Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 18 Αυγούστου 2006 10:36

Απώλειες σημειώνουν οι ευρωπαϊκές μετοχές

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές, μετά την έκθεση στις ΗΠΑ η οποία έδειξε ότι η βιομηχανία αναπτύχθηκε με ταχύτερο ρυθμό από ότι αναμενόταν στις ΗΠΑ αυτόν τον μήνα, ανανεώνοντας τις ανησυχίες ότι η Federal Reserve θα συνεχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια δανεισμού στη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Οι μετοχές της Nokia Oyj, της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής κινητών τηλεφώνων στον κόσμο, οδηγούσαν τις απώλειες μεταξύ των μετοχών του κλάδου της τεχνολογίας.

Οι μετοχές της BAE Systems Plc, της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής όπλων στην Ευρώπη, σημείωναν κέρδη, μετά το δημοσίευμα στην εφημερίδα Financial Times για συμφωνία που έκλεισε με τη Σαουδική Αραβία.

Ο Dow Jones Stoxx 600 Index υποχώρησε λιγότερο από 0,1%, στις 331,83 μονάδες στις 8:09 π.μ. στο Λονδίνο, μειώνοντας τα κέρδη 2,3% που σημείωσε μέσα στην εβδομάδα. Ο Stoxx 50 επίσης σημείωσε απώλειες λιγότερες του 0,1%. Ο Euro Stoxx 50 υποχώρησε 0,1%.

Χθες οι μετοχές στις ΗΠΑ περιόρισαν τα κέρδη τους μετά το κλείσιμο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς η Federal Reserve στη Φιλαδέλφεια, ανακοίνωση αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής και σημαντική άνοδο των παραγγελιών. Ο γενικός οικονομικός δείκτης τον Αύγουστο αυξήθηκε στο 18,5, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2005. Ο δείκτης πάνω από το μηδέν καταδεικνύει ανάπτυξη.

Ο δείκτης Standard & Poor's 500 σημείωσε χθες άνοδο 0,2% μετά την αντίστοιχη έως το 0,4%. Ο Dow Jones Industrial Average (DJIA) σημείωσε άνοδο 0,1% και ο Nasdaq έκλεισε με κέρδη 0,4%.

Οι μετοχές της Nokia, υποχωρούσαν 0,7% φθάνοντας στα 16,63 ευρώ η μία και της Ericsson AB, της μεγαλύτερης εταιρεία δικτύων ασύρματης τηλεφωνίας στον κόσμο σημείωναν απώλειες 0,9%, φθάνοντας στις 23,3 κορώνες η μία.

Οι μετοχές της ΒΑΕ κέρδιζαν 2,5%, φθάνοντας στις 369 πένες η μία. Βρετανία και Σαουδική Αραβία έκλεισαν συμφωνία ύψους 10 δισ. λιρών Αγγλίας (19 δισ. δολ.) για την αντικατάσταση του στόλου των αεροσκαφών Tornadο του βασιλείου της Μέσης Ανατολής με νέα αεροσκάφη τύπου Eurofighter Typhoon, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.