Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 18 Αυγούστου 2006 07:59

Κοντά στα χαμηλότερα τριών εβδομάδων ο χρυσός

ΚΟΝΤΑ στα χαμηλότερα επίπεδα τριών εβδομάδων διαπραγματεύθηκε στην Ασία ο χρυσός, οδεύοντας να σημειώσει απώλειες για δεύτερη εβδομάδα, καθώς η μείωση του κόστους της ενεργείας αυτήν την εβδομάδα, περιόρισε την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου ως εξασφάλιση έναντι του πληθωρισμού.

Το αργό πετρέλαιο που έχει υποχωρήσει 5,2% αυτήν την εβδομάδα, άγγιξε τα χαμηλότερα επίπεδα δύο μηνών χθες, μετά τις εκθέσεις για τη ζήτηση της βενζίνης στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο. Ο χρυσός έχει υποχωρήσει 3% αυτήν την εβδομάδα.

Το πολύτιμο μέταλλο για άμεση παράδοση υποχώρησε έως 1,54 δολ., ποσοστό 0,3%, φθάνοντας στα 612,46 δολ. η ουγγιά, μετά την άνοδό του έως 0,2%. Διαπραγματεύθηκε στα 613,73 δολ. η ουγγιά στις 12:33 μ.μ. στο Σύδνεϋ. Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν 15,05 δολ., ποσοστό 2,4%, χθες.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν 6% τις τέσσερις τελευταίες ημέρες, μετά την κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο, σε συνδυασμό με τις εκθέσεις στις ΗΠΑ, οι οποίες έδειξαν ότι η ανάπτυξη και η ζήτηση της βενζίνης, μειώνονται. Η κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και μαχητών της Χεζμπολάχ, περιόρισε τις ανησυχίες ότι θα υπάρξουν προβλήματα στις προμήθειες πετρελαίου στη Μέση Ανατολή.

Ο χρυσός για άμεση παράδοση έχει σημειώσει φέτος άνοδο 19%, έναντι ανόδου 15% της τιμής του πετρελαίου.

Ο χρυσός για τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου υποχώρησε έως 3,60 δολ., ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στα 621,70 δολ. η ουγγιά. Στις 12:34 μ.μ. στο Σύδνεϋ, διαπραγματεύθηκαν στα 623,40 δολ. η ουγγιά.