40. Ο Χetra DAX έκλεισε στις 5.833,51 μονάδες, με κέρδη 0,35%, και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε άνοδο 0,15.

ΜΕΙΚΤΕΣ τάσεις επικράτησαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τα κέρδη στις μετοχές του τομέα τεχνολογίας να αντισταθμίζουν τις απώλειες των πετρελαϊκών εταιρειών.

Ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,06%, στις 5.900,40. Ο Χetra DAX έκλεισε στις 5.833,51 μονάδες, με κέρδη 0,35%, και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε άνοδο 0,15.

Τα χρηματιστήρια της Ευρώπης επιδόθηκαν σε ράλι, αγγίζοντας υψηλά τριμήνου στη διάρκεια των προηγούμενων δύο συνεδριάσεων και μετά την ανακοίνωση στοιχείων της αμερικανικής οικονομίας, τα οποία μετρίασαν τις ανησυχίες για άμεσο νέο γύρο αυξήσεων στα επιτόκια από τη Fed.

Στον τομέα τεχνολογίας η Nokia κατέγραψε τα μεγαλύτερα κέρδη με άνοδο 1,6%. Αντίστοιχα η σουηδική εταιρεία κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Ericsson ενισχύθηκε κατά 2,2%. Αύξηση 5% σημείωσαν οι μετοχές της σουηδικής Volvo, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής φορτηγών στον κόσμο.

Η μείωση των τιμών του πετρελαίου έπληξε τις μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών, με τις Royal Dutch Shell και Total να καταγράφουν απώλειες μεγαλύτερες από 1% και τον πετρελαϊκό όμιλο OMV να σημειώνει πτώση 2%.

Κέρδη σημείωναν οι μετοχές στα αμερικανικά χρηματιστήρια, ως συνέπεια των μειωμένων ενεργειακών τιμών και της αύξησης στην τιμή μετοχής της Hewlett-Packard Co., η οποία ανακοίνωσε άνοδο πωλήσεων και κερδών τρίτου τριμήνου, ξεπερνώντας τις προβλέψεις της αγοράς.

Οι μετοχές της HP παρουσίασαν κέρδη 3,8%, συμπαρασύροντας και μετοχές άλλων τεχνολογικών εταιρειών. Αντίθετα, οι χαμηλότερες πετρελαϊκές τιμές ενίσχυσαν τις μετοχές του βιομηχανικού κλάδου, όπως την Caterpillar Inc., η οποία σημείωσε άνοδο 1%. Ενδοσυνεδριακά τόσο ο Dow Jones όσο και ο S&P 500 κατέγραφαν κέρδη.

Εντούτοις, η εξασθενημένη αγορά κατοικιών και ο σταθερός ρυθμός των Αμερικανών που υποβάλλουν αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αναμένεται να οδηγήσουν σε επιβράδυνση την οικονομία των ΗΠΑ στη διάρκεια των επόμενων μηνών.

Ο δείκτης Nikkei στο χρηματιστήριο του Τόκιο τερμάτισε με απώλειες 0,31%.