Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 18 Αυγούστου 2006 13:48

Iσχυροποίηση του γιέν έναντι δολ. και ευρώ

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε το γιέν έναντι του δολαρίου και του ευρώ μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού για δεύτερη φορά φέτος, με στόχο τν περιορισμό της οικονομικής ανάπτυξης.

Το ιαπωνικό νόμισμα κινήθηκε ανοδικά έναντι και των 16 κυρίων νομισμάτων, καθώς εικάζεται ότι το υψηλότερο κόστος δανεισμού θα πιέσει το νόμισμα της Κίνας, γιουάν, για ισχυροποίηση. Οι διαπραγματευτές προχώρησαν αυτήν την εβδομάδα σε αγορές γιέν καθώς αυξήθηκαν οι προσδοκίες ότι η Federal Reserve των ΗΠΑ θα αποφύγει την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού και πάλι φέτος, μειώνοντας το χάσμα μεταξύ των αμερικανικών και των αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων.

Το γιέν σημείωσε άνοδο στα 115,49 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 11:14 π.μ. στο Λονδίνο, από 115,98 που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Εναντι του ευρώ το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 148,19 από 148,76.

Το ισχυρό γιουάν ενδέχεται να ισχυροποιήσει της κινεζικές εισαγωγές προϊόντων από την Ιαπωνία, την μεγαλύτερη εμπορική εταίρο της, ωθώντας ανοδικά το γιέν.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας αύξησε τα επιτόκια για ετήσιο δανεισμό στο 6,12% από το 5,85%, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση στο Web site της. Tα επιτόκια καταθέσεων μονοετούς διάρκειας αυξήθηκαν στο 2,52% από το 2,25%, η πρώτη αύξηση σε χρονικό διάστημα περίπου δύο ετών.